|

Πολιτικός σεισμός στη δημοσκόπηση της Metron Analysis: «Κλείδωσε» τη δεύτερη θέση η ΕΛΑΣ του Τσίπρα – Καταρρέει το ΠΑΣΟΚ, «πρωτιά» για Καρυστιανού

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Η είσοδος των νέων πολιτικών σχηματισμών αναδιατάσσει πλήρως τις δυνάμεις. Το ΠΑΣΟΚ χάνει οριστικά το τρένο της δεύτερης θέσης, βλέποντας την ψαλίδα με την ΕΛΑΣ να ανοίγει υπέρ του Αλέξη Τσίπρα. Κυρίαρχο το αίτημα για «πολιτική αλλαγή» από το 61% των πολιτών, την ώρα που η Μαρία Καρυστιανού κάνει δυναμική πρεμιέρα ως η δημοφιλέστερη πολιτική αρχηγός.

Μια εντελώς νέα, ανατρεπτική πραγματικότητα για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό καταγράφει η πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Η επίσημη εμφάνιση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ) υπό τον Αλέξη Τσίπρα και του κόμματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» της Μαρίας Καρυστιανού προκαλεί ισχυρούς τριγμούς στα παραδοσιακά κόμματα, με το ΠΑΣΟΚ να αποτελεί τον μεγάλο χαμένο της νέας περιόδου.

Οριστική απώλεια της δεύτερης θέσης για τη Χαριλάου Τρικούπη

Τα ευρήματα της Metron Analysis έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η συζήτηση για τη δεύτερη θέση έχει πλέον λήξει. Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο έχει απωλέσει τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά βλέπει τη διαφορά του από την ΕΛΑΣ να διευρύνεται, την ώρα που απειλείται άμεσα και από το νεοσύστατο κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού.

  • Στην εκτίμηση ψήφου: Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρωτιά με 28,5%, ωστόσο στη δεύτερη θέση εδραιώνεται πλέον σταθερά η ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα με 15,2%. Το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στο 11,2%, γνωρίζοντας βαριές απώλειες της τάξης των 3,8 ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε έναν μόλις μήνα. Η διαφορά ανάμεσα σε ΕΛΑΣ και ΠΑΣΟΚ διαμορφώνεται πλέον στο 4%, δείχνοντας μια καθαρή τάση απομάκρυνσης των δύο σχηματισμών.

  • Σε απόσταση αναπνοής η Καρυστιανού: Το κόμμα «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» κάνει εντυπωσιακό μπάσιμο στην εκτίμηση ψήφου με 10,4%, πλησιάζοντας το ΠΑΣΟΚ σε απόσταση μικρότερη της μίας μονάδας (0,8%). Μαζί με την Πλεύση Ελευθερίας (επίσης στο 10,4%), δημιουργούν ένα εξαιρετικά πιεστικό περιβάλλον για το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Κόμμα (Εκτίμηση Ψήφου)Ποσοστό (%)
Νέα Δημοκρατία28,5%
ΕΛΑΣ (Α. Τσίπρας)15,2%
ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ11,2%
Ελπίδα για τη Δημοκρατία (Μ. Καρυστιανού)10,4%
Πλεύση Ελευθερίας10,4%

Στην πρόθεση ψήφου, η εικόνα της καθίζησης του ΠΑΣΟΚ είναι παρόμοια: Η ΝΔ καταγράφει 22,7%, η ΕΛΑΣ 12,1%, το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο 9% και η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 8,3%.

Κατάρρευση της ηγετικής εικόνας του Νίκου Ανδρουλάκη

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει ένα βαθύ κύμα δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων για τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ άσκησε μέχρι σήμερα τα καθήκοντά του. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι συντριπτικά:

80% των πολιτών αξιολογούν αρνητικά το ΠΑΣΟΚ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, ενώ το 79% κρίνει αρνητικά τον Νίκο Ανδρουλάκη για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του.

Η αποδοκιμασία αυτή εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί οι παραδοσιακοί αλλά και οι δυσαρεστημένοι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι μετακινούνται μαζικά προς το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται πλέον ως το βασικό αντίπαλο δέος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρώτη σε δημοτικότητα η Καρυστιανού – Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης

Στο πεδίο των προσώπων, η Μαρία Καρυστιανού αναδεικνύεται ως η δημοφιλέστερη πολιτική αρχηγός στη χώρα, συγκεντρώνοντας 39% θετικές γνώμες, γεγονός που δείχνει τη βαθιά οριζόντια διείσδυση που πετυχαίνει στην κοινωνία.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί τα πρωτεία με 28%, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέφει στη δεύτερη θέση με 14%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Μαρία Καρυστιανού μοιράζονται την τρίτη θέση με 6%.

Καμπανάκι για την κυβέρνηση: Ισχυρό αίτημα για πολιτική αλλαγή

Παρά την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, τα μηνύματα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η κοινωνική δυσαρέσκεια, με κύριο οδηγό την ακρίβεια, παραμένει στα ύψη:

  • Το 61% των ερωτηθέντων ζητά πλέον ξεκάθαρα «πολιτική αλλαγή», έναντι της πολιτικής σταθερότητας.

  • Το 69% δηλώνει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

  • Το 47% ιεραρχεί την ακρίβεια ως το σημαντικότερο πρόβλημα της καθημερινότητας.

  • Το 69% αξιολογεί αρνητικά το συνολικό έργο της κυβέρνησης, ενώ το 66% κρίνει αρνητικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό.

Η είσοδος της ΕΛΑΣ και της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» φαίνεται πως δίνει πλέον διέξοδο σε αυτό το μεγάλο ποσοστό των πολιτών που αναζητούσαν μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Το πολιτικό σκηνικό περνά επίσημα σε μια νέα, άκρως ανταγωνιστική φάση, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται εγκλωβισμένο στην τρίτη θέση και σε τροχιά εσωστρέφειας.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις