Ελλάδα

12/08/2016 - 13:04

Όλο και βαθύτερα στην ύφεση η ελληνική οικονομία

yle="text-align: justify;">Στον δρόμο της ύφεσης βάδισε και το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η Ελλάδα, συμπληρώνοντας έναν χρόνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ και γεννώντας ανησυχίες για τη συνέχεια.

Τα σχετικά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ αύριο, αλλά ήδη η Eurobank στο χθεσινό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» προεξοφλεί ότι ο ρυθμός θα είναι αρνητικός. Κι αυτό το βασίζει στις εξελίξεις σε μια σειρά από επιμέρους δείκτες.
Μεταξύ άλλων, ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο συρρικνώθηκε κατά 6,44% τον Μάιο, οι εξαγωγές έπεσαν κατά 7,29% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε οριακά σταθερό τον Μάιο (23,52% από 23,48% τον Απρίλιο του 2016), με τον ρυθμό αύξησης της απασχόλησης να εμφανίζει σημάδια κάμψης, και ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ένας δείκτης που ενσωματώνει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για την πορεία της οικονομίας, παρουσίασε ελαφρά πτώση το δεύτερο τρίμηνο του 2016.
Τέλος, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών PMI καταγράφει χειροτέρευση των λειτουργικών συνθηκών στον τομέα της μεταποίησης για πέμπτο συνεχή μήνα μέσα στο 2016. Το σερί των τεσσάρων τριμήνων συρρίκνωσης του ΑΕΠ ήρθε ύστερα από μια περίοδο θετικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ, που ήταν πρακτικά όλο το 2014 και το πρώτο εξάμηνο του 2015. Πριν από αυτό, η χώρα βρισκόταν συνεχώς σε ύφεση από το δεύτερο τρίμηνο του 2008.
Ο φόβος είναι τώρα μήπως ξαναγυρίσει η οικονομία σε μόνιμο καθεστώς ύφεσης ή στασιμότητας. Η Eurobank χτυπάει καμπανάκι επισημαίνοντας την ανάγκη να αποφευχθεί η «παγίδα στασιμότητας», όπως τη χαρακτηρίζει.
 
Ανησυχία στην κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανησυχεί και αυτό, καθώς όλος ο σχεδιασμός του βασίζεται στην προϋπόθεση ότι το δεύτερο εξάμηνο η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς. Ο στόχος που έχει θέσει από κοινού με τους θεσμούς είναι να περιοριστεί φέτος κατά μέσον όρο η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 0,3%. Για το 2017, μάλιστα, έχει θέσει τον ιδιαιτέρως φιλόδοξο στόχο της αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,7%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο θα εξαρτηθεί από τις προσδοκίες που θα σχηματίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για την πορεία της οικονομίας και ως εκ τούτου για το διαθέσιμο εισόδημά τους, από τη βελτίωση της ρευστότητας και την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, από την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και από τις διεθνείς εξελίξεις (π.χ. Brexit).
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εξάλλου, στηρίζουν πολλές ελπίδες για την ανάκαμψη στην ενίσχυση της ρευστότητας με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό θα γίνει με τα κεφάλαια που έρχονται για τις δόσεις των δανείων. Ωστόσο, κι αυτό προϋποθέτει ομαλή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
 
 
πηγή; www.tanea.gr

Μοιράσου το άρθρο!