Skip to main content
|

Σκέψεις για παράταση του lockdown που αρχίζει από σήμερα

George Vitsaras / SOOC

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Από τις 6 το πρωί η χώρα βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα μήνες σε καθεστώς lockdown, προκειμένου να ανακοπεί η ταχύτατη μετάδοση του κορονοϊού που έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση.

Ειδικά από την στιγμή που σε αυτό το δεύτερο κύμα πανδημίας έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες αύξηση έως και 40% σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις και με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να φτάνει κοντά στα όρια του, η επιλογή του νέου καθολικού lockdown ήταν μονόδρομος, μιας και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν άφηναν άλλα χρονικά περιθώρια.

Στην απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου, όμως, μέτρησε πολύ και η έντονη ανησυχία που εξέφρασαν τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, καθώς είδαν ταχύτερη μετάδοση του ιού, κάτι που υπογράμμισε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων με τον πρωθυπουργό.

Πριν καν ξεκινήσει όμως η εφαρμογή του lockdown, υπήρξαν ήδη απόψεις που υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να χρειαστεί διάστημα μεγαλύτερο από αυτό των τριών εβδομάδων που αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στο Mega, εκτίμησε ότι το lockdown για να έχει αποτέλεσμα μπορεί να πρέπει να διαρκέσει ακόμα και πέντε εβδομάδες.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης έχει αφήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, καθώς σε δηλώσεις  του (ΑΝΤ1) την Παρασκευή 6/11, υποστήριξε ότι πρέπει τα κρούσματα να φτάσουν σε αυτά που καταγράφονταν τον Σεπτέμβριο, δηλαδή σε περίπου 300 με 400 ημερησίως, για να ξεκινήσει σταδιακά να ανοίγει και πάλι η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Και από τα 2.448 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες μέχρι να φτάσουμε στα 400, υπάρχει μεγάλη απόσταση και είναι αμφίβολο αν ο στόχος θα επιτευχθεί σε τρεις εβδομάδες.

Κάποιοι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο lockdown και ότι θα χρειαστούν επαναλαμβανόμενα όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Το βέβαιο είναι ότι για να δούμε το αποτέλεσμα των νέων μέτρων θα πρέπει να περάσει περίπου μία εβδομάδα και σε αυτό το διάστημα το σύστημα υγείας αναμένεται να δεχθεί μεγάλη πίεση.

Το ζητούμενο λοιπόν για κυβέρνηση και ειδικούς είναι σε λίγες ημέρες να ξεκινήσει η μεγάλη μείωση των κρουσμάτων που καταγράφονται. Η πορεία μετάδοσης είναι αυτή που τελικά θα κρίνει και το θέμα της παράτασης των περιορισμών.

«Το νέο lockdown θα είναι αποτελεσματικό, εφόσον εφαρμοστεί με ευλάβεια και χωρίς παρεκτροπές», εκφράζουν την εκτίμηση κυβερνητικές πηγές και συμπληρώνουν: «Παρά την δικαιολογημένη κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία θα πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε, δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν για την περίοδο του lockdown είναι η πιστή τήρηση των υφιστάμενων μέτρων. Αυτό που διαμηνύουν από την κυβέρνηση είναι ότι θα υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές. Δηλαδή από την Αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, το Λιμενικό Σώμα, τη Δημοτική Αστυνομία και τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες των Περιφερειών. Και ο διπλασιασμός των προστίμων έχει ακριβώς τον στόχο να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην άρνηση εφαρμογής του lockdown και των υγειονομικών μέτρων.

Θυμίζουμε ότι στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους κανόνες μετακίνησης με SMS, επιβάλλεται πλέον για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Για τα πιστοποιητικά μετακίνησης για επαγγελματικούς λόγους, σε περίπτωση που ο εργοδότης προχωρήσει σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο στον εργοδότη ύψους 500 ευρώ.

Στις επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους, δηλαδή μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας ή της αναστολής προσέλευσης κοινού, επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ. Ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας, επιβάλλεται για την ίδια παράβαση διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ.

 

https://www.huffingtonpost.gr/

Πάνος Τουμάσης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία