Ελλάδα

11/06/2021 - 19:43

Τσιτσιπάς! Γράφει ιστορία.... Πέρασε στον τελικό του Roland Garros

Με μία εμφάνιση που καθήλωσε όλους τους Έλληνες, ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε να πάρει το «εισιτήριο» για τον μεγάλο τελικό του Roland Garros.

Μετά από ένα συγκλονιστικό ημιτελικό με τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ, ο 22χρονος πρωταθλητής επικράτησε με 3-2 σετ του 24χρονου Γερμανού κι έγινε ο πρώτος τενίστας από την Ελλάδα που θα δώσει το «παρών» σε τελικό Grand Slam.

Ο Τσιτσιπάς προηγήθηκε 2-0, ο Ζβέρεφ «απάντησε» και ισοφάρισε, αλλά στο πέμπτο σετ ήταν συγκλονιστικός (6-3, 6-3, 4-6, 4-6, 6-3) και θα περιμένει το νικητή του αποψινού δεύτερου ημιτελικού ανάμεσα σε Ράφα Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς για να μάθει τον αντίπαλό του στον καταληκτικό αγώνα της Κυριακής.

 

Όπως κάνει από την αρχή της σεζόν σε όλους τους αγώνες που έχει δώσει, έτσι και σήμερα ο Τσιτσιπάς ήταν για μία ακόμη φορά απολαυστικός. Άντεξε στο σφυροκόπημα του Ζβέρεφ που «επέστρεψε» μετά το εις βάρος του 2-0 σε 2-2, βρήκε λύσεις στο τρομερό σερβίς του Γερμανού και στο 5ο και καθοριστικό σετ έκανε το break την κατάλληλη στιγμή και δεν κοίταξε ξανά πίσω του.

Ο Έλληνας πρωταθλητής ξεκίνησε πολύ δυνατά και πήρε εύκολα τα δύο πρώτα σετ με 6-3, 6-3, μη επιτρέποντας στον αντίπαλό του και νο6 του κόσμου να βγάλει τα μεγάλα χτυπήματα. Κι ενώ όλα έμοιαζαν ό,τι είχαν πάρει το δρόμο τους, ο Ζβέρεφ κατάφερε να μειώσει σε 2-1 και με τον ίδιο τρόπο να ισοφαρίσει (6-4), δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο ματς.

Με την... φόρα που είχε πάρει ο Γερμανός και την «κακή» αντίδραση του Τσιτσιπά τα πράγματα έδειχναν να δυσκολεύουν περισσότερο, αλλά στο σημείο εκείνο ο 22χρονος έδειξε απίστευτη αντίδραση. Έβγαλε πάθος, βρήκε μεγάλους winners στο σερβίς του αντιπάλου του και κατάφερε να προηγηθεί με 3-1. Από κει και ύστερα επέβαλλε το νόμο του και έφτασε στην τεράστια νίκη και στην πρόκρισή του στον τελικό.

Τσιτσιπάς: «Η πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα μου»

Όσο καταπληκτικός ήταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον ημιτελικό του Ρολάν Γκαρός με τον Ζβέρεφ, όντας ο πρώτος Έλληνας τενίστας στην Ιστορία που έφτασε σε τελικό Γκραν Σλαμ, άλλο τόσο συγκλόνισε και συγκίνησε όλους τους Έλληνες στις δηλώσεις του αμέσως μετά το θρίαμβό του επί του Γερμανού με 3-2 σετ.

Με δάκρυα στα μάτια, απ’ την έντονη συναισθηματική φόρτισή του, ο Έλληνας πρωταθλητής τόνισε πως «...αυτή τη στιγμή, το πρώτο που σκέφτομαι είναι οι ρίζες μου, πως ξεκίνησα από ένα μικρό μέρος της Αθήνας. Ήταν όνειρό μου να παίξω κάποια στιγμή στο Ρολάν Γκαρός. Ποτέ δεν φανταζόμουν...» ήταν το πρώτο σχόλιό του, χωρίς να μπορέσει να το ολοκληρώσει όπως θα ήθελε, καθώς δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

«Ήταν τόσο έντονο στο 5ο σετ το πρώτο γκέιμ. Ήταν το πιο σημαντικό γκέιμ του αγώνα, γιατί έμεινα ζωντανός. Είχα το κοινό μαζί μου, το αισθάνθηκα σήμερα. Μου έδωσε μεγάλη ώθηση και υποστήριξη. Εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα ότι υπήρχε ακόμη ελπίδα πως θα είχα ευκαιρίες για να ξαναμπώ στη μάχη. Είπα στον εαυτό μου "να βγεις έξω και να δώσεις τη μάχη". Αισθάνθηκα πολλές συναισθηματικές διακυμάνσεις στον αγώνα και σίγουρα αυτή είναι η πιο σημαντική στην καριέρα μου ως τώρα».

Όσο για το γεγονός πως έγινε ο πρώτος Έλληνας τενίστας που κέρδισε τη συμμετοχή του στον τελικό Γκραν Σλαμ; «Ήταν πολλοί άνθρωποι με ελληνικές σημαίες σήμερα στο γήπεδο. Ήταν πολύ σημαντικό να τους έχω εδώ να φωνάζουν για μένα, για να μπορέσω να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα γινόταν. Να έχω την αναγνώριση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι πλέον μέλος της τενιστικής κοινότητας. Εγώ και η Μαρία έχουμε κάνει πολύ σκληρή δουλειά για να ανεβάσουμε το άθλημα στην πατρίδα μας».

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε ακολούθως και στην κάμερα της ΕΡΤ τονίζοντας: «Είναι μία πολύ συγκινητική στιγμή για μένα. Μου ήρθε στο μυαλό ένα flash back από τα χωμάτινα γήπεδα της Γλυφάδας, η μόνη σκέψη που έχω είναι τα παιδικά μου χρόνια. Και η επιθυμία μου να αγωνιστώ στο Ρολάν Γκαρός και να είμαι στη θέση που βρίσκομαι τώρα. Υπάρχουν πολλές στιγμές στη ζωή μου που θα θυμάμαι, αλλά τη συγκεκριμένη, μου δημιουργεί τρομερά συναισθήματα».

Για τη μάχη του στο κορτ με τον Σβέρεφ, ο 22χρονος Έλληνας πρωταθλητής είπε: «Ήταν ένας αγώνα απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν τα παρατάει ποτέ. Και θα είχα δύσκολο έργο ως το τέλος, παρότι προηγήθηκα με 2-0. Είμαι περήφανος με τον τρόπο που έμεινα ψύχραιμος στα σημαντικά σημεία. Πήρα τις ευκαιρίες που μου δόθηκαν κι αγωνίστηκα γενναία και θαρραλέα».

Μοιράσου το άρθρο!