Ελλάδα

29/04/2022 - 13:32

Παραμένει στην Ελλάδα ο Σαϊντού Καμαρά - Δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δεκτό έγινε το αίτημα του Σαϊντού Καμαρά από την Αρχή Προσφύγων για την απόδοση ασύλου.

Ο αριστούχος πρόσφυγας μαθητής από τη Γουϊνέα που κινδύνευε με απέλαση και η ιστορία του είχε γίνει γνωστή λίγο πριν από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, όπου συμμετείχε κανονικά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα παραμείνει στην Ελλάδα, αφού η Αρχή Προσφύγων άναψε το «πράσινο φως» για να του χορηγηθεί άσυλο.


Υπενθυμίζεται ότι το κύμα συμπαράστασης στον Σαϊντού Καμαρά είχε ως αποτέλεσμα ο νεαρός από τη Γουϊνέα να συναντηθεί μέχρι και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την προσδοκία του η απόφαση της Αρχής Προσφυγών να είναι τέτοια που θα επιτρέψει στον Σαϊντού Καμαρά «να κάνει την Ελλάδα τη δεύτερη πατρίδα του».

 

Η ιστορία του Σαϊντού Καμαρά
Ο νεαρός ξεκίνησε το ταξίδι φυγής από την πατρίδα του, όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και ενδοοικογενειακής βίας, σε ηλικία μόλις 14 ετών. Πήγε στη Σενεγάλη, έφτασε στην Τουρκία και από εκεί στην Κάλυμνο, όπου ναυάγησε με βάρκα. Αμέσως μετά οδηγήθηκε σε προσφυγικές δομές στον Άγιο Δημήτριο και μετά στο σχολείο της περιοχής, όπου γρήγορα ενσωματώθηκε.

Το πρώτο αίτημά του για άσυλο τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την ενηλικίωση, είχε απορριφθεί και ο ίδιος μαζί με τους συμμαθητές του είχε βρεθεί έξω από Υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στις 30 Μαρτίου, όπου επανεξετάστηκε το αίτημά του, το οποίο τελικώς έγινε δεκτό.

 

Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για την απόφαση της Αρχής Προσφυγών για τον μαθητή Σαϊντού Καμαρά
Τα αρμόδια όργανα της ελληνικής πολιτείας ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα του μαθητή Σαϊντού Καμαρά, ο οποίος μετέχει της ελληνικής παιδείας, να γίνει η Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του. Η Ελλάδα είναι μια χώρα δικαίου και ανθρωπισμού.

Μοιράσου το άρθρο!