Ελλάδα

19/09/2021 - 15:59

Σκρέκας: Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια

Την επισήμανση ότι με τα μέτρα για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, η αύξηση για ένα μέσο νοικοκυριό περιορίζεται σε 1 έως 2 ευρώ τον μήνα, υπογραμμίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Real News. 

   «Επιδοτούμε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με 9 ευρώ για κατανάλωση έως 300 kWh/μήνα, ανεξαρτήτως παρόχου και καλύπτουμε ουσιαστικά το 72% του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες που είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή τάση. Σε συνδυασμό με την επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΗ για κατανάλωση από 300 kWh/μήνα έως 600 kWh/μήνα, περιορίζουμε στο ελάχιστο δυνατόν, και συγκεκριμένα σε 1 έως 2 ευρώ τον μήνα, το κόστος της αύξησης για ένα μέσο νοικοκυριό», τονίζει ο υπουργός. Σημειώνει ότι το πακέτο μέτρων θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο έως το τέλος του Δεκεμβρίου, ενώ αν χρειαστεί θα υπάρξουν ενέργειες και μετά τον Δεκέμβριο. 

   Σε ερώτηση για τη στάση των εναλλακτικών παρόχων, αναφέρει το ενδεχόμενο ορισμένοι ιδιώτες να προσαρμόσουν την εμπορική τους πολιτική, ενώ σημειώνει πως στη βάση των αρχών του υγιούς και δίκαιου ανταγωνισμού, ένα μεγάλο μέρος της εκτιμώμενης ανατίμησης θα αντισταθμιστεί.

   Αναφορικά εξάλλου με τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, τονίζει πως «την επόμενη πενταετία θα κινητοποιήσουμε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για την υλοποίηση ενός μεγάλου κύματος αναβάθμισης, δεδομένου ότι στόχος μας είναι να αναβαθμιστούν ενεργειακά 600.000 κτίρια έως το 2030». 

   Για τον σκοπό αυτό θα εφαρμοστούν προγράμματα για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια. Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει το «Νέο Εξοικονομώ» συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση έως και 50.000 κατοικιών, ενώ ακολουθούν για τις επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, δύο προγράμματα συνολικού ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιήσουν κεφάλαια έως και 1 δισ. ευρώ, που αφορούν στην ενεργειακή απόδοση μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τέλος, το πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια και για έργα οδοφωτισμού, θα έχει προϋπολογισμό ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», το οποίο επίσης αφορά στο κτιριακό απόθεμα της δημόσιας διοίκησης, θα φτάσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. 

Μοιράσου το άρθρο!