Φασισμός και αλητεία στη Βουλή
Χρόνος ανάγνωσης :
8'
Με φασιστικούς τραμπουκισμούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να καταργήσουν τον δημοκρατικό διάλογο και να απαξιώσουν τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης απέβαλε τον πρωταγωνιστή των εκτρόπων Παναγιώτη Ηλιόπουλο. Αποχώρησαν μαινόμενοι με επικεφαλής τον Χρήστο Παππά.
Σε νέες ακραίες, αντιδημοκρατικές και φασιστικές συμπεριφορές, μόλις τρεις ημέρες μετά την παραδοχή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά ότι είναι (φιλο)ναζιστής και υμνητής του Χίτλερ, επιδόθηκαν χθες στην Ολομέλεια του Σώματος οι χρυσαυγίτες βουλευτές, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Π. Ηλιόπουλο.
Για πρώτη φορά κλήθηκε από έδρας να προσέλθει στην Ολομέλεια του Σώματος ο φρούραρχος της Βουλής προκειμένου να αποβληθεί ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής από την αίθουσα (κάτι το οποίο τελικώς έγινε από τον Γ. Δραγασάκη), ενώ προ της απειλής ενδεχόμενης «συμπλοκής» με αστυνομικούς ο Χρ. Παππάς έδωσε το σύνθημα να αποχωρήσουν οι βουλευτές του κόμματος από την αίθουσα. Κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους ακούστηκε τρεις φορές -χωρίς να υπάρχει εικόνα προς τα έδρανα των βουλευτών από το τηλεοπτικό κύκλωμα- ο ναζιστικός χαιρετισμός «Heil Hitler».
Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος φώναξε και κυρίως με ποια σειρά το ναζιστικό σύνθημα, με μία και μόνο... εξαίρεση. Στα πρακτικά της συζήτησης που εκδόθηκαν χθες το μεσημέρι η μόνη καταγραφή με τον ναζιστικό χαιρετισμό είναι αυτή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάντζα, ο οποίος φαίνεται να απαντά στους χρυσαυγίτες λέγοντας «Βγάλε και το πιστόλι να μας πυροβολήσεις. Χάιλ Χίτλερ».
Το ερώτημα πάντως είναι πώς όταν ακούγονται καθαρά τουλάχιστον τρία «Heil Hitler» καταγράφεται στα πρακτικά μόνο το ένα. Πάντως, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως βουλευτές από το κόμμα φώναξαν το σύνθημα ειρωνικά, αφού πρώτα το φώναξαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι λένε πως το σύνθημα δεν προήλθε από εκείνους, αλλά από τους Συριζαίους.
Αποχώρηση με ύβρεις
Ωστόσο, κατά την αποχώρησή τους από την αίθουσα οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής επιδόθηκαν -όπως άλλωστε συνηθίζουν- σε πρωτοφανείς ύβρεις κατά των βουλευτών των άλλων κομμάτων, όπως «ξεφτιλισμένοι» και «χειροκροτήστε γίδια», αλλά και κατά του προεδρεύοντος Γ. Δραγασάκη, τον οποίον ο Π. Ηλιόπουλος τον κάλεσε να καθίσει στη θέση του και μετά να κατέβει από την έδρα. Αφορμή για το νέο ακραίο παραλήρημα των χρυσαυγιτών εντός της Ολομέλειας της Βουλής αποτέλεσε η συζήτηση ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο».
Μετά το τέλος της ερώτησης ακολούθησε ερώτηση του Π. Ηλιόπουλου στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, με τον πρώτο να παίρνει τον λόγο και να αναφέρεται στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, προκαλώντας την έκρηξη του προεδρεύοντος Γ. Δραγασάκη. Ειδικότερα, ο χρυσαυγίτης βουλευτής είπε ότι «παρακολουθούσαμε μια ερώτηση ?σούπα? από τον mister Alexis που κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και περιμένει να... ξυπνήσει πρωθυπουργός». Ο Γ. Δραγασάκης που προήδρευε στην Ολομέλεια ζήτησε από τον βουλευτή να ανακαλέσει, να σταματήσει τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και να συνεχίσει με την ερώτησή του, κάτι που δεν έγινε.
Οι εκρηκτικοί διάλογοι
Τα βασικά σημεία των εκρηκτικών διαλόγων στη Βουλή έχουν ως εξής:
Π. Ηλιόπουλος: Θα σας αφήσω για λίγο σε δεύτερη μοίρα, κύριε υπουργέ -και θα ήθελα δι' ολίγον την ανοχή του προεδρείου-, για να απαντήσω σε κάποια πράγματα που ακούστηκαν σε μια ερώτηση «σούπα» που προετοιμάζει τον mister Αλέξη για πρωθυπουργό, ο οποίος mister Αλέξης κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και περιμένει να ξυπνήσει πρωθυπουργός!
Γ. Δραγασάκης: Κύριε βουλευτά...
Π. Ηλιόπουλος: Κύριε πρόεδρε, τι θέλετε;
Γ. Δραγασάκης: Να με ακούσετε.
Π. Ηλιόπουλος: Oχι, δεν θέλω να σας ακούσω. Θέλω να ακούσετε εσείς την απάντησή μου...
Γ. Δραγασάκης: Θα με ακούσετε. Η συζήτηση διεξάγεται σε έναν χώρο που η λειτουργία της διέπεται από Κανονισμό. Αυτά που λέτε είναι υβριστικά.
Π. Ηλιόπουλος: Δεν είναι υβριστικά.
Γ. Δραγασάκης: Κύριε βουλευτά, θα με ακούσετε. Θα ακούσετε το προεδρείο του Σώματος. Αυτά που λέτε είναι υβριστικά.
Π. Ηλιόπουλος: Ποιο είναι υβριστικό; Είναι στα πρακτικά. Ποιο είναι το υβριστικό;...
Γ. Δραγασάκης: Αυτά που είπατε, οι χαρακτηρισμοί για πρόεδρο κόμματος, για ερώτηση που προηγήθηκε. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να χαρακτηρίζετε μια ερώτηση, η οποία απασχόλησε το Κοινοβούλιο, «σούπα». Μπορείτε αν θέλετε να αναπτύξετε για δύο λεπτά τη δική σας ερώτηση και τίποτε άλλο.
Ολα τα άλλα είναι υβριστικά. Σας ενημερώνω ότι υπάρχει άρθρο στον Κανονισμό της Βουλής που προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες και κυρώσεις για βουλευτές που συμπεριφέρονται υβριστικά προς το Σώμα, μεταξύ των οποίων είναι και η αποβολή από την αίθουσα.
Σας καλώ στα δύο λεπτά να αναπτύξετε την ερώτησή σας, διαφορετικά θα ληφθούν μέτρα με βάση τον Κανονισμό.
Π. Ηλιόπουλος: Καλά.
Χρ. Παππάς: Βγάλτε και τις χειροπέδες!
Π. Ηλιόπουλος: Κύριε πρόεδρε, αυτά που θέλετε να εφαρμόσετε στην κοινωνία με αυτά τα νομοσχέδια δεν θα τα εφαρμόσετε στην έδρα.
Γ. Δραγασάκης: Παρακαλώ τον κύριο φρούραρχο να έρθει στην αίθουσα της Βουλής.
Π. Ηλιόπουλος: Ποιον φρούραρχο, κύριε πρόεδρε; Σοβαρά μιλάτε;... (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ)
Π. Ηλιόπουλος: Χειροκροτήστε γίδια! Χειροκροτήστε! Χειροκροτήστε γίδια! Χειροκροτήστε!
Γ. Δραγασάκης: Παρακαλώ τον κ. Ηλιόπουλο...
Π. Ηλιόπουλος: Τι λέτε, κύριε πρόεδρε; Ας έρθει να με πάρει ο φρούραρχος!
Γ. Δραγασάκης: ...είτε να αναπτύξει την ερώτησή του είτε θα του αφαιρέσω τον λόγο...
Π. Ηλιόπουλος: Αναφέρθηκε πριν ο κ. Τσίπρας, κύριε πρόεδρε, στη Χρυσή Αυγή και τον Κασιδιάρη και δεν θα απαντήσω;
Γ. Δραγασάκης: Δεν έχετε το δικαίωμα...
Π. Ηλιόπουλος: Μιλάει εδώ για εμφύλιους και δεν θα απαντήσω; Ποιον φρούραρχο; Φέρτε και τον... Τι λέτε, κύριε; Αν είναι προσβλητικό το «mister Αλέξης» να μας το απαντήσει ο κ. Τσίπρας.
Γ. Δραγασάκης: Ακούστε, κύριε Ηλιόπουλε. Εδώ δεν είστε σε καμία συμμορία, σε καμία παρέα που μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε και να λέτε...
Π. Ηλιόπουλος: Συμμορία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ανήκετε εσείς! Κύριε πρόεδρε, συμμορία είναι το από-κομμα που ανήκετε εσείς. (Θόρυβος - διαμαρτυρίες από τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ)
Γ. Δραγασάκης: Να μη γράφετε... (Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ)
Π. Ηλιόπουλος: Αντε, ρε ξεφτίλες! Αντε, ρε ξεφτιλισμένοι! Αντε που μιλάτε! Κύριε πρόεδρε, αν μου αφαιρέσετε τον λόγο...
(Θόρυβος - διαμαρτυρίες από τον ΣΥΡΙΖΑ)
Κύριε πρόεδρε, συνεχίζω. Ας θέλετε εσείς να παλέψετε για το δημοκρατικό τόξο. Εμείς θα παλέψουμε για το ελληνικό τόξο και για τον ελληνικό λαό. Εσείς πείτε ό,τι θέλετε... (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή)
Γ. Δραγασάκης: Σας αφαιρώ τον λόγο... Να μην ακούγεται το μικρόφωνό του. Να μην ακούγεται.
Π. Ηλιόπουλος: Ποιος είσαι εσύ που θα ακουστείς πάνω από μένα; Σοβαρά μιλάς;...
(Θόρυβος στην αίθουσα)
Χρ. Παππάς: Εμείς θα φύγουμε.
Γ. Δραγασάκης: Ετσι μπράβο! Κύριε Παππά, είναι μια καλή πρωτοβουλία. Φύγετε για να μη σας διώξω με έναν άλλον τρόπο, αφού δεν σέβεστε τον Κανονισμό.
(Θόρυβος - διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή και από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ)
Π. Ηλιόπουλος: Είστε ξεφτίλες! Καλή συγκυβέρνηση! Αυτό αποδεικνύει πόσο ξεφτίλες είστε!
Γ. Πάντζας: Βγάλε και το πιστόλι να μας πυροβολήσεις! Χάιλ Χίτλερ!
Ακολούθησε «πόλεμος» δηλώσεων και ανακοινώσεων για το ποιος φώναξε τον ναζιστικό χαιρετισμό, με τους μεν να κατηγορούν τους δε και αντίστροφα. Ο κ. Δραγασάκης δήλωσε αμέσως μετά το επεισόδιο πως «εκείνο που έκανα ως προεδρείο δεν ήταν η τιμωρία κάποιου, αλλά ο αυτοσεβασμός κάποιου, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε συμπεριφορές που κάνουν το Κοινοβούλιο τσίρκο.
«Καταγγέλλουμε τη νέα, βρώμικη συκοφαντική επίθεση όλων των συστημικών μέσων ενημέρωσης κατά της Χρυσής Αυγής. Η επίμαχη, προβοκατόρικη φράση ?Χάιλ Χίτλερ? ειπώθηκε από τον βουλευτή Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ Κοντονή Σταύρο. Απαιτούμε από τα παπαγαλάκια του συστήματος, που συσχέτισαν τη Χρυσή Αυγή με τη συγκεκριμένη φράση, να ανακαλέσουν άμεσα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, σε νέες δηλώσεις του ο κ. Παππάς δεν αναφέρεται ονομαστικά σε βουλευτή, αλλά κάνει λόγο γενικά για βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο αργότερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονής διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος φώναξε ?έστω ειρωνικά? το σύνθημα, λέγοντας πως αυτό ακούστηκε πρώτα από την πλευρά των αποχωρούντων χρυσαυγιτών, με αποτέλεσμα οι βουλευτές του κόμματός του να αντιδράσουν έντονα αποδοκιμάζοντας τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.
Αντιδράσεις κομμάτων
«Αποκρουστικά και απολύτως καταδικαστέα» χαρακτήρισε η ΝΔ τα όσα συνέβησαν χθες το πρωί στη Βουλή με «πρωταγωνιστές» τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Σε ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος τονίζεται ότι «θα πρέπει να αντιληφθούν, επιτέλους, όσοι δεν το κατανοούν ή αρνούνται επιμόνως να το συνειδητοποιήσουν, ότι η Βουλή έχει κανόνες, τους οποίους θα πρέπει να σέβονται όλοι, χωρίς εξαιρέσεις».
Ωστόσο με την ίδια ανακοίνωση επικρίνεται και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατήγγειλε -με αφορμή αναφορές του σε βουλευτές της ΝΔ- ότι «ακολουθώντας το παράδειγμα των χρυσαυγιτών, καταφέρθηκε με ακραίες εκφράσεις εναντίον βουλευτών της ΝΔ, με άψογη κοινοβουλευτική συμπεριφορά». «Προτιμά να ξεχνά ο κ. Τσίπρας τους βουλευτές του κόμματός του που έχουν φθάσει στο σημείο να απειλούν με λιντσάρισμα πολιτικούς και μάλιστα από το βήμα της Βουλής», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης αναφέρει: «Δυστυχώς για μια ακόμη φορά είδαμε το αποκρουστικό πρόσωπο του ναζισμού στην ελληνική Βουλή. Ορθά αποβλήθηκαν, αλλά αυτό δεν φτάνει. Ελπίζω ότι όλοι κατάλαβαν την ανάγκη συνεργασίας των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, με πρώτο βήμα την ψήφιση του νομοσχεδίου κατά της βίας και του ρατσισμού, με βάση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ».
«Για πολλοστή φορά η Χρυσή Αυγή έδειξε το αληθινό της πρόσωπο. Στα διαλείμματά της από τις δολοφονικές επιθέσεις κατά ανυπεράσπιστων μεταναστών, από παράνομες δράσεις, επιδιώκει να εκφυλίσει και τους θεσμούς. Η οργανωμένη Πολιτεία και οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας οφείλουν να αμυνθούν. Αυτή τη δημοκρατική επιταγή υπηρετεί και το ?αντιρατσιστικό νομοσχέδιο? του υπουργείου Δικαιοσύνης», τόνισε η ΔΗΜΑΡ.
Χ. Ανθόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Ελληνικό Aνοικτό Πανεπιστήμιο
Πίστη στο Σύνταγμα
Κάθε βουλευτής πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ορκίζεται να είναι πιστός στην πατρίδα και στο δημοκρατικό πολίτευμα και να υπακούει στο Σύνταγμα και στους νόμους (άρθρο 59 παρ. 1 Συντ.). Ο εγκωμιασμός του ναζισμού ή του φασισμού και οι ναζιστικοί χαιρετισμοί μέσα στη Βουλή παραβιάζουν το καθήκον συνταγματικής πίστεως των βουλευτών και δεν καλύπτονται από την αρχή του ανεύθυνου του βουλευτή που καθιερώνει το άρθρο 61 παρ. 1 του Συντάγματος. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς, που δικαιολογεί τη διατύπωση πρότασης μομφής κατά του βουλευτή.
Κ. Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Αμυνα από τη δημοκρατία
Είναι σαφές ότι οι εχθροί της δημοκρατίας προκαλούν τον εκφυλισμό των θεσμών και τον απολαμβάνουν. Πάντα υποστήριζα ότι η δημοκρατία πρέπει να αμύνεται αποφασιστικά σε τέτοιες περιπτώσεις. Πρέπει να αμύνεται με καταστολή. Σε ό,τι αφορά επιφυλάξεις που πιθανά υπάρχουν για το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης, είμαι απόλυτα υπέρ, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.
Πιο πολύ από τον ναζιστικό χαιρετισμό με ενοχλεί ότι τα βράδια το χέρι αυτό κρατάει μαχαίρι. Πάντως, ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στα κόμματα του συνταγματικού τόξου δεν έχει γίνει, με γνώμονα την αναζήτηση πρακτικών τρόπων αντιμετώπισης του φαινομένου. Θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αποφάσεις που εφαρμόζονται σε άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια στα οποία εκπροσωπείται η άκρα δεξιά. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να μην ψηφίζεται τίποτα όταν αποφασιστικό ρόλο παίζουν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής. Επίσης, σε τοπικά κοινοβούλια της Γερμανίας, όταν γίνεται ερώτηση από την ακροδεξιά απαντούν όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, άσχετα από τις άλλες διαφορές τους. Υπάρχει σύμπνοια των κομμάτων. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται μαξιμαλιστικοί νόμοι. Η Ελλάδα έχει νομικό οπλοστάσιο να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, απλώς δεν το εφαρμόζει.
πηγη: ΕΘΝΟΣ