Τεντόγλου… απογείωση στα 8,46μ.: Ρεκόρ, παγκόσμια κορυφή και ελπίδα για την Ελλάδα
Ο Μίλτος Τεντόγλου απέδειξε για άλλη μία φορά γιατί θεωρείται το απόλυτο αφεντικό του άλματος εις μήκος παγκοσμίως. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων που διεξάγεται στη Μαδρίτη, ο χρυσός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής πέτυχε εντυπωσιακό άλμα στα 8,46 μέτρα, σημειώνοντας ρεκόρ αγώνων και την κορυφαία επίδοση στον κόσμο για το 2025.
Η Ελλάδα ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τρίτη ημέρα της διοργάνωσης, καθώς η επιτυχία του Τεντόγλου δεν έφερε απλώς βαθμούς, αλλά αναπτέρωσε τις ελπίδες για παραμονή της εθνικής ομάδας στη Division 1 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων.
Ο Έλληνας άλτης άνοιξε τον αγώνα με ένα έγκυρο άλμα στα 8,15μ., ωστόσο στη δεύτερη προσπάθειά του απογειώθηκε, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Παρά το γεγονός ότι «πάτησε» σχεδόν 14 εκατοστά πίσω από τη βαλβίδα, το άλμα του καταγράφηκε στα 8,46μ., επίδοση που δεν έχει ξεπεραστεί τη φετινή χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Το προηγούμενο ρεκόρ αγώνων, στα 8,38μ., ανήκε επίσης στον ίδιο.
Ο Τεντόγλου συνέχισε με άκυρο άλμα στο τρίτο και ένα εντυπωσιακό 8,44μ. στο τέταρτο, που συνιστά τη δεύτερη καλύτερη επίδοση για το 2025. Επέλεξε να μην εκτελέσει τις δύο τελευταίες προσπάθειες, γνωρίζοντας πως είχε ήδη «κλειδώσει» την πρώτη θέση και τους πολύτιμους 16 βαθμούς για την Ελλάδα.
«Δεν είχε σφυγμό να συνεχίσει» ήταν η χαρακτηριστική φράση με την οποία περιέγραψαν οι σχολιαστές τη στιγμή που ο Τεντόγλου έδειξε στους κριτές πως δεν θα κάνει άλλα άλματα – είχε ήδη κάνει ό,τι χρειαζόταν.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Σουηδός Τόμπιας Μοντλέρ με 8,08μ., ενώ την τρίτη κατέλαβε ο Ιταλός Ματία Φουρλάνι με 8,07μ. Ο τελευταίος προσπάθησε να απειλήσει τον Έλληνα πρωταθλητή στην τελευταία του προσπάθεια, πραγματοποιώντας ένα εντυπωσιακό άλμα που κρίθηκε άκυρο για μόλις 1,6 εκατοστά.
Η βαθμολογία και η μάχη της παραμονής
Με τους 16 βαθμούς του Τεντόγλου, η Ελλάδα έφτασε στους 110,5, παραμένοντας στην 14η θέση, αλλά μειώνοντας τη διαφορά από την 13η Πορτογαλία στους 7,5 βαθμούς. Το φινάλε της διοργάνωσης αναμένεται συγκλονιστικό, καθώς οι τρεις τελευταίες χώρες της κατάταξης (θέσεις 14-16) υποβιβάζονται στη Division 2.
Η εμφάνιση του Τεντόγλου έδωσε ώθηση, ψυχολογία και ελπίδα στην ελληνική αποστολή, η οποία καλείται να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα για να κρατηθεί στην κορυφαία κατηγορία της Ευρώπης.
Η σταθερότητα και το μεγαλείο του Μίλτου Τεντόγλου πλέον δεν αποτελούν είδηση — είναι ο κανόνας. Ο Έλληνας άλτης δεν σηκώνει μόνο βάρος μεταλλίων και τίτλων, αλλά πλέον και την προσπάθεια μιας ολόκληρης ομάδας, μιας χώρας. Το άλμα στα 8,46μ. δεν ήταν απλώς μια κορυφαία αθλητική στιγμή – ήταν ένας φάρος ελπίδας μέσα στον έντονο ανταγωνισμό της Μαδρίτης.