Χρόνος ανάγνωσης :
2'Αποσύρθηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα δημοσίευση, η οποία συνέδεε το γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο της Monsanto με την εμφάνιση όγκων σε ποντίκια. Ο λόγος ήταν το ότι δεν πληρούσε τα απαραίτητα επιστημονικά κριτήρια.
Τα αποτελέσματα της μελέτης του γάλλου Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Food and Chemical Toxicology, το Σεπτέμβριο του 2012. Οι εκδότες ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν την εργασία, καθώς το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν πολύ μικρό για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
«Η απόσυρση είναι αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς και χρονοβόρας ανάλυσης του άρθρου που δημοσιεύτηκε και των δεδομένων που παρατίθενται σε αυτό, καθώς και μιας έρευνας γύρω από την ομότιμη αναθεώρηση πίσω από το άρθρο», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εκδότες. Σε επιστολή τους προς τον ερευνητή γράφουν ότι, ενώ τα αποτελέσματα δεν είναι λανθασμένα, είναι «ασαφή και, κατά συνέπεια, δεν πληρούν τους όρους για δημοσίευση».
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, ο Σεραλινί παρακολουθούσε 200 ποντίκια επί δύο χρόνια, ουσιαστικά δηλαδή για όλη τους τη ζωή. Τα είχε χωρίσει σε δέκα ομάδες, αποτελούμενες από 10 αρσενικά και 10 θηλυκά. Κάποιες από αυτές τις ομάδες τρέφονταν με καλαμπόκι της Monsanto, γενετικά τροποποιημένο έτσι ώστε να είναι ανθεκτικό σε ένα παρασιτοκτόνο.
Σε γενικές γραμμές, τα ποντίκια που είχαν τραφεί με αυτό το καλαμπόκι εμφάνισαν περισσότερους όγκους και πέθαναν νωρίτερα από τα ποντίκια των ομάδων που τρέφονταν με κανονικό καλαμπόκι και νερό.
Η δημοσίευση είχε προκαλέσει εξαρχής έντονες αντιδράσεις από πολλούς ερευνητές, ενώ πολέμιοι των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών την επικαλέστηκαν ως απόδειξη των βλαβερών συνεπειών τους. Περισσότεροι από 700 επιστήμονες υπέγραφαν ανοιχτή επιστολή, στην οποία καλούσαν το Σεραλινί να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα δεδομένα της μελέτης του. Ο ίδιος ο ερευνητής, από το γαλλικό πανεπιστήμιο της Καέν, είχε δημοσιεύσει και άλλα άρθρα, στα οποία έθετε υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια των μεταλλαγμένων τροφίμων.
πηγή: thesspress.gr
Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
«Cholestolive»: Η ελληνική ελιά σε κάψουλα που μειώνει τη χοληστερίνη – Ένα επιστημονικό «πρωτοπόρο» με διεθνή αναγνώριση
Σε νέους δρόμους οδηγεί την ελληνική ελαιοκομία η επικείμενη κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά, ενός...
Ματωμένο φεγγάρι και… εξαφάνιση των δακτυλίων του Κρόνου, τα αστρονομικά γεγονότα του Μαρτίου
Από το ματωμένο φεγγάρι και τη μερική έκλειψη του Ήλιου μέχρι την.. εξαφάνιση των δακτυλίων του...
Smart phone: Γίνεται το νέο «κέντρο ελέγχου» της ζωής μας - 10+1 πράγματα που ξεχωρίσαμε από το MWC 2025 στη Βαρκελώνη
Το Mobile World Congress (MWC) 2025 στη Βαρκελώνη έφερε εντυπωσιακές τεχνολογικές καινοτομίες...
Οι Υπέροχοι Επτά: Μια ολοκληρωμένη ανάλυση της επενδυτικής βιωσιμότητάς τους μέσα στο 2024
Στον κόσμο της οικονομίας, ο όρος "Οι Υπέροχοι Επτά" ή αλλιώς "Magnificent Seven" αναφέρεται σε επτά...
Τα πιο διαβασμένα της εβδομάδας
Τελευταίες ειδήσεις
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις