Ελλάδα

11/12/2022 - 16:17

Στη φυλακή η Εύα Καϊλή - Κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και εγκληματική οργάνωση

 

Οι βελγικές Αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη της Εύας Καϊλή και άλλων τριών προσώπων.

Τέσσερις συλλήψεις αναφέρονται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι βελγικές αρχές για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δεν δίνονται συγκεκριμένα ονόματα ωστόσο σύμφωνα με τις βελγικές εφημερίδες L' Echo και Le Soir η Εύα Καϊλή βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται διατάχθηκε η άμεση προφυλάκιση της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού, η οποία ήδη βρισκόταν υπό κράτηση.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, Εύα Καϊλή δεν διαθέτει ασυλία καθώς έχει συλληφθεί με σακούλες στα χέρια στο σπίτι της. Πρόκειται για αυτό που νομικά ονομάζεται flagrante delicto (αυτόφωρο έγκλημα) και είναι και ο λόγος που δεν απαιτήθηκε η άρση της ασυλίας της.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι είναι βάσιμες οι υποψίες ενδεχόμενο ύπαρξης ένα εξωχωρίου λογαριασμού που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» του κυκλώματος δωροδοκιών στο Ευροκοινοβούλιο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, έγιναν παρακολουθήσεις του κινητού του οι οποίες δεν ξεκίνησαν πριν από πέντε μήνες αλλά είναι μία διαδικασία σε εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα δημοσίευματα της L' Echo και της Le Soir :

 

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής όπως και οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι βαρύτατες και αφορούν σε συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.

Επίσης, στο δελτίο τύπου των αρχών του Βελγίου αναφέρεται ότι δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα, χωρίς επίσης να γίνεται γνωστό περί ποιων πρόκειται.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η ανακοίνωση έρχεται στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας απο την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Βουλής.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο αφέθησαν ελεύθερα από τον ανακριτή.

Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα».

Προ των πυλών η καθαίρεση

Οι εξελίξεις μετά τις συνταρρακτικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με δωροδοκίες στο Ευρωκοινοβούλιο από το Κατάρ είναι ραγδαίες και έχουνε προκαλέσει πολιτικό «σεισμό», τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής βρέθηκε για δεύτερη νύχτα υπό κράτηση κι ενώ της αφαιρέθηκαν οι αρμοδιότητες που είχε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, από την αρμόδια πρόεδρο Ρομπέρτα Μετσόλα. Προχωρούν έτσι με αστραπιαία ταχύτητα οι διαδικασίες για την καθαίρεσή της.

Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καθαίρεση από τη θέση του αντιπροέδρου του Σώματος, προβλέπει Διάσκεψη των Προέδρων και πλειοψηφία τριών πέμπτων, αντιπροσωπεύοντας τρεις πολιτικές ομάδες, έτσι ώστε να προταθεί στην Ολομέλεια ο τερματισμός της θητείας της Αντιπροέδρου αν θεωρηθεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα. Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την πρόταση με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα η Εύα Καϊλή δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επίσημη τοποθέτηση επί του ζητήματος, ενώ το Σάββατο το βράδυ διέγραψε και την προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, μετά τη διαγραφή της Εύας Καϊλή με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη,της ζητήθηκε να επιστρέψει την έδρα της στο κόμμα.

Άκρα μυστικότητα από τις βελγικές αρχές

Η έρευνα τη διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο παραμένει ενεργή, με την υπόθεση να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, για αυτό τον λόγο οι Αρχές του Βελγίου είναι φειδωλές στις δηλώσεις τους.

Οι βελγικές Αρχές δούλεψαν υπό άκρα μυστικότητα, από τη στιγμή που είχαν ενδείξεις, και ακολούθησαν συγκεκριμένα βήματα για να καταφέρουν να φτάσουν στην άκρη του νήματος της υπόθεσης. Βελγικά και ιταλικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή Παντζέρι, και κάποιες συνομιλίες που είχε με την οικογένειά του. Από εκεί έγινε η αρχή, για να φτάσουμε ως την Παρασκευή όταν έγινε η τεράστια επιχείρηση σε 16 σημεία στις Βρυξέλλες που κατέληξε στην κράτηση προσώπων, στην κατάσχεση ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων αλλά και 600.000 ευρώ σε μετρητά.

Δημοσιεύματα στο Βέλγιο αναφέρουν πως προσήχθη και ο πατέρας της Εύας Καϊλή, ο οποίος φέρεται να πιάστηκε επ’ αυτοφώρω με μια τσάντα γεμάτη χαρτονομίσματα. Σύμφωνα με τους Βέλγους, ήταν μια προσπάθεια να μεταφερθούν τα χρήματα μετά την προσαγωγή του συντρόφου της κ. Καϊλή το πρωί της Παρασκευής.

Βρέθηκαν σακούλες με χρήματα στο σπίτι της στις Βρυξέλλες

Υπενθυμίζεται ότι βελγικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι της Εύας Καϊλή και εντόπισαν σακούλες με χρήματα. Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, το Νewsbomb.gr είχε αναφέρει ότι στην κατοχή της Εύας Καϊλή είχε βρεθεί μεγάλο χρηματικό ποσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατάσχεσαν ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα αλλά και σακούλες με χρήματα.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, έδειξε πλάνα από το συγκεκριμένο σπίτι στις Βρυξέλλες. Εκεί διέμενε η κ. Καϊλή με τον σύντροφό της, ο οποίος έχει επίσης προσαχθεί για την υπόθεση.

Το σπίτι βρίσκεται μόλις 100 μέτρα μακριά από το Ευρωκοινοβούλι

 

Μοιράσου το άρθρο!