Ελλάδα

30/01/2023 - 11:27

Κατέπεσε μαχητικό F-4 . Μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού των δύο ιπτάμενων

Εντοπίστηκαν στον Κυπαρισσιακό Κόλπο συντρίμμια  από το μαχητικό αεροσκάφος F-4 της 338 Μοίρας «Άρης» της 117 Πτέρυγας Μάχης, που κατέπεσε το πρωί νότια της Ανδραβίδας. Στο αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε πτήση «χαμηλής ναυτιλίας», δηλαδή σε χαμηλό ύψος, επέβαιναν δυο ιπτάμενοι για τους οποίους παραμένει ασαφές τι έχει συμβεί καθώς δεν επιβεβαιώνονται οι πρώτες πληροφορίες ότι ενημέρωσαν οι ίδιοι πως κάνουν χρήση του συστήματος αυτόματης εγκατάλειψης. Οπως έγινε γνωστό για την πτώση ενημέρωσε το έτερο F-4, δηλαδή το Νο 1 του σχηματισμού της εκπαιδευτικής πτήσης, και όχι οι δύο χειριστές.

 

 

Το F-4 έπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει: «τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30 διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας. ».

Σε εξέλιξη είναι ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τους δύο άνδρες. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 2 ελικόπτερα Agusta ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερo Σικορσκι S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικoύ, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται ένα C-130 και μια φρεγάτα.

Οι καρικές συνθήκες είναι καλές. Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι μια δύσκολη επιχείρηση εφόσον οι δύο ιπτάμενοι δεν εντοπιστηκαν από την πρώτη στιγμή.

Εκτιμήσεις για τεχνική βλάβη

Σύμφωνα με τον αντιπτέραρχο ε.α. Βασίλη Γεωργούση, εφόσον επιβεβαιωθούν οι αρχικές πληροφορίες ότι οι δυο ιπτάμενοι είχαν ενημερώσει ότι θα εκαταλείψουν το αεροσκάφοςαυτό σημαίνει, όπως τονίζει, ότι υπήρχε τεχνική βλάβη, η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

«Υποθέτω λόγω του σημείου πως ήταν σε καθοδο προς το αεροδρόμιο, λόγω του τεχνικού προβλήματος, επιδεινώθηκε η κατάσταση, και σε ασφαλές ύψος το εγκατέλειψαν» είπε. «Μπορεί να είναι βλάβη κινητήρα, βλάβη πηδαλίου ή στα υδραυλικά συστήματα»πρόσθεσε τονιζοντας πως όταν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η βλαβη είναι υποχρεωμένοι οι πιλότοι να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος.

Μοιράσου το άρθρο!