Ελλάδα

27/03/2014 - 18:29

«Φρέσκο» γάλα τέλος για να σωθεί η συμφωνία με την Τρόικα

style="text-align: justify;"> 
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επικοινώνησε με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Θάνος Μωραΐτης - Τι προβλέπει η πρόταση Τσαυτάρη: Χωρίς τον όρο «φρέσκο» οι συσκευασίες του γάλακτος - Δύο κατηγορίες: Παστεριωμένο και υψηλής/υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας.
 
Πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κυβερνητικής κρίσης, που προκαλούν οι προωθούμενες αλλαγές για το γάλα, ανέλαβε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, καταθέτοντας συμβιβαστική πρόταση για το νέο καθεστώς, έτσι ώστε να υποχωρήσουν οι αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους και να αρθούν οι αντιρρήσεις των κυβερνητικών βουλευτών, που απειλούσαν να καταψηφίσουν τη σχετική διάταξη, εάν έμενε ως είχε.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Τσαυτάρης επικοινώνησε με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Θάνος Μωραΐτης, που πρωτοστάτησε στη θύελλα των αντιδράσεων, ο Μιχάλης Κασσής, ο Νίκος Σηφουνάκης και άλλοι, με τους οποίους συζήτησε το πώς θα εκτονωθεί η κρίση και πώς μπορεί να διαμορφωθεί η όποια σχετική διάταξη, για να περάσει από τη Βουλή. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρωτοβουλία Τσαυτάρη ήταν σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τη Χαριλάου Τρικούπη, που δεν ήθελαν να αμαυρωθεί η κοινοβουλευτική εικόνα του κυβερνητικού συνασπισμού από τις αντιδράσεις και τις διαφοροποιήσεις βουλευτών κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες για τη συμφωνία με την τρόικα.
 
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε επικοινωνία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με τους παραγωγούς, προκειμένου η όποια συμβιβαστική φόρμουλα βρεθεί, να έχει και τη δική τους στήριξη και να μην ανακυκλωθούν οι αντιδράσεις.
 
Σε κάθε περίπτωση, η όποια νέα ρύθμιση «θα είναι εντελώς διαφορετική από την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης και την πρόταση του ΟΑΣΑ», όπως διαβεβαίωναν βουλευτές, που μετείχαν στο «κίνημα του γάλατος».
 
Τι προβλέπει η πρόταση Τσαυτάρη:
 
Ο κ. Τσαυτάρης εξήγησε ότι οι αλλαγές που φέρνει, έχουν πάρει το «πράσινο φως» από την Τρόικα και διαμορφώθηκαν από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.
 
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα απαλειφθεί ο όρος «φρέσκο» από τις συσκευασίες του γάλακτος, το οποίο θα χωρίζεται, ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί, σε δύο κατηγορίες. 
 
Αυτές θα είναι το παστεριωμένο (που σήμερα ονομάζουμε φρέσκο) και το υψηλής και υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας. Επιπλέον, στην κατηγορία του παστεριωμένου δημιουργείται μια υποκατηγορία, το γάλα ημέρας.
 
Εξάλλου, επιστημονική επιτροπή, που συνεδρίασε σήμερα, εξέτασε τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αυξηθούν οι ημέρες της διάρκειας ζωής στην κατηγορία του παστεριωμένου. Δηλαδή, εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις δύναται στο παστεριωμένο γάλα να αυξηθεί η διάρκεια ζωής άνω των πέντε ημερών.
 
Όσον αφορά στο γάλα ημέρας, εξετάστηκαν επίσης οι προϋποθέσεις που θα το ορίζουν.
 
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο κ. Τσαυτάρης τόνισε, αναφορικά με τη συνεννόηση που είχε με τον κ. Χατζηδάκη. 
 
«Του είπα ποιες είναι οι δικές μου σκέψεις και ο τρόπος που μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα αυτό, τι είναι αυτό που καθορίζει την ποιότητα του γάλακτος και η προέλευση, διότι το σήμα θα μπορέσει να ξεχωρίσει το ελληνικό γάλα, όμως η μέθοδος επεξεργασίας είναι το σημαντικό. Αυτή καθορίζει την ποιότητα του γάλακτος» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Και εξήγησε: «Μέχρι σήμερα, είχαμε το παστεριωμένο γάλα, αυτό που ονομάζουμε φρέσκο και στη χώρα μας λέγαμε μέχρι τώρα ότι μπορεί να αντέξει 5-6 μέρες. Αυτό, λοιπόν, το παστεριωμένο γάλα δεν θέλουν πλέον να το λένε φρέσκο. Είναι θετικό ότι ο κ. Χατζηδάκης είδε θετικά τις προτάσεις μου και των υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και τις επιστημονικές απόψεις. Και των κτηνοτρόφων είναι αυτή η πρόταση. Μας είπε λοιπόν ότι θέλει να το συζητήσει με τους συνεργάτες του και με τους εκπροσώπους της τρόικας. Πριν από λίγο, είπε ότι συμφωνεί. Λύνεται το πρόβλημα και χαίρομαι που αρκετοί βουλευτές, όπως ο κ. Μωραΐτης, λένε το ίδιο».
 
Έπειτα από σύσκεψη, δε, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ξεκαθαρίστηκε πως η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, λόγω και των συνθηκών παραγωγής-διακίνησης στην Ελλάδα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες. 
 
Οριακά, δε, έχει περιθώριο αύξησης μίας ημέρας -και αυτό, αφού προηγουμένως συλλεχθούν τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα.
 
Χαρακόπουλος: Θετικό ότι η υπάρχει βούληση αναδιαμόρφωσης της συμφωνίας για το γάλα
 
«Θεωρώ θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα», επισημαίνει στο μεταξύ σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος τις προηγούμενες μέρες απειλούσε να παραιτηθεί εφ' όσον η τελική ρύθμιση δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα των αγελαδοτρόφων. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χαρακόπουλος επιφυλάσσεται να δει το κείμενο της τελικής συμφωνίας για το γάλα και ακολούθως θα καθορίσει την στάση του.
 
Με σημερινή δήλωσή του και αφού έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης ανέλαβε πρωτοβουλία για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτουν βουλευτές οι οποίοι απειλούν να καταψηφίσουν. ο κ. Χαρακόπουλος κάνει ορισμένες παρατηρήσεις τις οποίες -όπως λέει- δεν μπορούμε να αγνοούμε. 
 
πηγή: protothema.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!