Ελλάδα

29/11/2012 - 06:39

Δημοσκόπηση VPRC: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, κατάρρευση ΠΑΣΟΚ

ΔΕΗ

Μεγάλη πτώση για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εμφανίζεται τελευταίο κόμμα στη Βουλή με ποσοστό 5%, καταγράφει η δημοσκόπηση της VPRC για το μήνα Νοέμβριο, για λογαριασμό του περιοδικού «Επίκαιρα».

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται συγκεντρώνοντας ποσοστό 31,5% και ακολουθεί η ΝΔ με 26,5% και η Χρυσή Αυγή με 12,5%. Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ ισοψηφούν με ποσοστό 6,5%, η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στο 5,5% και τελευταίο το ΠΑΣΟΚ.

 

Ορισμένες παρατηρήσεις πάνω στην έρευνα της VPRC που παρουσιάζεται σήμερα είναι μάλλον ορατές δια γυμνού οφθαλμού:

Το εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα που υποβόσκει στη χώρα. Σχεδόν τα δύο τρίτα του ελληνικού πληθυσμού βρίσκονται κοντά σε κατάσταση φτώχειας. Η ανεργία καταγράφεται σε ποσοστό ρεκόρ του 26%. Η οικονομική κατάσταση του 80% των νοικοκυριών έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο. Η απόρριψη των νέων μέτρων που θα προταθούν προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες φτάνει ένα ανάλογο ποσοστό.

Η πολιτική συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας επιστρέφει στην προ έτους εικόνα, με το μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος να δείχνει τάσεις απομάκρυνσης από την πολιτική διαδικασία.

Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη τάση που δείχνουν αυτήν τη στιγμή οι πολιτικές διεργασίες. Η συνεχής πτωτική τάση του κόμματος αυτού, αλλά και η χαμηλή πλέον αποδοχή του αρχηγού του, προδιαθέτουν για ένα πολύ δύσκολο μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ στη σημερινή έρευνα κατατάσσεται στην τελευταία θέση των κοινοβουλευτικών κομμάτων με ποσοστό που φτάνει το 5.5%.

Η δεύτερη ισχυρή πολιτική τάση είναι η ενίσχυση της Χρυσής Αυγής. Η ενίσχυση είναι συνεχής μετά τις εκλογές και γίνεται σε βάρος του κατεξοχήν αστικού κόμματος, της ΝΔ. Η πιθανότητα να διεμβολίσει τον παραδοσιακό πολιτικό πυρήνα της ΝΔ αρχίζει να γίνεται ορατή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πρώτη θέση των πολιτικών προτιμήσεων αυτήν τη στιγμή με ποσοστό λίγο πάνω από το 30%. Η ενίσχυσή του όμως δεν γίνεται με υψηλούς ρυθμούς. Τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα του Κοινοβουλίου (ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ) διατηρούν σχεδόν τις εκλογικές τους δυνάμεις. Αντίθετα, φαίνεται ότι μονιμοποιείται η εκλογική «εξαφάνιση» των Οικολόγων – Πράσινων, του ΛΑΟΣ και της Δημιουργίας Ξανά.

Είναι σχεδόν βέβαιον ότι οι εκλογικοί συσχετισμοί διακρίνονται ακόμα από πολύ μεγάλη ρευστότητα και τίποτα δεν μπορεί ως τάση να αποκλειστεί τους επόμενους μήνες. Με την εξαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής, τα υπόλοιπα κόμματα φαίνεται ότι βρίσκονται σε ένα μεταίχμιο. Κυρίως το ΠΑΣΟΚ, το μέλλον του οποίου έχει αρχίσει να γίνεται δύσκολο.

 

Δείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο όλη την έρευνα και τις κάρτες

Μοιράσου το άρθρο!