Ελλάδα

19/10/2019 - 17:15

ΕΕ: Δέσμευση για στήριξη των χωρών της ανατολικής Μεσογείου σχετικά με το προφυγικό/μεταναστευτικό

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε με την ιδιότητα του πρωθυπουργού ασχολήθηκε με μία σειρά από θέματα, μερικά εκ των οποίων είχαν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ήταν ένα από αυτά και μάλιστα συμπεριελήφθη στο κείμενο των συμπερασμάτων μετά από παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού. Η Αθήνα προφανώς είναι ικανοποιημένη από τη σχετική αναφορά στο σημείο 8 του κειμένου, κάτι που ανέφερε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέντευξη Τύπου. 

 Στη στήριξη των κρατών-μελών που υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές δεσμεύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της χθεσινής συνόδου κορυφής για την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειές της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα των μεταβαλλόμενων αναγκών, μεταξύ άλλων μέσω της στήριξης των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν τις πλέον σοβαρές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές στην ανατολική Μεσόγειο».

 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι χρειάζεται η Ευρώπη να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη και οι χώρες εκείνες που δεν θέλουν να συμμετάσχουν καθόλου σε έναν πιο δίκαιο επιμερισμό των προσφύγων, να αναθεωρήσουν. «Αυτή η πολιτική δεν στέκει, είναι απαράδεκτη» δήλωσε ευθέως, σημειώνοντας ότι ο ίδιος έβαλε το θέμα ως προτεραιότητα της χώρας του, ενώ άφησε αιχμές αν αυτό συνέβαινε στο παρελθόν.

 

Μοιράσου το άρθρο!