Παιδιά προσφύγων και μεταναστών μυήθηκαν στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλευτισμού
Έφηβοι προσφυγικής και μεταναστευτικής καταγωγής μυήθηκαν στην ιστορία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, μέσα από τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Καλοκαιρινό Εργαστήρι Δημοκρατίας», που υλοποιεί το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Το πρόγραμμα οργανώνεται από το 2014 για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φέτος για πρώτη χρονιά υλοποιήθηκε για ασυνόδευτα παιδιά και έφηβους μεταναστευτικής καταγωγής, σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Στους δύο τριήμερους κύκλους δράσεων πήραν μέρος περίπου 40 παιδιά ηλικίας 15-17 ετών, που φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Τα παιδιά επισκέφθηκαν το Θησείο, την Αρχαία Αγορά, την Πνύκα, την Πλάκα, την Παλαιά Βουλή, τον Εθνικό Κήπο και τη Βουλή των Ελλήνων. Μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες διένυσαν μια διαδρομή περίπου 2.500 χρόνων ανακαλύπτοντας την ιστορία του ελληνικού κοινοβουλευτισμού. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος της Βουλής, Τέτη Σίδερη, «τα εργαστήρια ήταν ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο από την Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. μέχρι σήμερα, με περάσματα από την άμεση Δημοκρατία στην έμμεση Δημοκρατία και από εκεί στη σύγχρονη κοινοβουλευτική Δημοκρατία».
Την πρώτη ημέρα οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν στο Θησείο για να γνωρίσουν την Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. Μίλησαν για την άμεση δημοκρατία και στη συνέχεια αναζήτησαν στο Μουσείο της Αγοράς τα αντικείμενα που εξιστορούν τη ζωή στην κλασική Αθήνα. Χρησιμοποιώντας τεχνικές του θεάτρου έγιναν Αθηναίοι πολίτες και κλήθηκαν να ψηφίσουν σηκώνοντας το χέρι τους για το αν θα στείλουν στρατό για να καταστείλουν την επανάσταση των ειλώτων στη Σπάρτη. Τα παιδιά αρνήθηκαν να στείλουν στρατό λέγοντας ότι οι είλωτες επαναστάτησαν για να κερδίσουν δικαιώματα. Η κ. Σίδερη περιγράφει πόσο συναισθηματικά φορτισμένα ήταν τα παιδιά όταν μιλούσαν για τους είλωτες, ανθρώπους που δεν είχαν δικαιώματα γιατί τους τα πήραν.
Τη δεύτερη ημέρα στην Παλαιά Βουλή διερευνήθηκε ο κόσμος του 19ου αιώνα, ο Μεσαίωνας, η μοναρχία, οι λαϊκές επαναστάσεις και η βασιλευόμενη Δημοκρατία. Το χέρι των παιδιών απέκτησε ένα μαύρο βώλο, το σφαιρίδιο με το οποίο ψήφιζαν την εποχή εκείνη και τα παιδιά κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στον Βούλγαρη και τον Κουμουνδούρο για πρωθυπουργό.
Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε την τρίτη ημέρα με πληροφορίες γύρω από το σημερινό πολίτευμα της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και τη λειτουργία της Βουλής. Τα παιδιά μίλησαν για δικαιώματα και στη συνέχεια επισκέφθηκαν και την έκθεση για τους πρόσφυγες του 1922, που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής.
Η Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με την υποστήριξη της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, συνεργάστηκε με την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, ώστε να εντοπίσουν τα παιδιά που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Όπως επισημαίνει η προϊσταμένη του Τμήματος Διαπολιτισμικότητας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης, Φανή Κεραμίδα, στόχοι του προγράμματος ήταν μεταξύ άλλων η προώθηση της κοινωνικής ένταξης των παιδιών μεταναστών και προσφύγων μέσα από την επαφή τους με σημαντικούς θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας και με την ιστορία και πολιτισμό της Ελλάδας, η ενίσχυση της συμμετοχής των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων στο δημόσιο χώρο και τα κοινά, αλλά και το να δοθεί στα παιδιά ένα βήμα για προσωπική έκφραση και δημιουργικότητα, ευκαιρία για προβληματισμό, συμμετοχή και διάλογο.
«Παιδιά από διαφορετικές χώρες καταγωγής, με διαφορετικές εμπειρίες ήρθαν κοντά, συνομίλησαν και ψυχαγωγήθηκαν μαζί, δημιουργώντας μια διαπολιτισμική ομάδα ανθρώπων με κοινό σκοπό και ενδιαφέρον να μάθουν βασικές έννοιες και αξίες της κοινωνίας στην οποία ζουν», καταλήγει η κ. Κεραμίδα.
Η διευθύντρια του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, 'Αντλα Σασάτη, εξηγεί πόσο ενθουσιασμένα ήταν τα 23 παιδιά μεταναστευτικής καταγωγής του Φόρουμ που συμμετείχαν. «Για τους έφηβους είναι πολύ σημαντική η αντίληψη ότι μπορούμε να συμμετέχουμε με ίσους όρους σε προγράμματα και εκδηλώσεις», παρατηρεί η ίδια και προσθέτει: «Για εμάς αυτό το πρόγραμμα ένα βήμα για την ένταξή τους, που ξεκινάει από το εκπαιδευτικό σύστημα».
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και η 16χρονη Σάρα, η οποία γεννήθηκε και ζει στην Ελλάδα, με καταγωγή από την Τανζανία. Κίνητρο για τη συμμετοχή της, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν η κοινωνικοποίηση, να γνωρίσει άλλα παιδιά. «Με τα άλλα παιδιά που συνάντησα στο Εργαστήρι Δημοκρατίας έχουμε παρόμοια προβλήματα, έχουμε δεχτεί ρατσισμό και έχουμε ζήσει τη δυσκολία να βρούμε φίλους στο σχολείο», επισημαίνει.