Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για κυβέρνηση ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ
Εν εξελίξει των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, στο ΠαΣοΚ εντείνονται οι εσωτερικές διεργασίες. Στο πλαίσιο αυτής τη προσπάθειας πραγματοποιείται συνάντηση εκπροσώπων των Ν.Δ., ΠαΣοΚ., ΔΗΜΑΡ, για τον καθορισμό του κοινού προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η συνάντηση γίνεται μεταξύ των Χρ. Λαζαρίδη, Β. Μεϊμαράκη, από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδη, Στ. Αγγελούδη από το ΠαΣοΚ και Δ. Χατζησωκράτη, Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ, στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση των τριών αρχηγών.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ συναντά τους εκλεγμένους βουλευτές του κόμματος ενώ έχει ζητήσει από τα επτά στελέχη που συγκροτούν το άτυπο επιτελείο να βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να συνεδριάσουν εκ νέου.
Η πρωινή συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Φ. Κουβέλη φαίνεται ότι έθεσε τις βάσεις για επίσπευση των διαδικασιών, όμως η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο έπειτα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.
Η συμφωνία για το διαπραγματευτικό πλαίσιο με την τρόικα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει κλείσει, και από ό,τι φαίνεται θα ανακοινωθεί ότι θα είναι μια κυβέρνηση μακράς πνοής με διάρκεια ζωής τουλάχιστον μέχρι το 2014. Παρά την προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στα τρία κόμματα δεν θα είναι κυβέρνηση ειδικού σκοπού αλλά πλήρων καθηκόντων. Το προγραμματικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης είναι πιο εύκολο να συμφωνηθεί από ότι η σύνθεση της. Η Δημοκρατική Αριστερά φαίνεται ότι φοβάται «το σύνδρομο Καρατζαφέρη» και φαίνεται ότι η διάθεση της ηγεσίας της είναι να στηρίξει την κυβέρνηση όχι με πολιτικά στελέχη αλλά με προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου, όπως οι κ.κ. Αντ. Ρουπακιώτης, Αντ. Μανιτάκης, κ.α.
Αυτή την ώρα συνεδριάζει η εκτελεστική γραμματεία της ΔΗΜΑΡ ενώ η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, στις 19.30, θα συνεδριάσει εκτάκτως για να επικυρώσει το πλαίσιο της συμφωνίας για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά, αυτή η διάθεση του κ. Κουβέλη ενδεχομένως να διευκολύνει τους κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο να τακτοποιήσουν και εσωκομματικά ζητήματα, αποκλείοντας στελέχη τα οποία απειλούν να εξελιχθούν σε πηγές προβλημάτων.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, στη σύσκεψη που είχε τη Δευτέρα το βράδυ με το επταμελές επιτελείο των κορυφαίων στελεχών ( Κ. Σκανδαλίδης, Α. Λοβέρδος, Αννα Διαμαντοπούλου, Φώφη Γεννηματά, Π. Ευθυμίου, Μ. Ανδρουλάκης, Μιχ. Χρυσοχοίδης) μετέφερε τη διάθεση του κ. Σαμαρά να αξιοποιήσει κατά κύριο λόγο τεχνοκρατικά στελέχη της παράταξης.
Στη σύσκεψη αυτή οι κ.κ. Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης επανέλαβαν τη γνωστή θέση τους ότι το ΠαΣοΚ θα πρέπει να στηρίξει ακόμα και δικομματική κυβέρνηση με τη ΝΔ και ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν έμπειρα πολιτικά στελέχη. Με την άποψη αυτή, την οποία οι δύο πρώην υπουργοί υποστηρίζουν σταθερά περιν από τις εκλογές της 6ης Μαίου, δεν συμφωνεί κανένα άλλο στέλεχος του ΠαΣοΚ.
Μάλιστα η κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται πιο κοντά στις απόψεις του κ. Βενιζέλου, αντέτεινε στους δύο συντρόφους της ότι με αυτό που προτείνουν το ΠαΣοΚ δεν θα αποβάλλει ποτέ τη σφραγίδα του κυβερνητισμού.
Αλλα στελέχη, όπως ο κ. Ευθυμίου, επισήμαναν ότι η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να σηκώσει το βάρος μιας εξαιρετικά δύσκολης και κρίσιμης διαπραγμάτευσης και ότι αυτό το καθήκον δεν μπορεί να ανατεθεί σε τεχνοκράτες.
Η αλήθεια είναι ότι οι πρώην υπουργοί του ΠαΣοΚ γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων και δεν τρέφουν αυταπάτες για τα περιθώρια των ελιγμών έναντι των δανειστών.
Τις επόμενες ημέρες, εφόσον δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή στον σχηματισμό της κυβέρνησης, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα και σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς θα χρειαστεί να εξειδικεύσουν τα μέτρα για τον επόμενο προϋπολογισμό τα οποία είχαν υπολογιστεί σε 11,5 δισ. ευρώ αλλά το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί αναλόγως της αύξησης του ελλείμματος.
Η χρονική επιμήκυνση των υποχρεώσεων του μνημονίου, είναι καθοριστικής σημασίας, γιαυτό θα απαιτηθεί ισχυρή διαπραγματευτική ομάδα - εξού και η πρόταση του κ. Βενιζέλου για τη σύσταση εθνικής διαπραγμαρευτικής ομάδας, στην οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να μετέχουν άλλοι από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που θα συμπράξουν στην κυβέρνηση- αλλά επίσης και αποφασισμένες κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες θα στηρίξουν το βαρύ κυβερνητικό έργο του επόμενου διαστήματος.
Ο κ. Βενιζέλος δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει εμβληματικά στελέχη του ΠαΣοΚ στη νέα κυβέρνηση, αλλά παραμένει ανοιχτό αν θα επιλέξει πολιτικά πρόσωπα χωρίς κυβερνητική φθορά όπως π.χ. οι Π. Ευθυμίου, Φώφη Γεννηματά, Ι. Μανιάτης, Φ. Σαχινίδης ή αν θα χρησιμοποιήσει και τεχνοκράτες όπως οι Γ. Ζαννιάς - η εμπειρία του οποίου θεωρείται πολύτιμη καθώς συμμετείχε από την αρχή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα- Ν. Μαραβέγιας, κ.ά. Από τα παλαιότερα στελέχη, ο κ. Κ. Σκανδαλίδης είχε δηλώσει εγκαίρως ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση Σαμαρά και δεν έχει μεταβάλλει άποψη. Αλλά και από τα νεότερα στελέχη ο κ. Οδ. Κωσταντινόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι ο κ. Σαμαράς δεν διαθέτει το κεφάλαιο της αξιοπιστίας που χρειάζεται ο επόμενος πρωθυπουργός, επειδή δίχασε την Ελλάδα σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς και οδήγησε τη χώρα σε εκλογές που επέτειναν την κρίση. Είναι φανερό ότι στο ΠαΣοΚ δεν υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός από πολλά στελέχη για να συμμετάσχουν στην εκκολαπτόμενη κυβέρνηση. Αυτή η διάθεση εκφράστηκε έντονα και στις συναντήσεις που είχε ο κ. Βενιζέλος με τους βουλευτές του κόμματος στην Ιπποκράτους. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τους ζήτησε να του μεταφέρουν τη δική τους άποψη καθώς και το κλίμα από τις περιφέρειες που εκπροσωπούν σχετικά με τη συμμετοχή του κόμματος σε κυβέρνηση συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι βουλευτές του είπαν να μην χρησιμοποιήσει τα λεγόμενα κορυφαία στελέχη και μετέφεραν και τον διχασμό που υπάρχει στην εκλογική βάση για τη συμμετοχή του ΠαΣοΚ στη νέα κυβέρνηση ενώ ο κ. Βενιζέλος σύμφωνα με όσα μετέφεραν βουλευτές τους είπε ότι δεν σκοπεύει συμπεριλάβει σττην κυβέρνηση κανέναν πρώην υπουγό και κανέναν εκλεγμένο βουλευτή. Η ανησυχία που υπάρχει στα μέλη του κόμματος αποτυπώνεται και στα πολλά τηλεφωνήματα που δέχεται η Ιπποκράτους από μέλη και ψηφοφόρους του κόμματος που ζητούν να αποκοπεί το ΠαΣοΚ από τον κυβερνητισμό που το καταβύθισε πολιτικά. Αύριο στις 10 το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, όπου ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει τους βουλευτές τόσο για τις εξελίξεις σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης όσο και για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την ανασύσταση της παράταξης. πηγη: Το ΒΗΜΑ