Ελλάδα

28/11/2013 - 00:19

Με νομοσχέδιο η σύναψη συμφώνου συμβίωσης και για τα όμοφυλα ζευγάρια

Με νομοσχέδιο η σύναψη συμφώνου συμβίωσης και για τα όμοφυλα ζευγάρια

yle="text-align: justify;">Νομοσχέδιο με το οποίο θα παρέχεται η δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης έπειτα από την καταδίκη της χώρας μας από το δικαστήριο του Στρασβούργου για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και το αίτημα, για το ίδιο ζήτημα από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ειδικότερα, μετά την καταδίκη της χώρας μας από ΕΣΔΑ, επειδή από το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει στην Ελλάδα από το 2008 έχουν αποκλειστεί τα ομόφυλα ζευγάρια, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα καταθέσει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, με το οποίο θα προσαρμόζεται στην επίμαχη δικαστική απόφαση.

Η απόφαση του ΕΣΔΑ, ελήφθη κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια, η οποία εξέτασε την προσφυγή που είχαν υποβάλει κατά της Ελλάδας, ο Γρ. Βαλιανάτος και οκτώ ακόμη Έλληνες, ζητώντας να πάψει ο αποκλεισμός των ομόφυλων από το «σύμφωνο συμβίωσης».

Με την απόφασή του το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, καθώς και για παραβίαση των διατάξεων που απαγορεύουν τις διακρίσεις και την υποχρέωσε να καταβάλει από 5.000 ευρώ στον καθένα από τους ενάγοντες, καθώς και τη δαπάνη για τα δικαστικά έξοδα.

Το δικαστήριο επισημαίνει στην απόφασή του ότι ανάμεσα στις 19 χώρες μέλη που έχουν αναγνωρίσει μια «αστική ένωση» πέραν του γάμου, μόνο η Λιθουανία και η Ελλάδα έχουν εισαγάγει διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων, αποκλείοντας από την ένωση αυτή τα άτομα του ιδίου φύλου.

Κρίνει, τέλος πως δεν ήταν αναγκαία για την επίτευξη του σκοπού του Νόμου μία τέτοια διάκριση, η οποία απαγορεύει στα άτομα του ιδίου φύλου να προσέρχονται σε μία τέτοια ένωση και καταδίκασε τελεσίδικα την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου που κατοχυρώνει το δικαίωμα και των ομόφυλων ζευγαριών στη σύναψη Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης και που εξομοιώνει το θεσμικό πλαίσιο του τελευταίου με εκείνο του πολιτικού γάμου.


Πηγή: www.thepressproject.gr

Μοιράσου το άρθρο!