Ελλάδα

06/04/2014 - 08:14

«Δηλητήριο» Μπαλτάκου σε Νέα Δημοκρατία, πολιτικό σύστημα και Σαμαρά

Δ

ημοσκοπική ανατροπή καταγράφεται, μετά το σκάνδαλο με τον Τάκη Μπαλτάκο. Όπως προκύπτει από την έρευνα της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής», η οποία διενεργήθηκε σε δύο τμήματα (πριν και μετά την υπόθεση Μπαλτάκου), η βελτίωση της οικονομίας βοήθησε σημαντικά στο να ανακτήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους προς τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, μετά την υπόθεση Μπαλτάκου, το κλίμα αντιστρέφεται και πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών, ενώ άνοδο σημειώνουν και τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, στο διάστημα 1 και 2 Απριλίου και στο ερώτημα «Αν την επόμενη Κυριακή είχαμε Ευρωεκλογές, εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 21,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,6% και τρίτο κόμμα έρχεται το «Ποτάμι» με 9,2%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,9%, με 5,8% το ΚΚΕ, με 5,4% η Ελιά και με 3,9% οι ΑΝ.ΕΛ. Η ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει ποσοστό 2,1%.

Στο δεύτερο τμήμα της δημοσκόπησης, η οποία διενεργήθηκε στις 3 Απριλίου, μετά το σκάνδαλο Μπαλτάκου, στο ίδιο ερώτημα ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μπροστά με 21,5% και ακολουθεί η ΝΔ με 20,8%. Τρίτο κόμμα παραμένει το «Ποτάμι», ωστόσο με μικρότερο ποσοστό 8,5%, ενώ η Χρυσή Αυγή αυξάνει το ποσοστό της στο 7,7%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,2%, η Ελιά με 4,6%, οι ΑΝ.ΕΛ. με 4% και η ΔΗΜΑΡ με 1,7%.

Στην ερώτηση «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις, αν και με μειωμένο ποσοστό.

Συγκεκριμένα, το διάστημα 1-2 Απριλίου, συγκέντρωνε 44,8%, έναντι 33,1% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ την 3η Απριλίου, τα ποσοστά αυτά διαμορφώθηκαν σε 41,2% και 33,3%, αντίστοιχα.



newpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!