Ελλάδα

28/11/2014 - 11:25

Εκλεβαν κληρονομιές με πλαστές διαθήκες-Πρώην βουλευτής της ΝΔ ο εγκέφαλος

style="text-align: justify;">Ο 80χρονος Ευάγγελος Παπανικολάου, πρώην βουλευτής Αργολίδας με τη ΝΔ, φέρεται να είναι ο εγκέφαλος σπείρας που δρούσε στα πρότυπα «εταιρείας δολοφόνων».
 
Σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και καταζητείται από τις Αρχές, καθώς κατηγορείται για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη απάτη και πλαστογραφία με χρήση κατ' εξακολούθηση, και παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έχει σχηματίσει μια ογκώδη δικογραφία για τη δράση της σπείρας, η οποία για πέντε χρόνια «έβαζε» χέρι στις περιουσίες εύπορων θανόντων. Πάνω από 1,3 εκατομμύριο ευρώ ήταν τα κέρδη της σπείρας μόνο από μία υπόθεση, ενώ πριν από λίγο καιρό επιχείρησαν να «αρπάξουν» καταθέσεις δύο αδελφών, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ.
 
Και ρουσφέτια
Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ είναι παλιός γνώριμος της Δικαιοσύνης. Το 2013 είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη πέντε ετών για απάτη κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, «έταζε» σε γονείς ότι θα διορίσει τα παιδιά τους στο Δημόσιο, με αντάλλαγμα να του καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Διετέλεσε βουλευτής Αργολίδας από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 1989 και από τον Απρίλιο του 1990 έως τον Οκτώβριο του 1993.
Επειτα από συντονισμένη επιχείρηση σε Αθήνα, Πειραιά, Παιανία, Κόρινθο και Αργος, οι αστυνομικοί συνέλαβαν χθες επτά (3 άνδρες και 4 γυναίκες) μέλη της σπείρας, ηλικίας από 34 έως 71 ετών. Καταζητούνται ο πρώην βουλευτής και ακόμα δύο συνεργοί του, ένας 53χρονος και ένας 60χρονος.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η σπείρα δρούσε για περισσότερα από πέντε χρόνια διαπράττοντας απάτες κακουργηματικού χαρακτήρα. Ακολουθούσε την ίδια μεθοδολογία (modus operandi) κάθε φορά και κάθε μέλος είχε διακριτό ρόλο. Αρχικά πληροφορούνταν θανάτους εύπορων ατόμων, τα οποία συνήθως δεν είχαν σύζυγο ή παιδιά. Στη συνέχεια προέβαιναν στην κατάρτιση πλαστών ιδιόγραφων διαθηκών.
Μετά τις προσκόμιζαν στις αρμόδιες Αρχές (Πρωτοδικεία / Τμήματα Διαθηκών), όπου εκεί εμφανίζονταν άλλα μέλη της σπείρας ως μάρτυρες και βεβαίωναν ψευδώς ότι γνώριζαν τους θανόντες και ότι ο γραφικός χαρακτήρας στις διαθήκες είναι γνήσιος. Με αυτόν τον τρόπο οι διαθήκες αναγνωρίζονταν ως κύριες και γνήσιες και η σπείρα γινόταν κληρονόμος των περιουσιών.
Αφού αποδέχονταν τις κληρονομιές με συμβολαιογραφικές πράξεις των ακινήτων, τα μεταβίβαζαν στην κυριότητα μελών της οργάνωσης, με απώτερο σκοπό την πώληση ή την εκμετάλλευση των ακινήτων, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.
Στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας κατάφεραν να «δέσουν» τη σπείρα με τουλάχιστον 12 υποθέσεις ιδιοποίησης ακινήτων (διαμερίσματα, καταστήματα και εξοχικές κατοικίες) στην Αθήνα, στον Πειραιά, στο Λουτράκι και το Κορωπί, τα οποία ανήκαν σε δύο αδέρφια, γυναίκα και άνδρα, που είχαν αποβιώσει αιφνίδια το 2006 και το 2008, αντίστοιχα, στην Αθήνα.
 
Μεγάλα ποσά
Η συνολική αξία της εν λόγω ακίνητης περιουσίας εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ποσό του 1.300.000€. Από αυτά τα ακίνητα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πούλησαν σε ανυποψίαστους αγοραστές ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και ένα δεύτερο διαμέρισμα 81 τ.μ. στο Κουκάκι. Επιπλέον, οι δράστες προσπάθησαν να «βάλουν χέρι» και στις τραπεζικές καταθέσεις των δύο αδελφών, ύψους 480.000€ περίπου.
Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται καθώς δεν έχει εξακριβωθεί όλη η δράση της σπείρας, ενώ διερευνάται αν οι αιφνίδιοι θάνατοι οφείλονται σε εγκληματική ενέργεια.
 
 
πηγή: www.ethnos.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!