Ελλάδα

12/05/2023 - 09:46

Το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού» στην τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα

Δεν έχει τέλος το δράμα για την οικογένεια του 5,5 μηνών βρέφους από την Άρτα, το οποίο ξέχασε ο πατέρας του στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Χθες, Πέμπτη, οι δύο τραγικοί γονείς συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τον θάνατο του παιδιού τους και ξέσπασαν σε κλάματα αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον. Η μητέρα μάλιστα φέρεται να έδωσε ελαφρυντικά στον πατέρα και του είπε ότι δεν φταίει σε κάτι.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθεικε έπειτα από ειδική άδεια που δόθηκε στη μητέρα από τις αστυνομικές Αρχές για να συναντηθεί με τον σύζυγό της, καθώς βρίσκονταν σε διαφορετικούς ορόφους και θαλάμους του νοσοκομείου Άρτας.

«Σκέφτεται τον χαμό του παιδιού και του συζύγου της»

Οικογενειακή φίλη των τραγικών γονιών ανέφερε πως πρόκειται για ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι, ενώ τόνισε πως η μητέρα σκέφτεται πως μπορεί να στηρίξει τον σύζυγό της, ο οποίος βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

«Το κορίτσι φώναζε συνέχεια ότι ο άντρας της δεν το ήθελε. Ερχόταν από τη δουλειά συνέχεια με δώρα για το μωρό. Το μόνο που θέλει είναι να βγει από το νοσοκομείο να πάει να τον βρει. Είναι σε άθλια κατάσταση. Δεν σκέφτεται μόνο τον χαμό του παιδιού της, αλλά και του συζύγου της. Στην σκέψη της είναι ο άντρας της. Της έκανα μία αγκαλιά και είπα θα τους στηρίξω και τους δύο», δήλωσε.

Το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού» από το έντονο στρες κρύβεται πίσω από την τραγωδία

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το τελευταίο διάστημα η 27χρονη μητέρα είχε υποστεί μικρό ατύχημα και ο σύζυγός της είχε επωμιστεί τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

Συνήθως δεν ήταν εκείνος που μετέφερε το παιδί στον βρεφονηπιακό σταθμό, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως πίσω από την τραγωδία κρύβεται το «σύνδρομο ξεχασμένου μωρού».

«Ο άνθρωπος μπαίνει σε μία διαδικασία να εκτελέσει τη ρουτίνα του και δεν θυμάται ότι εκείνη τη στιγμή έχει βγει κάτι εκτός ρουτίνας», είπε η λέκτορας Εγκληματολογίας Κέλλυ Ιωάννου μιλώντας στο MEGA.

«Μετά από το στρες και το σοκ φάνηκε πόσο αγαπημένο είναι το ζευγάρι και πόσο θα προχωρήσει νορμάλ μετά, γιατί η αντίδραση της γυναίκας ήταν ένδειξη ότι έχει άλλη σχέση με τον σύζυγό της», σχολίασε η Ματίνα Παγώνη αναφερόμενη στη στήριξη της μητέρας στον σύζυγό της.

Στη συνέχεια η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στις συνθήκες του θανάτου του 5,5 μηνών βρέφους. Υπενθυμίζεται ότι το άτυχο βρέφος στην Άρτα πέθανε από θερμοπληξία και έλλειψη οξυγόνου επειδή έμεινε πολλές ώρες μέσα στο αυτοκίνητο.

«Το παιδί ήταν ακινητοποιημένο. Όταν είναι ακίνητο και έχει λίγο ήλιο, η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από όταν κινείται το αυτοκίνητο. Το παιδί, τόσο μικρό, σε ένα κλειστό χώρο – αφού είχε κλειστά τζάμια – τόσες ώρες, είναι λογικό να χάνει το οξυγόνο, να κάνει πνευμονικό οίδημα και μετά ανακοπή», εξήγησε η Ματίνα Παγώνη.

Σημειώνεται πως σήμερα, Παρασκευή, ο 37χρονος θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Άρτας για να απολογηθεί, ενώ η κηδεία του 5,5 μηνών βρέφους θα γίνει το Σάββατο, με τους τραγικούς γονείς να παίρνουν ειδική άδεια για να παραστούν στο τελευταίο αντίο.

 

Την Παρασκευή απολογείται ο πατέρας - Το Σάββατο η κηδεία του μωρού

Παράλληλα, σήμερα Παρασκευή, αναμένεται να απολογηθεί ο πατέρας του άτυχου βρέφους ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Ενώ, το Σάββατο θα γίνει η κηδεία του μωρού με τους δύο γονείς να έχουν πάρει άδεια κι από το νοσοκομείο που νοσηλεύονται να παραστούν στην κηδεία του παιδιού τους.

Ο ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας μιλώντας στο Newsbomb.gr δήλωσε:

«Ειδικότερα, το έγκλημα της έκθεσης, το οποίο είναι έγκλημα συγκεκριμένης διακινδύνευσης μπορεί να τελεσθεί με δύο τρόπους꞉ α) με την έκθεση άλλου, έτσι ώστε να καταστεί αυτός αβοήθητος (έκθεση με την στενή έννοια) και β) με την άφεση αβοήθητου ενός προσώπου που ο δράστης έχει υπό την προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει ή ενόςπροσώπου που ο ίδιος τραυμάτισε υπαίτια (έκθεση με την ευρεία έννοια που αποτελεί γνήσιο έγκλημα παραλείψεως).

Πρόκειται για έγκλημα διαζευκτικώς ή υπαλλακτικώς μικτό, υπό την έννοια ότι οι διαφορετικοί τρόποι τέλεσής του συνιστούν απλά δυνατότητες διάπραξης ενός και του αυτού εγκλήματος, οπότε αν πραγματωθούν και οι δύο τρόποι τέλεσης (έκθεση άλλου και άφεση αβοήθητου προσώπου)εναντίον του ίδιου φορέα του έννομου αγαθού, ήτοι του ίδιου προσώπου, εφόσον δεν έχει μεσολαβήσει ειρήνευση του έννομου αγαθού, ένα έγκλημα έκθεσης τελείται, χωρίς να παράγεται συρροή εγκλημάτων! Σε περίπτωση θανάτου μπορεί να επιβληθεί κάθειρξη εως 10 ετών! Εναπόκειται στην κρίση Ανακριτή και Εισαγγελέως αν θα αφεθεί ελευθερος με περιοριστικούς όρους ο κατηγορούμενος !

Οσο οι μέρες παιρνούν ,τόσο έρχονται στο φως και νέες λεπτομέρειες απο εκείνα τα τραγικά λεπτά. Σοκ προκαλούν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν μέσα στο νοσοκομείο. Η ώρα ήταν 14:55 όταν περνούσαν την πύλη του νοσοκομείου Αρτας οι γονείς αγκαλιά με το παιδί. Για 45 λεπτά οι γιατροί προσπαθούσαν να το επαναφέρουν στη ζωή. Ως ώρα θανάτου δίνεται η 15:40 ενώ λίγη ώρα πριν στις 15:20 ειδοποιείται και η αστυνομία. Αμέσως παραγγέλνεται νεκροψία-νεκροτομή που δείχνει ότι το παιδί πέθανε αβοήθητο δεμένο σε ένα καρεκλάκι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Σχετικές ειδήσεις

Μοιράσου το άρθρο!