Ελλάδα

15/05/2012 - 16:22

"Ναυάγιο" στο Προεδρικό Μέγαρο - Πάμε για νέες εκλογές (μάλλον 17 Ιουνίου)

yle="text-align:justify;">up date 2

Μετά από εννέα ημέρες ακυβερνησίας, όπου οιπολιτικοί αρχηγοί, είτε με την παρουσία είτε χωρίς την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρόλου Παπούλια, "προσπάθησαν" να συνεννοηθούν μεταξύ τους για το σχηματισμό κυβέρνησης, η χώρα οδεύει προς επαναληπτικές εκλογές. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υποστήριξαν πως προσπάθησαν μέχρι τέλους για το συμφέρον της Ελλάδας, ρίχνοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλον για την αδυναμία τους να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση. 

Από την επομένη των εκλογών της 6ης Μαϊου μέχρι και σήμερα, μετά την ύστατη προσπάθεια του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, η χώρα βίωσε μια σαφή πολιτική κρίση, για να οδηγηθεί σε ένα αποτέλεσμα που δεν μπόρεσε να βγάλει αποτέλεσμα. 

Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Πάνος Καμμένος και Φώτης Κουβέλης δεν κατάφεραν να βρουν έστω και τρία βασικά σημεία συνεννόησης. 

Απόσπασματα των δηλώσεων των πολιτικών αρχηγών καταδεικνύουν πώς η χώρα έφτασε στο σημερινό αποτέλεσμα: 

Αντώνης Σαμαράς: 

«Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας ό,τι μας δένει με το παρελθόν. Η χώρα ζει τις πιο κρίσιμες στιγμές. Το παρόν και το μέλλον μας απειλείται. Η ΕΕ καταλαβαίνει πια πως η μονόπλευρη λιτότητα διαλύει την κοινωνία.Εμείς αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα της ανάπτυξης μέσα σε μια Ευρώπη της ανάπτυξης. Χρειάζονται πολιτικές επανεκκίνησης της οικονομίας. Το μήνυμά σας το έλαβα». 

Ευάγγελος Βενιζέλος: 

«Ζητήσαμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τις αντιμνημονιακές δυνάμεις. Η χώρα οδεύει ξανά σε εκλογές, υπό άσχημες συνθήκες επειδή κάποιoι έθεσαν υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το κομματικό τους συμφέρον. Όσοι το έπραξαν αυτό παρερμηνεύουν την εντολή και την επιθυμία του ελληνικού λαού. Προτείναμε στο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση Αριστεράς με δική μας στήριξη. Στηρίξαμε και την πρόταση Κουβέλη»

Αλέξης Τσίπρας: 

«Ο λαός καταδίκασε τις μνημονιακές δυνάμεις. Για μερικές χιλιάδες ψήφους ωστόσο βρεθήκαμε στη δεύτερη θέση και δεν μπορέσαμε να κάνουμε πράξη την προεκλογική μας δέσμευση, δηλαδή μια κυβέρνηση Αριστεράς. Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για να βρεθεί λύση. Εμείς πρέπει να στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις δυνάμεις του χθες και να σχηματίσουμε κυβέρνηση Αριστεράς. Το χρωστάμε στην ιστορία της πατρίδας και τις επόμενες γενιές». 

Πάνος Καμμένος: 

«Κάναμε μια ύστατη προσπάθεια συμμετέχοντας στη σύσκεψη από την οποία είχαμε αποκλειστεί τις προηγούμενες μέρες. Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα όχι του ελληνικού λαού αλλά του μνημονίου».  
 
Φώτης Κουβέλης: 

«Η χώρα οδεύει σε εκλογές. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγουμε την προσφυγή στις κάλπες. Κατέθεσε για μια ακόμη φορά την προτασή μου για οικουμενική κυβέρνηση με φερέγγυα πρόσωπα και στόχο την σταδιακή αποδέσμευση από το Μνημόνιο. Θέλουμε ο λαός να γνωρίζει ότι κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να βρεθεί λύση» 

up date

Με την συνεχή επίκληση των πρακτικών της Προεδρίας της Δημοκρατίας και χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική για το μέλλον του τόπου θα διεξαχθεί, ως φαίνεται, ο νέος προεκλογικός αγώνας. Τουλάχιστον αυτό διαφάνηκε από τιςδηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, αμέσως μετά το «ναυάγιο» της συσκέψεως.

Η αδυναμία συμφωνίας όλων των πολιτικών κομμάτων για συγκρότηση βιώσιμης κυβέρνησης, θα φέρει μοιραία στην επιφάνεια συγκρούσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς για το ποιος εκ των παρισταμένων στις συσκέψεις, ενώπιον του κ. Παπούλια, θεωρείται βασικός υπεύθυνος για τη νέα εκλογική αναμέτρηση.

Αναλόγως την πλευρά που βρίσκεται ο καθένας -δεξιά ή αριστερά- αλλά και από ποιόν θεωρεί, ο κάθε πολιτικός αρχηγός ότι κινδυνεύει το εκλογικό του ποσοστό, θα δημιουργηθούν τα μέτωπα αντιπαράθεσης και θα ρίχνονται τα… δηλητηριώδη βέλη.

Στο μεταξύ η… τοξοβολία άρχισε μεταξύ Σαμαρά- Καμμένου.

Μάλιστα όταν ο κ. Καμμένος στις δηλώσεις του κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ για υπαίτιο της κρίσης και τον χαρακτήρισε ως υπεύθυνο για τις νέες εκλογές, κύκλοι της Συγγρού τόνισαν: «Είναι ψέμα. Αυτό που λέει ο κ. Καμμένος δεν θα το διαβάσει κανείς στα πρακτικά και θα γελάσει ο κάθε… Καμμένος!»



Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτελέσμα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια η κρίσιμη συνεδρίαση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκτός της Χρυσής Αυγής, σε μία ύστατη προσπάθεια για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αύριο στη μία το μεσημέρι συγκαλείται εκ νέου σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

«Η χώρα οδεύει ξανά σε εκλογές, μέσα σε λίγες ημέρες υπό πολύ άσχημες συνθήκες», τόνισε από την Ιπποκράτους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,Ευάγγελος Βενιζέλος προσθέτοντας ότι «επειδή κάποιοι έθεσαν υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το κομματικό».

Εξερχόμενος από το Πρεδρικό Μέγαρο ο Πάνος Κάμμενος τόνισε ότι «Προτιμούν τους δανειστές από την εθνική λύση».  Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε ερώτηση δημοσιογράφων δήλωσε χαρακτηριστικά «τελειώσαμε».
Δηλώσεις από τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου, θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.  Στη Συγγρού φτάνει σε λίγη ώρα ο Αντώνης Σαμαράς.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Κάρολος Παπούλιας ανέφερε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια συμμετέχουν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Πάνος Καμμένος και ο Φώτης Κουβέλης. Η κ. Παπαρήγα με ανακοίνωσή της ενημέρωσε πως δεν θα συμμετάσχει στη σύσκεψη, ενώ ο κ. Μιχαλολιάκος δεν εκλήθη.

Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος προσερχόμενος στη συνάντηση αναφέρθηκε και στο περιστατικό με το non paper. «Ο λαός με την ψήφο του έδωσε εντολή για απαλλαγή από το μνημόνιο με κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Για να γίνει κυβέρνηση, δεν θα γίνει ούτε με προβοκάτσιες ούτε με μεθόδους του χθες», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι κατέθεσε την πρότασή του με τα επτά σημεία, τα οποία αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και απαίτηση.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρέθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η πρόταση περί κυβέρνησης προσωπικοτήτων, η οποία άρχισε να συζητάται κατά τη χθεσινή κοινή σύσκεψη μεταξύ των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η σύσκεψη της Δευτέρας ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μία ώρα και κατέληξε με στη συναπόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών να συζητηθεί η πρόταση Παπούλια για κυβέρνηση προσωπικοτητών υπό διευρυμένη σύνθεση. 

Ο Πάνος Καμμένος τελικά δεν πέρασε σήμερα το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου στη μία το μεσημέρι όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο, ωστόσο κλήθηκε να συμμετάσχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών από κοινού με τους Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα δεν αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Παπούλια επισημαίνοντας ότι «η θέση του ΚΚΕ είναι αντίθετη με τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, ανεξαρτήτως της ονομασίας που αυτή θα πάρει».

Παρών στο νέο γύρο διαβουλέυσεων ήταν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει τροποποιηθεί στο ελάχιστο η αρχική θέση του κόμματος.

Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν με χθεσινές τους δηλώσεις για την προοπτική σχηματισμού μίας τέτοιας κυβέρνησης, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αντίθετος εμφανίστηκε εξαρχής ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος χαρακτήρισε «ήττα της πολιτικής» ένα τέτοιο ενδεχόμενο ξεκαθαρίζοντας ότι σήμερα θα υποστηρίξει σχήμα οικουμενικής κυβέρνησης.

newpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!