Skip to main content

Φάρμακο για τη φαλάκρα: «Τρίχες» ή «επανάσταση»;

Φάρμακο για τη φαλάκρα: «Τρίχες» ή «επανάσταση»;

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
 
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το χαρακτηρίζουν ως το... «Αγιο Δισκοπότηρο» της σύγχρονης επιστήμης και ιατρικής. Ο λόγος για το πολυπόθητο από εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη... φάρμακο της φαλάκρας.
Οι ελπίδες τους μοιάζουν να αναπτερώνονται μετά την μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κολούμπια που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Medecine».
Σύμφωνα με την μελέτη, τρεις ασθενείς που έπασχαν από γυροειδή αλωπεκία απέκτησαν και πάλι πυκνό και υγιές τριχωτό στην κεφαλή τους, μετά τη λήψη νός φαρμάκου κατά των διαταραχών του μυελού των οστών επί πέντε μήνες.
Πρόκειται για τη δραστική ουσία ρουξολιτινίβη, η οποία χορηγείται συνήθως σε ασθενείς που πάσχουν από μυελοΐνωση, μια εξαιρετικά σοβαρή βλάβη του μυελού των οστών.
Η γυροειδής αλωπεκία, οφείλεται στην «επίθεση» του ανοσοποιητικού συστήματος στους θύλακες των τριχών, με αποτέλεσμα να συνοδεύεται από κατά τόπους απογυμνωμένες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής.
Η απώλεια των μαλλιών γίνεται ξαφνικά ή σταδιακά και παρά την άποψη περί του αντιθέτου πλήττει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.
Σύμφωνα με τις μελέτες, σχεδόν το 25% των περιπτώσεων οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, ενώ εξίσου σημαντικοί είναι ανοσολογικοί ή ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το άγχος.
Οι ερευνητές, ύστερα από δοκιμές σε ποντίκια, είχαν εντοπίσει ανοσοκύτταρα τα οποία είχαν συνδέσει με την καταστροφή των τριχών. Χορηγώντας τους το φάρμακο ρουξολιτινίβης, διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
Οι δοκιμές συνεχίστηκαν σε τρεις «ασθενείς» με ήπια προς σοβαρή γυροειδή αλωπεκία, οι οποίοι επί πέντε μήνες λάμβαναν ημερησίως δυο δόσεις του φαρμάκου ρουξολιτιβίνης.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ στην αρχή των δοκιμών και οι τρεις παρουσίασαν απώλεια που άγγιζε σχεδόν το 1/3 του συνόλου των μαλλιών τους, μετά από πέντε μήνες είχαν «γεμίσει» και οι τρεις με υγιείες τρίχες στα κενά σημεία!
Οι ερευνητές παραδέχονται ότι τα αποτελέσματα είναι πρώιμα και είναι νωρίς ακόμη για... πανηγυρισμούς, ενώ πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η ασφάλεια της θεραπείας.
Στην περίπτωση που όλα πάνε καλά πάντως, το φάρμακο αναμένεται να γίνει περιζήτητο προκαλώντας «φρενίτιδα» παγκοσμιως.
 
 
πηγή: www.imerisia.gr
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία