Ευρωβαρόμετρο: Πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι οι Έλληνες
Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Ο πλέον απαισιόδοξος λαός της Ευρώπης σε όλους τους τομείς που άπτονται της οικονομίας, είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με την τακτική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την Κομισιόν. Ειδικότερα, το ποσοστό των Ελλήνων που κρίνουν ότι τα οικονομικά του νοικοκυριού του βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση είναι μηδενικό, ενώ μόλις 22% απαντά ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους είναι «αρκετά καλή» (μ.ο. Ε.Ε 55%). Tο 75% του πληθυσμού στη Σουηδία και τη Γερμανία πιστεύουν ότι η εθνική οικονομική κατάσταση είναι «καλή», με την άποψη αυτή συμφωνεί ποσοστό χαμηλότερο από 10% σε δέκα κράτη- μέλη και ποσοστό μόλις 1% στην Ελλάδα και την Ισπανία. Ακολουθούν η Κύπρος και η Ρουμανία όπου το 6% του πληθυσμού πιστεύει ότι η εθνική οικονομική κατάσταση είναι «καλή», η Βουλγαρία, η Σλοβενία και η Ιταλία (7%), η Ιρλανδία (8%), η Ουγγαρία και η Γαλλία (9%), η Τσεχία και η Πορτογαλία (11%).
Μόλις 9% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η ζωή τους θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες (μ.ο. Ε.Ε 22%), ενώ το 76% των ερωτηθέντων στη χώρα μας πιστεύει ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί τον επόμενο χρόνο (μ.ο Ε.Ε 40%). Στην ερώτηση «πώς πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας σας τους επόμενους 12 μήνες;», το 76% των Ελλήνων, το 75% των Κυπρίων και το 40% των Ευρωπαίων απαντούν «χειρότερη». «Καλύτερη» απάντησε το 7% των Ελλήνων, το 6% των Κυπρίων και το 17% των Ευρωπαίων, ενώ «στάσιμη» απάντησε το 15% των Ελλήνων, το 14% των Κυπρίων και το 39% των Ευρωπαίων.
Τέλος, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, οι Έλληνες θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας είναι το χρέος και το μεγαλύτερο προσωπικό τους πρόβλημα, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
H μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων (85%) πιστεύει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ μόνο το 41% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η ΕΕ βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση για την έξοδο από την κρίση και την αντιμετώπιση των νέων παγκόσμιων προκλήσεων.
Σημειώνεται ότι το φθινοπωρινό «Ευρωβαρόμετρο 2012» καταρτίστηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων από τις 3 έως τις 18 Νοεμβρίου 2012. Συνολικά, ερωτήθηκαν 32.731 άτομα σε 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες χώρες. Τα πλήρη αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου είναι ελεύθερα διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb78/eb78_anx_en.pdf