Ελλάδα

29/03/2024 - 09:24

Δύο σεισμικές δονήσεις 5,6 και 5,7 Ρίχτερ

Δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις 09:11 και 09:12 ανοιχτά στις Στροφάδες. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο πρώτος σεισμός ήταν 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ο δεύτερος 5,7 Ρίχτερ.

O πρώτος σεισμός είχε εστιακό βάθος 15,4 χλμ και ήταν υποθαλάσσιος, 21 Χλμ. ανατολικά των Στροφάδων.

Ο δεύτερος είχε εστιακό βάθος 21,5 χλμ και ήταν 25χλμ ανοιχτά των Στροφάδων.

Οι δύο σεισμικές δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές σε πόλεις της Πελοποννήσου και ανησύχησαν τους κατοίκους αρκετών περιοχών.

 

Για μεγάλο σεισμό που δεν εμπνέει ανησυχία έκανε λόγο στο ΕΡΤΝews o πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας ο οποίος ανέφερε ότι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Ήταν ένας σεισμός μέσα στον θαλάσσιο χώρο, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Βεβαίως έγινε εντονότατα αισθητός σε μία πολύ μεγάλη περιοχή, όχι μόνο στη Μεσσηνία και την Ηλεία, αλλά στη Ζάκυνθο, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Τρίπολη ακόμα και στην Κορινθία» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας.

 

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ευτυχώς βρισκόμαστε σε θαλάσσιο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές[…]έχει δώσει σεισμούς μεγάλους στο παρελθόν η συγκεκριμένη περιοχή. Κατά συνέπεια δεν είναι έκπληξη το 5,7 για την περιοχή αυτή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όμως από τώρα την εξέλιξη την οποία ενδεχομένως θα έχει το φαινόμενο. Είναι πάρα πολύ νωρίς. Θα χρειαστούμε χρόνο να δούμε περισσότερα στοιχεία[…] Βεβαίως υπάρχει σεισμός, υπάρχει η μετασεισμική ακολουθία ήδη σε εξέλιξη και θα πρέπει να την παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή».

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε πόλεις της Πελοποννήσου και ανησύχησε τους κατοίκους αρκετών περιοχών.

 

update ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Ενέργειες μετά τη σεισμική δόνηση σε θαλάσσιο χώρο 14 χλμ. ανατολικά των Στροφάδων

Μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5.7 στην κλίμακα Richter, που εκδηλώθηκε στις 09:12 σήμερα το πρωί 239 χλμ. ΔΝΔ των Αθηνών, σε θαλάσσιο χώρο 14 χλμ. Α των Στροφάδων, κινητοποιήθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια, ενώ πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης.

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας καθώς και η 6η Ε.Μ.Α.Κ.

Μοιράσου το άρθρο!