Ελλάδα

25/04/2021 - 20:19

Λαός ενωμένος - Ποτέ Νικημένος! καλλιτέχνες τραγουδούν για τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη

EKO

Eκατοντάδες καλλιτέχνες βρέθηκαν σήμερα το πρωί στα Προπύλαια με τα μουσικά τους όργανα και ερμήνευσαν το τραγούδι  «El Pueblo Unido Jamás Será Vencido» που σημαίνει «Λαός ενωμένος» σε μια ιδιαίτερη μουσική δράση. Ένα τραγούδι ορόσημο που έχει συνοδέψει όλους τους κοινωνικούς αγώνες της Χιλής από την εποχή του Αλιέντε μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα το Δεκέμβρη του 2019 που τραγουδήθηκε από δεκάδες χιλιάδες Χιλιανούς σ' ένα κοντσέρτο υπό τον γενικό τίτλο «Για την αξιοπρέπεια».

 

 

Ολόκληρο το κάλεσμα των Support Art Workers:

«Κυριακή 25 Απριλίου στις 11:00 στα Προπύλαια

Ένα χρόνο πριν, βρεθήκαμε για πρώτη φορά αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με την πανδημία. Πολύ γρήγορα κατέστη σαφές ότι η απομόνωση που απαιτήθηκε για την προστασία της υγείας μας μετατράπηκε σε ξεκάθαρη πρακτική για την περιστολή των δικαιωμάτων μας. Η απάντηση σε αυτήν τη βία ήταν και είναι η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη.

Έτσι, μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης αβεβαιότητας τον Απρίλη του 2020, δημιουργήσαμε αυθόρμητα τους Support Art Workers, ένα εξωθεσμικό κίνημα εργαζομένων από όλους τους κλάδους των τεχνών, με σκοπό να διεκδικήσουμε – μαζί με τα σωματεία μας – το δικαίωμά μας στην εργασία και τον Πολιτισμό.

Κανείς δε γνώριζε αν και πόσο θα κρατήσει. Πολλοί το αμφισβήτησαν και άλλοι τόσοι το στήριξαν.

Έναν χρόνο μετά, παρά τα όσα πετύχαμε και τους διαρκείς αγώνες, ο Πολιτισμός συνεχίζει να υποτιμάται και να «ξεχνιέται» από τις κυβερνητικές ατζέντες.

Ενώπιον μιας κλιμακούμενης κοινωνικής ασφυξίας, οφείλουμε περισσότερο από ποτέ να μη σταματήσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην αξιοπρεπή διαβίωση, την εργασία, την υγεία, τη δικαιοσύνη και τον πολιτισμό εν γένει.

Οι Support Art Workers, παίρνουμε για πρώτη φορά την πρωτοβουλία και σας καλούμε όλες και όλους να παρευρεθείτε την Κυριακή 25 Απριλίου στις 11:00 στα Προπύλαια, όπου θα υλοποιηθεί μία μεγάλη μουσική δράση, με τουλάχιστον 300 ανθρώπους να τραγουδάνε και να παίζουν το «El Pueblo Unido Jamás Será Vencido» που σημαίνει «Λαός ενωμένος – Ποτέ Νικημένος». Ένα τραγούδι ορόσημο που έχει συνοδέψει όλους τους κοινωνικούς αγώνες της Χιλής από την εποχή του Αλιέντε μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα το Δεκέμβρη του 2019 που τραγουδήθηκε από δεκάδες χιλιάδες Χιλιανούς σ’ ένα κοντσέρτο υπό τον γενικό τίτλο «Για την αξιοπρέπεια». Αποτελεί πλέον έναν διεθνή ύμνο της αντίστασης της εργατικής τάξης κατά της αδικίας που πηγάζει από την εξουσία. Ως μουσική δράση ξεκίνησε από τη Γαλλία και τώρα παίρνουμε τη σκυτάλη εμείς δηλώνοντας κατά τον τρόπο αυτό πως είμαστε πολλ@ και θα τραγουδήσουμε όλ@ στην ίδια γλώσσα, ακόμη κι αν δεν είναι η μητρική μας.

Την Κυριακή 25 Απρίλη πραγματώνουμε την αξία της τέχνης και υπερασπιζόμαστε τραγουδώντας τη δύναμη της συσπείρωσής και της συλλογικότητας.

Με πολλή προσοχή και σεβασμό, μάσκες και αποστάσεις, ας ενώσουμε τις φωνές μας κι ας μαζευτούμε όσοι περισσότεροι μπορούμε για να δείξουμε πως είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ προτάσσοντας τη χαρά, τη δημιουργία και την αλληλεγγύη απέναντι στη βία.

Για τον Πολιτισμό

Για την Κοινωνική Δικαίωση

Για τη Ζωή

Support Art Workers»

-----

Στίχοι:
Εμπρός, να σταθούμε και να τραγουδήσουμε
"Θα νικήσουμε"
Ανεμίζοντας
τις σημαίες της ενότητας
Κι εσύ θα έρθεις
να περπατήσεις μαζί μου
και να δεις
το τραγούδι και τη σημαία σου να ανθίζουν
Το φως
από μια κόκκινη αυγή
μας δείχνει
τη νέα ζωή που θα έρθει.
Εμπρός, να πολεμήσουμε
"Ο λαός θα επικρατήσει"
Η ζωή που έρχεται
θα είναι καλύτερη
Θα κατακτήσουμε
την ευτυχία
Και χιλιάδες άνθρωποι
με μια φωνή
Θα πουν
το τραγούδι της Ελευθερίας
με μία απόφαση
Η πατρίδα θα νικήσει
Και τώρα ο Λαός
ξεσηκώνεται
και σαν ένας γίγαντας
φωνάζει: Μπροστά!
Λαός ενωμένος - Ποτέ νικημένος
Λαός ενωμένος - Ποτέ νικημένος
Όλη η πατρίδα
θα γίνει ένα
Από το Βορρά στο Νότο
θα ξεσηκωθεί
Από τις θάλασσες
τα ορυχεία
και τα δάση
ενωμένοι στη δουλειά και στον αγώνα
Θα πάνε
να καλύψουν την πατρίδα
Το πέρασμά τους
χαράζει το μέλλον.
Εμπρός, να σταθούμε και να τραγουδήσουμε
"Θα νικήσουμε"
Είναι μυριάδες
Ένας ατσάλινος στρατός
που φέρνει
την αλήθεια,
Χέρια που
φέρνουν
το δίκιο
Η γυναίκα
με θάρρος και πυγμή
στέκεται δίπλα στον εργάτη
Και τώρα ο Λαός
ξεσηκώνεται
και σαν ένας γίγαντας
φωνάζει: Μπροστά!
Λαός ενωμένος - Ποτέ νικημένος
Λαός ενωμένος - Ποτέ νικημένος

 

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο: 

Μοιράσου το άρθρο!