Ελλάδα

30/04/2014 - 18:02

Δήμαρχος Ελληνικού: «Θεωρήσαμε ότι δεν χρειαζόταν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας από τον δήμο»

style="text-align: justify;"> 
«Από την Κυριακή το βράδυ με βασανίζει το ερώτημα αν μπορούσα να έχω κάνει κάτι περισσότερο για να μην συμβεί το κακό», τόνισε ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης, ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την τραγωδία στο Λούνα Παρκ.
Στο πολυδαίδαλο νομοθετικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας του λούνα-παρκ, όπου βρήκε τραγικό θάνατο το 13χρονο αγόρι και τραυματίστηκε η 9χρονη αδελφή του, εστίασε ο δήμαρχος Αργυρούπολης- Ελληνικού.
Όπως σημείωσε καταρχήν ο κ. Κορτζίδης, δεν προέβη νωρίτερα σε δημόσιες δηλώσεις διότι έκρινε ότι ήταν ασεβές πριν από την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του παιδιού, στην οποία και παραβρέθηκε. Πρόσθεσε ότι η δημοτική Αρχή συμμετέχει με ευθύνη και ειλικρίνεια στην έρευνα για το δυστύχημα και επισήμανε ότι δυστυχώς ανοίγει με τραγικό τρόπο η συζήτηση για το πώς λειτουργούν και ελέγχονται αυτού του είδους οι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Όπως είπε, στη μνήμη του παιδιού θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο και επισήμανε ότι «είναι ευθύνη όλων μας να προσπαθήσουμε να μην επαναληφθεί».
Σε ό,τι αφορά την ευθύνη της δημοτικής Αρχής στο τραγικό συμβάν επισήμανε πως «θεωρούσαμε ότι δεν είναι μόνιμη η εγκατάσταση, αλλά προσωρινή και ότι ως τέτοια δεν χρειαζόταν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας από τον δήμο» και έθεσε το θέμα της αρμοδιότητας στον έλεγχο λειτουργίας.
Στο τέλος, ο κ. Κορτζίδης επισήμανε «την πρωτοφανή και σφοδρή επίθεση που έχει δεχθεί από κάποια ΜΜΕ» που, όπως είπε, τον παρουσιάζουν ακόμη και σαν «εγκληματία» και από τοπικούς και πολιτικούς παράγοντες που «εκμεταλλεύονται ένα τραγικό γεγονός και εκτός των άλλων χρησιμοποιούν ένα σωρό ψέματα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς και συμφέροντα».
Απαντώντας ο κ. Κορτζίδης στις ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε ότι καταρχήν υπάρχει νομική ασάφεια ως προς το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο υπάγονται οι προσωρινές εγκαταστάσεις αυτού του είδους και κατά δεύτερον δεν απαιτούνται γι αυτές οι ίδιες αυστηρές προδιαγραφές, που ισχύουν για τις μόνιμες εγκαταστάσεις. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση, είπε, λειτουργούσε ως προσωρινή με παραχώρηση εκμίσθωσης του χώρου, την οποία είχε κάνει ο δήμος. Λειτουργούσε χωρίς να έχει προϋπάρξει έκδοση άδειας λειτουργίας από τον δήμο, καθώς ο τελευταίος έκρινε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν απαραίτητο.
Η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης συνεπάγεται και έναν πρώτο έλεγχο λειτουργίας των μηχανημάτων. Ο έλεγχος των εγκαταστάσεων πρέπει, όπως υποστήριξε, να γίνεται από την ΕΛΑΣ σε ό,τι αφορά την άδεια της επιχείρησης, το υπουργείο Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα και από τους Φορείς Πιστοποίησης σε ό,τι αφορά τον έλεγχο ασφάλειας των μηχανημάτων. Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τον έλεγχο της τήρησης των υποχρεώσεων αυτών των φορέων, ο δήμαρχος Αργυρούπολης- Ελληνικού απάντησε ότι «δεν γνώριζε». Επισήμανε, όμως, την ανάγκη να ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο και προς επίρρωση της ανάγκης αυτής είπε το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε σχετικό έγγραφο σε μια προσπάθεια να δώσει διευκρινίσεις.
Συγχρόνως, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχουν υποδομές, αλλά και ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να γίνονται οι έλεγχοι, η περιοδικότητα των οποίων παρέμεινε κατά τη συνέντευξη ένα αναπάντητο ερώτημα.
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για μπάζωμα ρέματος από τον ίδιο, στον χώρο όπου λειτουργούσε το λούνα-πάρκ, απάντησε ότι το ρέμα είναι μπαζωμένο εδώ και δεκαετίες. Στην κατηγορία ότι ο δήμος παρείχε παράνομα ρεύμα στην εγκατάσταση, απάντησε ότι το δημοτικό ρεύμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις λειτουργίας τέτοιων μηχανημάτων, γι αυτό και η επιχείρηση λειτουργούσε με ηλεκτρογεννήτριες. Στην κατηγορία ότι είχε παροπλισμένο τεχνικό ασφαλείας, ο οποίος φέρεται να έχει εγγράψει και σχετική επιστολή, απάντησε ότι ένα από τα προβλήματα του δήμου είναι ότι δεν έχει τεχνικό ασφαλείας.
 
πηγή: imerisia.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!