Ελλάδα

22/08/2012 - 07:49

Κάηκε το 1/3 της Χίου

Κάηκε το 1/3 της Χίου

 

Κρίσιμες είναι οι ώρες για την πυρκαγιά στη Χίο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν συγκεντρώσει την προσοχή τους στην περιοχή μεταξύ Ανάβατου – Σιδηρούντας. Το βράδυ της Τρίτης δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο στο νησί, ωστόσο ανά διαστήματα γίνονται μικρές αναζωπυρώσεις, τις οποίες επιχειρούν να περιορίσουν έγκαιρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Ήδη το πύρινο τετραήμερο κόστισε στο νησί της Χίου καμένες εκτάσεις τουλάχιστον 120.000 στρεμμάτων και περίπου το  40% των μαστιχόδεντρων.
 
Μεγάλη και ουσιαστική ήταν και η βοήθεια των εθελοντών που έφτασε στη Χίο από τα νησιά Λέσβο Σάμο και Ικαρία μαζί με οχήματα και υδροφόρες .
 
Η μικρότερη ένταση του ανέμου αφήνει ελπίδες ότι παρά τις αντιξοότητες, την κούραση και την καταπόνηση των πυροσβεστών, εθελοντών και απλών πολιτών που έσπευσαν στα μέτωπα της φωτιάς όλο το βράδυ, θα καταφέρουν τελικά να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την λαίλαπα που κατέστρεψε περισσότερα από 120.000 στρέμματα, αφήνοντας στο νησί ανεπανόρθωτες ζημιές στον φυσικό και ζωϊκό πλούτο.
Από τη Σάμο βρίσκονται στη Χίο εννέα εθελοντές με τέσσερα οχήματα με εννέα άνδρες από την Σάμο και τρια οχήματα με 11 άνδρες από την Ικαρία. Εξάλλου από το Σάββατο βρίσκεται στη Χίο πεζοπόρο τμήμα αποτελούμενο από 10 πυροσβέστες. «Η Σάμος είναι θωρακισμένη και βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και του υψηλού κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιάς» δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεοδόσης Δημακογιάννης καθησυχάζοντας τους Σαμιώτες ότι δεν υπάρχει αποδυνάμωση της αντιπυρικής θωράκισης του νησιού.
Το μεσημέρι της Τρίτης ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου και βουλευτής Χίου Κωστής Μουσουρούλης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι την Τρίτη θα μπορέσει να ελεγχθεί το βόρειο μέτωπο ενώ έκανε λόγω για εμπρηστική ενέργεια. Άλλωστε τα ξημερώματα της Τρίτης, ξέσπασαν τρεις νέες εστίες στην περιοχή του χωριού Καταρράκτης, σε σημείο που δεν είχε επαφή με το υπόλοιπο μέτωπο της φωτιάς και ευτυχώς ελεγχθήκαν αμέσως από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.
Ενδείξεις εμπρησμών εκ προθέσεως υπάρχουν για πολλές εστίες πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα μεταξύ αυτών και στη Χίο δήλωσε το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο οποίας ζήτησε τη συνδρομή της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών καθώς το τελευταίο 10ήμερο είχαμε 589 εστίες πυρκαγιάς και μάλιστα 16 τα ξημερώματα της Τρίτης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Νίκος Τσόγκας, που άφησε αιχμές για εμπρησμό, αναφερόμενος στις πυρκαγιές της Χίου και της Ζακύνθου, λέγοντας ότι τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής προβληματίζει η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Οι εξελίξεις οδήγησαν στην προσωρινή απαγόρευση του κυνηγιού, μέχρι τέλους Αυγούστου, με απόφαση της διεύθυνσης δασών Χίου.
Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Χίου «εκφράζει τη θλίψη του για την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε  το νησί μας και δηλώνει τη συμπαράστασή του στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν αυτές τις μέρες.
Παράλληλα, τα μέλη του προτίθενται να συμμετέχουν στην εκστρατεία αναδάσωσης που θα ξεκινήσει η πολιτεία για τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να περιοριστεί, έστω και μακροπρόθεσμα, η οικολογική αλλά και οικονομική ζημιά που υπέστη η κοινωνία της Χίου».
 
Άλλα μέτωπα
Στη Ζάκυνθο τα πύρινα μέτωπα ανέρχονται σε τέσσερα, μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς στην περιοχή Κορακονήσια, έχοντας πάρει μεγάλες διαστάσεις, καταστρέφοντας δασικές εκτάσεις, ενώ πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αρχαία Νεμέα, Τροιζήνα και Αυλώνα Μεσσηνίας.

Μοιράσου το άρθρο!