Επιστήμη - Τεχνολογία

15/02/2024 - 18:16

Φύλλα ελιάς αντί για αλάτι

Μια καινοτομία φτιαγμένη στην Ιταλία

Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι τα φύλλα της ελιάς είναι πλούσια σε πολυφαινολικές ουσίες που έχουν εξαιρετικές ιδιότητες για την υγεία. Με το εκχύλισμά τους παράγονται πολλά προϊόντα σήμερα στην αγορά σε βοτανοπωλεία ή και διαθέσιμα στο ράφι ανάμεσα σε συμπληρώματα διατροφής. Η καινοτομία, αυτή τη φορά, ωστόσο, αφορά μια διαφορετική χρήση: τη χρήση εκχυλίσματος φύλλων ελιάς για την παραγωγή εναλλακτικής λύσης στο επιτραπέζιο αλάτι.

Το όνομά του είναι Olavoro Toscano, ένα φυσικό καρύκευμα (κυκλοφορεί σε μορφή spray) που λαμβάνεται από το φύλλο ελιάς και θεωρείται από τους Ιταλούς, ικανό να αντικαταστήσει πλήρως το αλάτι στο τραπέζι, να προσφέρει πιο αλμυρή γεύση στα πιάτα, να παρέχει πολυφαινόλες ελιάς χρήσιμες για τη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και να περιέχει 80% λιγότερο χλωριούχο νάτριο.

Κάθε μέρα θα παράγονται 90 χιλιάδες μπουκάλια με μια αγορά που εκτός από την Ιταλία θα περιλαμβάνει τη Βόρεια Αμερική και την Άπω Ανατολή. Θα παραχθεί από την Isf of Livorno – Italy Smart Food , της οποίας ο Διευθύνων Σύμβουλος, Dario Nadimi Zahedani, εικονογράφησε το έργο τις τελευταίες ημέρες στην αίθουσα του Castagneto Banca (της οποίας η οικονομική εταιρεία Invitalia υποστηρίζει το Isf).

«Το συγκεκριμένο προϊόν – εξήγησε η Nadimi – είναι μια μοναδική σπεσιαλιτέ στον κόσμο που εμπλουτίζει τη γεύση και αντικαθιστά τη χρήση του αλατιού με μεγάλα οφέλη για την υγεία . Ένα ευγενές καρύκευμα χωρίς λιπαρά, ψυχρής παραγωγής συνδυασμένο με μούρα αρκεύθου και μπαχαρικά και διατηρημένο σε δρύινα βαρέλια Bolgheri».

Παράγεται με νέες ψυχρές τεχνολογίες και συστήματα κυκλικής βιοοικονομίας χωρίς τη χρήση χημικών πρόσθετων και θερμότητας, διατηρώντας τις ευεργετικές πολυφαινόλες και τα αυτοφυή αρώματα της ελιάς. Με λίγα λόγια, σύμφωνα με την εταιρεία, μια καινοτόμος διαδικασία παραγωγής που χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια και δεν απελευθερώνει χημικές ουσίες στο περιβάλλον.

s

«Η δική μας είναι μια νέα πράσινη τεχνολογία – τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Italy Smart Food – με μειωμένους χρόνους διεργασίας, υψηλή ικανότητα εκχύλισης, μηδενικούς διαλύτες, εκατό τοις εκατό οικολογικά βιώσιμη και χωρίς απελευθέρωση μολυσματικών υπολειμμάτων στο περιβάλλον. Θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ότι τα φύλλα έχουν μηδενικό κόστος και μετά την επεξεργασία τα επιστρέφουμε στους παραγωγούς για χρήση λιπάσματος».

 

d

πηγη:  l'Olivo News 

Μοιράσου το άρθρο!