Ελλάδα

09/12/2021 - 16:28

Πρόσφυγες και αστυνομικοί σπάνε τα στερεότυπα και συναντώνται σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα

Ένα ηχηρό μήνυμα κατά των διακρίσεων επιχειρούν να στείλουν το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και η Δράση Αστυνομικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μέσα από τον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου που διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου, στις 7 μμ, στο γήπεδο της Αλεπότρυπας στην Κυψέλη.

   Δύο ομάδες, οι πρόσφυγες και οι αστυνομικοί, θα έρθουν αντιμέτωπες, αλλά με ένα διαφορετικό, διασκεδαστικό τρόπο, προκειμένου να σπάσουν τα στερεότυπα που χαρακτηρίζουν αυτές τις δύο κοινωνικές ομάδες.

   Η Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει ως στόχο της την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κατάργηση των διακρίσεων και τη διασφάλιση της τήρησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Παράλληλα, το σωματείο εργάζεται στην κατεύθυνση της προώθησης και υποστήριξης της ισότητας, της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης των αστυνομικών, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, την εθνική-εθνοτική καταγωγή, το θρήσκευμα, την κατάσταση υγείας, την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου.

   Η ποδοσφαιρική ομάδα του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων αποτελείται από αιτούντες άσυλο, αναγνωρισμένους πρόσφυγες, μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς και φιλοδοξεί να εντάξει σύντομα και γηγενείς. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Φόρουμ και συντονιστής του αγωνιστικού τμήματος, Χρήστος Λαζαρίδης, η ομάδα συγκροτήθηκε πριν από τρεισήμισι χρόνια ως ανάγκη της ίδιας της κοινότητας προσφύγων και μεταναστών και πλέον λειτουργεί «ως ένα καλό εργαλείο χαρτογράφησης και ένταξης». «Μέσα από τη χαρτογράφηση των αναγκών, της επαγγελματικής εμπειρίας και των δεξιοτήτων των ανθρώπων που συμμετέχουν στην ομάδα, βοηθώνται στη συνέχεια να ενταχθούν εργασιακά», συμπληρώνει ο ίδιος. Στην ομάδα αλληλεπιδρούν άτομα από διάφορες χώρες, όπως Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Νιγηρία, Γκαμπόν, Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε, Καμερούν, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν και Συρία.

   Ο αγώνας οργανώνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο χώρος παραχωρήθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. 

   Μ.Κουζινοπούλου

Μοιράσου το άρθρο!