Skip to main content

Διάγνωση του καρκίνου σε λίγες ώρες με απεικόνιση!

Διάγνωση του καρκίνου σε λίγες ώρες με απεικόνιση!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
καρκίνος
Ισως σύντομα η διάγνωση του καρκίνου αποτελεί θέμα… ωρών. Αυτό υπόσχονται ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου οι οποίοι ανέπτυξαν ένα τεστ που όχι μόνο διαγιγνώσκει ταχύτατα τον καρκίνο αλλά μπορεί να δείξει άμεσα και τη μορφή της νόσου από την οποία πάσχει ο ασθενής, επιτρέποντας έτσι την ταχεία έναρξη θεραπείας.
 
Κατάργηση της αναμονής μέσω απεικόνισης
Η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας δείχνει τον δρόμο για την κατάργηση της αναμονής των συμβατικών βιοψιών. Με ένα μόνο τεστ που βασίζεται στην απεικονιστική μέθοδο της φασματομετρίας μάζας (Mass Spectrometry Imaging, MSI) οι ειδικοί μπορούν να αναλύουν δείγματα ιστών σε υπολογιστή «σαρώνοντας» χιλιάδες χημικά συστατικά προκειμένου να αποδειχθεί η ύπαρξη καρκίνου, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».
 
Ο υπολογιστής προσφέρει διάγνωση σχετικά με τη νόσο αλλά μπορεί να δείξει και τον τύπο του καρκίνου από τον οποίον πάσχει ο ασθενής προκειμένου οι ειδικοί να του προσφέρουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία.
 
Ο καθηγητής Τζέρεμι Νίκολσον, επικεφαλής του Τμήματος Χειρουργικής και Καρκίνου στο Imperial College, ανέφερε ότι «έχουν υπάρξει σχετικώς λίγες μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που μελετούμε τα δείγματα ιστών από τα τέλη του 19ου αιώνα ως σήμερα, ωστόσο αυτού του είδους η απεικόνιση που προσφέρει χημική ανάλυση των ιστών μπορεί να εντοπίσει τα μη φυσιολογικά δείγματα πολύ γρήγορα. Η τεχνική συνδέεται με πολλά πλεονεκτήματα από πλευράς διάγνωσης, ταχύτητας αλλά και κόστους και αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στη θεραπεία του καρκίνου και στην ασφάλεια των ασθενών».
 
Προσδιορισμός των ιστών με βάση τη χημική σύσταση
Ο δρ Ζόλταν Τάκατς που επίσης συμμετείχε στη μελέτη τόνισε ότι «η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να αλλάξει εκ βάθρων την ιστολογική ανάλυση. Αντί να προσδιορίζονται οι τύποι των ιστών με βάση τη δομή τους, μπορούν πλέον να προσδιοριστούν με βάση τη χημική σύστασή τους. Παράλληλα η μέθοδος αυτή δεν βασίζεται στην πείρα του χρήστη – βασίζεται σε αριθμούς και όχι στα μάτια του ειδικού – και έτσι μπορεί να δώσει πολύ πιο αναλυτικά και ασφαλή αποτελέσματα με ένα και μόνο τεστ τη στιγμή που με την κλασική ιστολογία απαιτούνται πολλαπλά τεστ για να εξαχθούν αυτά τα συμπεράσματα».
 
Από την πλευρά του ο δρ Κίριλ Βεσέλκοφ που επίσης εργάζεται στο Imperial College σημείωσε: «Η τεχνική της φασματομετρίας μάζας αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη νέα γενιά πλήρως αυτοματοποιημένης ιστολογικής ανάλυσης».
 
Επί έτη οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι η φασματομετρία μάζας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στην ταυτοποίηση του είδους των ιστών, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε αναπτυχθεί μια μέθοδος η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει τη θεωρία σε πράξη.
 
Τώρα η φασματομετρία μάζας φαίνεται να δίνει την… πρακτική λύση. Η μέθοδος λειτουργεί μέσω της κίνησης μιας ακτίνας κατά μήκος ενός δείγματος ιστού. Παράγεται μια εικόνα του ιστού την οποία ένας υπολογιστής συγκρίνει με μια βάση δεδομένων προκειμένου να προκύψει διάγνωση.
 
Ελπίδα για μείωση των θανάτων
Ελπίζεται ότι η νέα εξέλιξη θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των θανάτων εξαιτίας καρκίνου καθώς η ύπαρξη της νόσου θα ανιχνεύεται ταχύτερα και θα υπάρχει έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση. Ελπίζεται επίσης ότι θα βοηθήσει σημαντικά τους ειδικούς να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με τη βιολογία του καρκίνου αλλά και να αναπτύξουν νέα φάρμακα εναντίον του.
 
πηγή: www.tovima.gr
 
 
 
 
 
 
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία