Ελλάδα

16/11/2021 - 07:43

Ίσως η Βουλή να αποκτήσει τον πρώτο της μαύρο βουλευτή με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας

Σπύρος Χαγκαμπιμάνα: Υποψήφιος με τη ΝΔ στη Β’ Πειραιώς; Την πιθανότητα η επόμενη Βουλή να αποκτήσει τον πρώτο της μαύρο βουλευτή, και μάλιστα μέσα από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ανέδειξε η «Καθημερινή της Κυριακής» ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του 50χρονου γεννημένου στο Μπουρούντι στελέχους του κυβερνώντος κόμματος

Την περίπτωση του γεννημένου στο Μπουρούντι, Σπύρου Χαγκαμπιμάνα, ο οποίος δραστηριοποιείται πολιτικά με τα χρώματα της ΝΔ στον Πειραιά, ανέδειξε η «Καθημερινή της Κυριακής», γράφοντας μάλιστα ότι είναι πολύ πιθανό η επόμενη Βουλή να έχει τον πρώτο της έγχρωμο βουλευτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ειλημμένη απόφαση της Πειραιώς –προφανώς υπό τις ευλογίες του προέδρου του κόμματος–, ο κ. Χαγκαμπιμάνα να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στη Β’ Πειραιώς, σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού, καθώς εκτός των άλλων, η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια είναι αυτή όπου η Χρυσή Αυγή είχε ιδιαίτερα μεγάλη δύναμη τα εφιαλτικά χρόνια της παρουσίας της στα κοινοβουλευτικά –και όχι μόνο– πράγματα. 

Ο κ. Χαγκαμπιμάνα, 50 ετών, σπούδασε στην Ελλάδα –αρχικά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και μετά στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου είχε ενταχθεί στη ΔΑΠ. Σήμερα εργάζεται στη Γενική Γραμματεία Μετανάστευσης. Μάλιστα, όπως αναφέρει η στήλη «Θεωρείο» του Σταύρου Παπαντωνίου, στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές, ο κ. Χαγκαμπιμάνα εξελέγη πρώτος σε σταυρούς σύνεδρος στη Β’ Πειραιά (το συνέδριο της ΝΔ θα γίνει το τριήμερο 3-5 Δεκεμβρίου). 

Το αν έχει ελπίδες ο κ. Χαγκαμπιμάνα να εκλεγεί στη Β’ Πειραιά είναι μια άλλη ιστορία. Υπάρχει μια κάποια αισιοδοξία, καθώς θεωρείται ότι θα έχει την κομματική στήριξη της ΝΔ και η παρουσία του αναμένεται να διευρύνει την εκλογική βάση του κόμματος. Ομως πρόκειται για μια δύσκολη περιφέρεια, από τις λίγες που δεν κέρδισε η ΝΔ στις εκλογές του Ιουλίου του 2019: ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τρεις βουλευτές και η ΝΔ μόνο δύο, τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαρκόπουλο και τον Ιωάννη Τραγάκη, ο οποίος όμως, λόγω ηλικίας, ίσως πια αποσυρθεί. (Για όσους το ξεχνούν, ο κ. Τραγάκης, είχε ανακοινώσει την απόσυρσή του και το 2017 χρίζοντας παράλληλα υποψήφιο της ΝΔ και «διάδοχό του» τον γιο του, Παναγιώτη, προκαλώντας την οργή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ακύρωσε αυτό το σχέδιο.). Επιπλέον οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με σύστημα απλής αναλογικής, που σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα θα πάρει σημαντικά λιγότερες έδρες.

 

Σε κάθε περίπτωση και για λόγους ιστορικής καταγραφής, αναδημοσιεύουμε το κείμενο της «Καθημερινής της Κυριακής» για τον κ. Χαγκαμπιμάνα:

 «Είναι πολύ πιθανόν η επόμενη Βουλή να έχει τον πρώτο έγχρωμο Ελληνα βουλευτή. Οπως πληροφορούμαι, η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα στη Β’ Πειραιά είναι ειλημμένη. Ο Χαγκαμπιμάνα, για τον οποίο σας έχω ξαναγράψει, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση: έχει σπουδάσει στην Ελλάδα, καθώς ήρθε αρχικά για να φοιτήσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και τελικά παρέμεινε συνεχίζοντας τις σπουδές του και στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου μάλιστα είχε εμπλακεί με την πολιτική, καθώς ήταν μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Αργότερα επέστρεψε στην πατρίδα του, στο Μπουρούντι, όπου το καθεστώς όμως τον φυλάκισε. Με τη βοήθεια των ελληνικών αρχών και προσωπικά τότε του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά αποφυλακίστηκε και από το 2016 επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα. Σήμερα εργάζεται στη Γενική Γραμματεία Μετανάστευσης και στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές εξελέγη πρώτος σε σταυρούς σύνεδρος στη Β’ Πειραιά, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να ονειρεύεται πως μπορεί να είναι στην επόμενη Βουλή. Από πλευράς Ν.Δ. η στήριξη είναι δεδομένη στον 50χρονο Σπύρο, που με κάθε ευκαιρία δείχνει την αγάπη του στην πατρίδα μας, που έγινε και δική του. Η περιοχή μάλιστα όπου θα πολιτευτεί έχει και μία ιδιαίτερη σημειολογία, καθώς στο παρελθόν είχε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά η Χρυσή Αυγή». 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!