Επιστήμη - Τεχνολογία

23/09/2013 - 12:51

Είχε στο έντερό του εργοστάσιο παραγωγής αλκοόλ

Για να μεθύσεις, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πιεις, σωστά; Λάθος! Η μελέτη της περίπτωσης ενός 61χρονου άνδρα που ήταν μεθυσμένος, συνέχεια, για …5 χρόνια (!) δείχνει ότι κάποιοι από εμάς, κρύβουν στο στομάχι τους ένα μικρό “εργοστάσιο” ζύμωσης αιθανόλης.
 
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ένας άνδρας από το Τέξας, ηλικίας 61 ετών, του οποίου το όνομα παραμένει άγνωστο, πάλευε για μεγάλο διάστημα να πείσει τον κόσμο ότι δεν είναι …αλκοολικός. Λίγο δύσκολο, βέβαια, αφού για πέντε χρόνια, φαινόταν μεθυσμένος, όλη την ημέρα. Κάθε μέρα.
 
Περισσότερο, πάλευε να πείσει τη γυναίκα του, νοσοκόμα στο επάγγελμα, η οποία είχε φτάσει σε σημείο να τον υποβάλλει σε τακτικά …αλκοτέστ! Για φανταστείτε το και ελάτε λίγο στη θέση του κακομοίρη Τεξανού. Δυστυχώς για τον ίδιο, τα πράγματα δεν πήγαιναν με το μέρος του. 
 
Σε αυτά τα αλκοτέστ, οι ενδείξεις χτυπούσαν κόκκινο! Και συγκεκριμένα, ακόμα και όταν ορκιζόταν πως δεν είχε βάλει γουλιά στο στόμα του, το αλκοόλ στο αίμα του ήταν μέχρι και 5 φορές περισσότερο από το νόμιμο όριο.
 
Το χειρότερο; Ο πρωταγωνιστής μας δεν έβρισκε το δίκαιο του ούτε στους ειδικούς. Όταν το παράλογο σκηνικό διαδραματιζόταν, η ιατρική κοινότητα αγνοούσε, στην πλειοψηφία της, το σύνδρομο από το οποίο υπέφερε, με αποτέλεσμα, να μην τον πιστεύουν ούτε οι γιατροί! Γιατροί στους οποίους κατέληγε μεθυσμένος, χωρίς να έχει πιει σταγόνα.
 
Τελικά, μετά που τέθηκε υπό 24ωρη παρακολούθηση – τι τραβάει ο άνθρωπος για να πείσει τον κόσμο – σε μία κλινική, χωρίς επισκέψεις, το 2010, οι γιατροί κατάφεραν να ανακαλύψουν την πηγή των προβλημάτων του. Μία σειρά από τεστ αποκάλυψε την αλήθεια: Το στομάχι του μετέτρεπε το φαγητό σε αλκοόλ!
 
Μετά από μία θεραπεία με αντιμυκητιασικά φάρμακα, οι ζυμομύκητες στο στομάχι του τέθηκαν υπό έλεγχο και ο 61χρονος είναι, πλέον, σε θέση να …περνά τα αλκοτέστ της γυναίκας του με μηδενικές ενδείξεις. Η ιστορία έχει και σοβαρή πτυχή. 
 
Όλα τα παραπάνω περιγράφονται αναλυτικά σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου του Διεθνούς Περιοδικού Κλινικής Ιατρικής. Σύμφωνα με τη μελέτη, των Δρ Μπάρμπαρα Κορντέλ και Δρ Τζάστιν Μακάρθι, ο 61χρονος υπέφερε από το “σχετικά άγνωστο φαινόμενο” του Συνδρόμου Αυτοζυθοποιίας (σε ελεύθερη μετάφραση από το Auto-Brewery Syndrome).
 
Ο μηχανισμός πίσω από το Σύνδρομο πιστεύεται ότι είναι μία υπερανάπτυξη των ζυμομυκήτων στο έντερο, που έχει ως αποτέλεσμα οι ζυμομύκητες - υπερβολικοί σε αριθμό - να ζυμώνουν τους υδατάνθρακες σε αιθανόλη.
 
“Οι γιατροί [στην περίπτωση του Τεξανού] δεν γνώριζαν ότι ένα άτομο μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση μέθης, χωρίς κατάποση αλκοόλ και έτσι, πίστευαν ότι πρέπει να έπινε στα κρυφά”, αναφέρεται στη μελέτη, οι συγγραφείς της οποίας καλούν την ιατρική κοινότητα να λάβει το Σύνδρομο στα σοβαρά.
 
Και είναι γεγονός ότιι κοινωνικές επιπτώσεις, όπως απώλεια εργασίας, δυσκολίες στη σχέση, κοινωνικός στιγματισμός, ακόμα και προβλήματα με το νόμο, δεν μπορούν να αποκλειστούν, όταν κανείς έχει μέσα του ένα κρυφό, μικρό, προσωπικό εργοστάσιο παραγωγής αλκοόλ!
 
 
πηγή: news.pathfinder.gr

Μοιράσου το άρθρο!