Ελλάδα

20/02/2013 - 06:19

Ολάντ: «Θα στηρίξω τις κινήσεις της Ελλάδας για την ελληνική ΑΟΖ - Είμαι εδώ για να ενισχύσω τις επενδύσεις - Να εκμεταλλευτούμε μαζί τα κοιτάσματα»

Ολάντ: «Θα στηρίξω τις κινήσεις της Ελλάδας για την ελληνική ΑΟΖ - Είμαι εδώ για να ενισχύσω τις επενδύσεις - Να εκμεταλλευτούμε μαζί τα κοιτάσματα»

yle="text-align: justify;">Το ελληνικό αίτημα για στήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας της Ελλάδας έθεσε στο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου.

 
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, πέρα της διαβεβαίωσης για στενή ελληνογαλλική συνεργασία, ο πρόεδρος Ολάντ εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή των γαλλικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, αλλά και για σύμπραξη των δύο χωρών σε ένα ευρύτερο φάσμα οικονομικής συνεργασίας.
 
«Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για τις αποκρατικοποιήσεις οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες» δήλωσε ο κ. Ολαντ, προς ενίσχυση του γαλλικού ενδιαφέροντος στο κεφάλαιο αυτό. Ηρθα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, τόνισε.
 
Ο Αντώνης Σαμαράς υπενθύμισε στο συνομιλητή του το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός σε ύφεση και ανεργία, τα επίπεδα των οποίων δεν έχουν προηγούμενο, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας.
Ο κ. Ολάντ εξέφρασε στον πρωθυπουργό την υποστήριξη του στις προσπάθειες της Ελλάδας να βγει από την κρίση και επισήμανε τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα και στις δυνατότητες που υπάρχουν για πολιτικής, αμυντική και οικονομική συνεργασία.
 
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιστορικές και η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στην ανεξαρτησία της, στην αποκατάσταση της δημοκρατίας τη δεκαετία του ’70 και στη συνέχεια στην προσχώρηση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αντίστοιχα όπως είπε η Ελλάδα «ήταν πάντα στο πλευρό μας στις καλές και δύσκολες στιγμές μας».
 
Υπενθύμισε ότι η χώρα του θέλησε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και προσπάθησε να πείσει τους εταίρους της για αυτό.
 
Αναγνώρισε ότι «καμία άλλη χώρα δεν έχει περάσει από τέτοιες δυσκολίες όπως η Ελλάδα και πως πρέπει να της δώσουμε κάθε στήριξη».
 
 
Ο κ. Ολάντ εξέφρασε ακόμη το ενδιαφέρον της γαλλικής πλευράς για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και υδάτινων πόρων.Για το ενδεχόμενο ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αν μπορεί η Γαλλία να τα εκμεταλλευτεί μαζί με την Ελλάδα θα το κάνει».
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι υπενθύμισε ότι η Ελλάδα θα μπορεσει να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη και μαζί με την Κύπρο να διαδραματίσει έναν ρόλο. Θα μπορέσουμε, όπως είπε, «να εφοδιάσουμε την Ευρώπη με ευρωπαϊκές πηγές».
 
Αναφορικά με την ανακήρυξη της ΑΟΖ, είπε ότι θα το πράξει με τις σωστές κινήσεις, παρατήρησε ότι τα κοιτάσματα βρίσκονται στον ελληνικό χώρο και πως η χώρα μας είναι προσανατολισμένη στη φιλία συνεργασία με τους γείτονές της, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι σε περίπου 15 ημέρες θα επισκεφθεί την Τουρκία.
 
 
Συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών, παρουσία Σαμαρά, Ολάντ
 
Παρουσία του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολαντ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα η συνάντηση Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών, που διοργανώνει ο ΣΕΒ, και στο πλαίσιο της οποίας υπεγράφει συμφωνία για την ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδος-Γαλλίας μεταξύ ΣΕΒ και του αντίστοιχου γαλλικού συνδέσμου MEDEF. 
 
«Εμείς οι Ευρωπαίοι του Νότου προσδοκούμε από τη σημερινή Γαλλία να ηγηθεί της προσπάθειας να υπάρξουν πιο διορατικές και αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την αντιστροφή της ευρωπαϊκής δοκιμασίας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος με αφορμή την συνάντηση. 
 
«Γιατί, αν η κρίση επιβάλλει αναμφίβολα να συμμαζέψουμε τα οικονομικά μας, καθιστά εξίσου αναγκαίο να φροντίσουμε τις κοινωνίες μας. Η μονομερής λιτότητα διαλύει τον κοινωνικό ιστό, την κοινωνική συνοχή. Οι λαοί μας προσδοκούν την αναβίωση ενός ευρωπαϊκού οράματος που βασίστηκε στην ανάπτυξη, την αλληλεγγύη, τον εθνικό πλουραλισμό» πρόσθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος.
 
Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, για ελληνικές εξαγωγές στη Γαλλία και για τη σύσταση μικτών ελληνο-γαλλικών επιχειρήσεων, που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ-Επιχειρηματικό Συμβούλιο, Διεθνείς Δράσεις, Θανάσης Λαβίδας. 
 
«Η λεκάνη της Μεσογείου περικλείει μεγάλες δυνατότητες για πολλούς τομείς συνεργασίας», λέει ο ίδιος εμφατικά, αναφέροντας ενδεικτικά ως δυνατούς τομείς επενδύσεων ή συνεργασίας την ενέργεια, τις κατασκευές, τα έργα υποδομής, τις μεταφορές, τον τουρισμό και την υγεία.
 
Η παρουσία Ολάντ, σύμφωνα με τον κ. Λαβίδα, αποτελεί «πρόσκληση για την ελληνογαλλική επιχειρηματική συνεργασία, από την οποία η Ελλάδα έχει πολλά να ωφεληθεί, καθώς η Γαλλία διαθέτει προηγμένη τεχνολογία».
 
«Η παρουσία του σοσιαλιστή Προέδρου της Γαλλίας - της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας της ΕΕ- στο επιχειρηματικό φόρουμ, αποτελεί αναγνώριση του πρωτοπόρου ρόλου της επιχειρηματικότητας, σ'αυτή την περίοδο της κρίσης», τόνισε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΕΒ-Επιχειρηματικό Συμβούλιο, Διεθνείς Δράσεις, Θανάσης Λαβίδας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
 
Το πρόγραμμα της επίσκεψης
 
Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στις 11.30 όπου υπήρξε επίσημη υποδοχή.
 
Στις 12.00 συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά την συνάντηση, οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ και ακολούθησε γεύμα.
 
Στις 15.00 ο Φρ.Ολάντ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο στη γαλλική πρεσβεία. 
 
Μετά τις 16.00, ο Φρ.Ολάντ με τον Αντ.Σαμαρά συναντήθηκαν με  εκπροσώπους της ελληνικής και γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας στο ξενοδοχείο Hilton.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος αναχώρησε  λίγο μετά τις 19:00 της Τρίτης.
 
 
πηγη: tovima.gr
 
 

Μοιράσου το άρθρο!