Ελλάδα

01/02/2020 - 09:20

Ο δικός μας... «Ορουτς Ρέις»

Το Oruc Reis είναι τουρκικό ερευνητικό πλοίο, το οποίο το πρωί της Παρασκευής πέρασε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σημαίνοντας συναγερμό στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Το πλοίο συμμετέχει σε σεισμογραφικές έρευνες της Τουρκίας, με στόχο τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Μέχρι στιγμής, έχει δραστηριοποιηθεί στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Μαρμαρά. Κατασκευάστηκε το 2017 σε τοπικό ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης.

Διαθέτει πλάτος 19 μέτρων και ολικό μήκος 86 μέτρων, ενώ η χωρητικότητα του, σε τονάζ, ανέρχεται σε 4.789. Πρόκειται, μάλιστα, για το τέταρτο τουρκικό πλοίο έρευνας, μετά το «Φατίχ», το «Γιαβούζ» και το «Μπαρμπαρός».

 

Από που πήρε όμως το όνομα του;

Ο Οruc Reis ήταν ήταν Ελληνο-αλβανός οθωμανός διοικητής, δηλαδή μπέης, στο Αλγέρι της Δυτικής Μεσογείου. Έφερε το βαθμό του  ναυάρχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του διάσημου Hayreddin Barbarossa.

Γεννήθηκε στη Λέσβο το 1474 και σκοτώθηκε στη μάχη ενάντια στους Ισπανούς στο Tlemcen στο Οθωμανικό Eyalet της Αλγερίας. Έγινε γνωστός ως Baba Oruç ή Baba Aruj (πατέρας Oruç) καθώς μετέφερε μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων και εβραίων προσφύγων από την Ισπανία στη Βόρεια Αφρική.

Ο Oruç ήταν ο πρώτος από τα τέσσερα αδέλφια Μπαρμπαρόσσα που ασχολήθηκε με τη θάλασσα και σύντομα ενώθηκε με τον νεότερο αδελφό Ilyas. Ο τρίτος αδελφός Hizir αρχικά βοήθησε τον πατέρα τους στην επιχείρηση αγγειοπλαστικής, αλλά αργότερα έλαβε ένα δικό του πλοίο και άρχισε επίσης μια σταδιοδρομία στη θάλασσα.

Ο Ισακ, ο μεγαλύτερος, παρέμεινε στη Μυτιλήνη και ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση. Οι άλλοι τρεις αδελφοί εργάστηκαν αρχικά ως ναυτικοί, αλλά στη συνέχεια έγιναν «μισθοφόροι» στη Μεσόγειο. Ο Oruç και ο Ilyas λειτουργούσαν μεταξύ Ανατολίας, Συρίας και Αιγύπτου, ενώ Hızır στο Αιγαίο και κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Ο Oruç ήταν ένας πολύ επιτυχημένος ναυτικός. Έμαθε επίσης να μιλάει ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά, ελληνικά και αραβικά στα πρώτα χρόνια της καριέρας του.

Ωστόσο, ενώ επέστρεψαν από μια εμπορική αποστολή στην Τρίπολη τη Λιβύης, ο ίδιος και ο Ilyas δέχτηκαν επίθεση από μια γαλέρα των Ιπποτών της Ρόδου. Ο Ilyas σκοτώθηκε στη μάχη ενώ ο Oruç τραυματίστηκε. Το πλοίο κατελήφθη και ο ίδιος συνελήφθη και κρατήθηκε στο Κάστρο των Ιπποτών στην Αλικαρνασσό για σχεδόν τρία χρόνια. Όταν έγινε γνωστή η σύλληψη του, ο αδελφός του Hizir πήγε στην Αλικαρνασσό και τον βοηθήσε να δραπετεύσει.

Τα αδέλφια ξανάσμιξαν στην Αλεξάνδρεια και με τη βοήθεια του εμίρη αποδείχθηκαν επιτυχημένοι επιδρομείς. Οι δυο τους μετέφεραν τις επιχειρήσεις τους στη δυτική Μεσόγειο το 1505 και επανεγκατεστάθηκαν στη νήσο Ντζέρμπα, στην Τυνησία. Από εκεί ασκούσαν πειρατεία ενάντια στα χριστιανικά έθνη, συλλαμβάνοντας παπικές γαλέρες, ισπανικά πολεμικά πλοία και εμπορικά. Κατόπιν, εξαιτίας μιας διαφωνίας τους με τον Μπέη της Τυνησίας, αναγκάστηκαν να αλλάξουν ορμητήριο, τραβώντας για το Ντζιντζελί, κοντά στο Αλγέρι, το 1511.

Το 1512 ο Ορούτς έχασε το ένα του χέρι σε μια προσπάθεια να καταλάβει ένα ισπανικό οχυρό στη βορειοαφρικανική ακτή, ενώ νικήθηκε πάλι μετά από δύο χρόνια. Από τότε σημειώθηκε αλλαγή στη δραστηριότητα των δύο αδελφών. Οι επιθέσεις τους εστιάζονταν όλο και περισσότερο στον ισπανικό στόλο και τις παράκτιες εγκαταστάσεις του. Όταν ο σουλτάνος του Αλγερίου απέτυχε να ανταποκριθεί κατάλληλα στην ισπανική απειλή το 1516, ο Ορούτς τού επιτέθηκε με μια κουρσαρική δύναμη και αφού τον σκότωσε, αυτοανακηρύχθηκε σουλτάνος.

Το 1518 οι μάχες με τους Ισπανούς εντάθηκαν. Σε μια επίθεση εναντίον των ισπανικών εγκαταστάσεων στο Οράν, ο Ορούτς δέχθηκε αιφνιδιαστική επίθεση και αναγκάστηκε να κλειστεί στην αλγερινή πόλη Τλέμτσεν. Προσπαθώντας να σπάσει τον κλοιό σκοτώθηκε.

Ο Oruç θεωρείται ότι εγκατέστησε την οθωμανική αυτοκρατορία στη Βόρεια Αφρική, η οποία διήρκεσε για τέσσερις σχεδόν αιώνες.

Σήμερα τρία υποβρύχια (TCG Oruç Reis, TCG Oruçreis (S-337) και TCG Oruçreis (RAD-14) του τουρκικού ναυτικού φέρουν το όνομά του.

thetoc.gr

Μοιράσου το άρθρο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ