Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση; Το ντόμινο παραιτήσεων, οι πολιτικές πιέσεις και το σενάριο των πρόωρων εκλογών
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει μετατραπεί σε πολιτική βόμβα μεγατόνων. Αυτό που ξεκίνησε ως υπόθεση παρατυπιών σε αγροτικές επιδοτήσεις, εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα με ηθικές, ποινικές και εκλογικές προεκτάσεις. Παραιτήσεις, πιέσεις εντός και εκτός ΝΔ, αντιπολιτευτικές επιθέσεις και φήμες για πρόωρες εκλογές συνθέτουν πλέον ένα τοπίο πολιτικής αστάθειας.
Το ερώτημα είναι σαφές: Μπορεί το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές;
Το χρονικό του σκανδάλου
Η υπόθεση αφορά μαζικές καταχρήσεις κοινοτικών κονδυλίων μέσω εικονικών δηλώσεων εκτάσεων και ζωικού κεφαλαίου. Δηλώνονταν ανύπαρκτοι βοσκότοποι (ακόμα και σε περιοχές NATURA), χρησιμοποιούνταν πλαστά ΑΦΜ και "ενοικιασμένα" βοσκοτόπια από ανυποψίαστους πολίτες.
Το αποκορύφωμα: πάνω από 7,8 εκατομμύρια πρόβατα και αίγες δηλώθηκαν στην Κρήτη, αριθμός εξωπραγματικός, που ξεπερνά τον συνολικό πληθυσμό του νησιού!
Το πόρισμα του ελέγχου ήταν καταπέλτης. Ακολούθησαν παραιτήσεις ανώτατων στελεχών, με πρώτη τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και κατόπιν πολιτικά πρόσωπα, όπως στελέχη του ΥΠΑΑΤ, προκαλώντας τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Η πολιτική διάσταση: Πίεση από παντού
Η αντιπολίτευση επιτίθεται:
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ επιτίθενται μετωπικά. Ζητούν προανακριτική επιτροπή, ακόμα και παραίτηση της κυβέρνησης. Ο Σωκράτης Φάμελλος κάνει λόγο για "συστημική διαφθορά", ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλά για "παρακράτος επιτελικού τύπου".
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κινείται πιο θεσμικά, ζητώντας ελέγχους αλλά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αν διαπιστωθεί συμμετοχή πολιτικών προσώπων.
Εσωκομματικές εντάσεις στη ΝΔ:
Ρεπορτάζ αναφέρουν έντονη δυσαρέσκεια από "γαλάζιους" βουλευτές. Υπάρχουν διαρροές για ενδεχόμενο παραιτήσεων 20 και πλέον βουλευτών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ή αποστασιοποίησης από το κυβερνητικό αφήγημα.
Ορισμένοι κύκλοι εντός ΝΔ ανησυχούν ότι η υπόθεση μπορεί να πάρει τις διαστάσεις του σκανδάλου Siemens ή Novartis – με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική νομιμοποίηση της κυβέρνησης.
Η στρατηγική του Μαξίμου: «Δεν πάμε σε εκλογές»
Η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει ψυχραιμία. Η ρητορική είναι σταθερή: "Οι εκλογές θα γίνουν το 2027". Ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις, ενώ μιλά για ένα "μεμονωμένο περιστατικό διαφθοράς" που ερευνάται και δεν συγκαλύπτεται.
Παράλληλα, το Μαξίμου θέλει να επανεστιάσει στην «ατζέντα μεταρρυθμίσεων» και στις θετικές εξελίξεις στην οικονομία και την απασχόληση, εμφανίζοντας το σκάνδαλο ως μια δυσάρεστη αλλά διαχειρίσιμη παρένθεση.
Εκτιμήσεις και πιθανότητες πρόωρων εκλογών
Αν και οι επίσημες δηλώσεις αποκλείουν πρόωρες κάλπες, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Το ενδεχόμενο πολιτικής αποσταθεροποίησης δεν μπορεί να αποκλειστεί αν:
- Η υπόθεση κλιμακωθεί με νέες αποκαλύψεις ή εμπλοκή βουλευτών.
- Παραιτηθούν μαζικά στελέχη και βουλευτές.
- Αρχίσει να υποχωρεί η κυβερνητική συσπείρωση στις δημοσκοπήσεις.
- Ο πολιτικός θόρυβος πλήξει τη διεθνή εικόνα της χώρας ή την αξιοπιστία της απέναντι στην Κομισιόν.
Τι δείχνουν τα δεδομένα:
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ συνιστά μια σοβαρή πολιτική κρίση, αλλά όχι ακόμα ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Η κυβέρνηση κινείται σε τεντωμένο σκοινί: επιλέγει τη γραμμή της θεσμικής διαχείρισης και της επικοινωνιακής αντεπίθεσης, απορρίπτοντας σενάρια πρόωρων εκλογών.
Όμως, αν το θέμα αποκτήσει νέα δυναμική (εμπλοκή πολιτικών, μαζικές παραιτήσεις, διεθνείς πιέσεις), το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παύει να είναι απλώς ένα σενάριο – και μετατρέπεται σε πολιτική πιθανότητα.
Η κρίση στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα crash test για την ανθεκτικότητα του κυβερνητικού αφηγήματος περί «καθαρής διακυβέρνησης». Αν αποδειχθεί ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για συστημική διαφθορά, η πίεση προς την κάλπη θα ενταθεί – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική σταθερότητα της χώρας.