Χρόνος ανάγνωσης
:
2'
Χρειάστηκαν 3.000 κλικ και πολλές ώρες για να «αιχμαλωτίσει» το τέλειο πέταγμα ενός πουλιού που του χάρισε το πρώτο βραβείο φωτογραφίας σε παγκόσμιο διαγωνισμό.
Ο λόγος για τον 35χρονο Νίκο Φωκά ο οποίος είναι ο μεγάλος νικητής του Handbook of the Birds of the World (HBW)-World Bird Photo Contest, του παγκόσμιου διαγωνισμού φωτογραφίας πουλιών, που διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά οι εκδόσεις Lynx Edicions.
Η φωτογραφία, που χάρισε τη νίκη στον Έλληνα φωτογράφο, απεικονίζει ένα στακτοπετροχελίδονο (αλλιώς ωχροσταχτάρα ή Apus pallidus ή Pallid Swift), ένα αποδημητικό είδος, το οποίο περνά σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του πετώντας. Αυτό, άλλωστε, υπονοεί και η επιστημονική ονομασία του, που προέρχεται από την αρχαία ελληνική άπους, Apous, που σημαίνει «χωρίς πόδια».
«Στη μελέτη μου για το συγκεκριμένο πουλί παρατήρησα ότι πλησιάζουν πολύ κοντά στο νερό για να φάνε μικρά έντομα. Βρήκα, λοιπόν, ένα σημείο στα Σπάτα και ακολουθώντας μια ειδική τεχνική προεστίασης, έστησα "καραούλι". Η βραβευμένη φωτογραφία προήλθε μετά από 3000 αποτυχημένα κλικ σε διάρκεια 2 χρόνων», εξήγησε ο κ. Φωκάς, ο οποίος εργάζεται ως περιβαλλοντολόγος στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Ξεκαθάρισε δε, ότι μια καλή φωτογραφία με πουλιά δεν είναι θέμα τύχης, όπως πιστεύουν μερικοί, αλλά απαιτεί αμέτρητες ώρες δουλειάς και μελέτης για το είδος.
«Να τονίσουμε, εξάλλου, ότι στους διαγωνισμούς φωτογραφίας, δεν δέχονται εικόνες που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία. Στέλνεις μάλιστα και την αρχική φωτογραφία προκειμένου η κριτική επιτροπή να δει την επεξεργασία στην εικόνα που συμμετέχει στο διαγωνισμό. Έτσι, η εικόνα από μόνη της πρέπει να είναι καλή. Προσωπικά, επειδή υστερώ στο photoshop, έκανα μια υποτυπώδη επεξεργασία στην εικόνα μου που κέρδισε», τονίζει ο 35χρονος φωτογράφος.
Η ενασχόληση με τη φωτογραφία άρχισε για τον κ. Φωκά, όπως λέει ο ίδιος, πριν από 5-6 χρόνια, όταν άρχισε να παρατηρεί τα πουλιά στο αεροδρόμιο. Τώρα, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις εξορμήσεις στην Αττική αλλά και σε υγροβιότοπους της Ελλάδας για να απαθανατίσει τα αγαπημένα του πουλιά που αποτελούν ένα εξαιρετικά δύσκολο είδος φωτογράφισης.
Πηγή: www.protothema.gr
Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Νέο είδος φυτού ανακαλύφθηκε στη Λέσβο – Το Allium lesbiacum υπάρχει μόνο στο νησί
Ένα φυτό που φύτρωνε για χρόνια στις πλαγιές και στα δάση της Λέσβου, χωρίς να έχει αναγνωριστεί από...
Κολοβή Λέσβου: Οκτώβριος ή Νοέμβριος; Η νέα μελέτη που πρέπει να διαβάσει κάθε ελαιοπαραγωγός
Νέα μελέτη σε 34 ελαιόλαδα Κολοβής ΠΓΕ Λέσβου δείχνει πώς ο χρόνος συγκομιδής επηρεάζει φαινόλες...
UFO πάνω από το νησί της Λέσβου: Οι μυστηριώδεις θεάσεις του 1954 σε Αγιάσο, Ανεμώτια και Βρίσα
UFO στη Λέσβο το 1954: οι μυστηριώδεις θεάσεις σε Αγιάσο, Βρίσα και Ανεμώτια που παραμένουν μέχρι...
UFO πάνω από το Αιγαίο: Τα απόρρητα αρχεία των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί πιλότοι και η ελληνική σύνδεση
Η διαδρομή των 6 UFO που καταγράφηκαν στην Ελλάδα: Βίντεο από τους απότομους ελιγμούς σε Αιγαίο και...
Τα πιο διαβασμένα της εβδομάδας
Τελευταίες ειδήσεις
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις