Skip to main content
|

Κυβέρνηση: Αισιοδοξία για λύση ως τις αρχές Ιουνίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής/real.gr

Συμφωνία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, δηλαδή ως τις αρχές Ιουνίου, επιδιώκει η κυβέρνηση, η οποία προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν πάλι σήμερα στο Brussels group, με σκοπό να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες.

Η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη, ότι η επίτευξη συμφωνίας ως τις αρχές Ιουνίου είναι εφικτή, ωστόσο οι δανειστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Εν όψει της σημερινής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Brussels group έγινε χθες στο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα και με τη συμμετοχή της ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον κ. Γ. Χουλιαράκη και των υπουργών κ.κ. Γ. Δραγασάκη, Γ. Βαρουφάκη, Γ. Σταθάκη και Ευκλ. Τσακαλώτο.

Στη σύσκεψη ζητήθηκε από τη διαπραγματευτική ομάδα να τετραγωνίσει τον κύκλο, αφού της δόθηκε εντολή να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν όλες τις ανοικτές εκκρεμότητες, χωρίς ωστόσο να παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση και αποτίμηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και εκφράστηκε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μια συμφωνία είναι εφικτή εντός δεκαημέρου και μια πρώτη, θετική αποτίμηση της προόδου στο Euroworking group της Πέμπτης.

Ωστόσο, την αισιοδοξία της Αθήνας δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι θεσμοί. Είναι ενδεικτικό, ότι ο απερχόμενος επικεφαλής Οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ δήλωσε χθες πως τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα δεν αρκούν για να δημιουργήσουν πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ έθεσε και ζήτημα απολύσεων στο δημόσιο. Υπογράμμισε επίσης ότι θα χρειαστούν αλλαγές στο «γενναιόδωρο» ασφαλιστικό σύστημα.

Το ασφαλιστικό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα γίνουν σήμερα στο Brussels group με τους δανειστές να επιμένουν στην άμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κάτι που ωστόσο η κυβέρνηση πιστεύει πως δεν μπορεί να επιβάλλει πολιτικά και γι’ αυτό προσέρχεται στη συζήτηση με προτάσεις ώστε να ισχύσουν μεταβατικές περίοδοι.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι στα εργασιακά η πίεση των εταίρων έχει υποχωρήσει και εμφανίζεται αισιόδοξη ότι στο θέμα του ΦΠΑ, οι εταίροι θα αποδεχτούν τους τρεις συντελεστές 7%, 14% και 22% που προτείνει.

Το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης παραμένει πάντως η διάσταση απόψεων στα δημοσιονομικά, όπου λόγω των διαφορετικών εκτιμήσεων των δύο πλευρών για τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τους ρυθμούς ανάπτυξης δεν έχει καταστεί ως τώρα δυνατή η συμφωνία σε ένα «βασικό σενάριο» για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας την επόμενη τετραετία, που αποτελεί τον κορμό οποιασδήποτε συμφωνίας, αφού με βάση τις παραδοχές του σεναρίου αυτού καθορίζονται και οι ανάγκες για μέτρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης που ρωτήθηκε σχετικά έκανε λόγο για συγκλίσεις, όχι όμως και για συμφωνία με τους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι εταίροι έχουν συμφωνήσει σε μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και συζητούν μειωμένα πλεονάσματα τα επόμενα έτη, υπάρχει διαφωνία ως προς το αν η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει ακόμα και τα μειωμένα πλεονάσματα αυτά με τα μέτρα που προτείνει, καθώς οι εταίροι θεωρούν τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη υπεραισιόδοξες.

Πηγές των Βρυξελλών θεωρούν πως δεν υπάρχει δυνατότητα προόδου των συζητήσεων αν οι δύο πλευρές δεν βρουν κοινό τόπο στο βασικό σενάριο και λένε ότι αυτή η διαφωνία καθιστά ανέφικτη μια τεχνική συμφωνία ως τις αρχές Ιουνίου.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία