Ελλάδα

10/08/2020 - 18:45

Έκτακτο - Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μπήκε το απόγευμα της Δευτέρας το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis προερχόμενο από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με το MEGA.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το Oruc Reis βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Εχει απλώσει καλώδια, αλλά δεν κάνει έρευνες.

Στην περιοχή βρίσκονται σκάφη του πολεμικού ναυτικού, τα οποία ανά 15 λεπτά εκπέμουν μηνύματα για να αποχωρήσει. Αυτό αποτρέπει την διενέργεια ερευνών.

Σημειώνεται ότι συνεχίζει να παραμένει κλειστός ο πομπός του πλοίου, όπως καταγράφεται στο σύστημα εντοπισμού marinetraffic. Μάλιστα, σύμφωνα με το Mega, η τελευταία φορά που εντοπιζόταν το σήμα του Oruc Reis ήταν λίγο μετά τις 19:30 ώρα Ελλάδας. 

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα νέα προκλητική Navtex εξέδωσε η Τουρκία που ουσιαστικά «απαντάει» στην ελληνική αντι – Navtex.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα οδηγία που εξέδωσε η Αγκυρα το μεσημέρι της Δευτέρας από τον ναύσταθμο της Αττάλειας, υποστηρίζει ότι το Ορούτς Ρέις πραγματοποιεί έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

 

Μάλιστα, καλεί τους ναυτιλομένους να αγνοήσουν την ελληνική οδηγία. 

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-NAVTEX, με την οποία ακυρώνει την προηγούμενη τουρκική αναγγελία για τη δέσμευση της περιοχής στα νότια του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης.

Οπως τονίζεται σχετικά, ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή και σημειώνεται ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η ελληνική NAVTEX

ZCZC HA28

100640 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.
NNNN

Μοιράσου το άρθρο!