Επιστήμη - Τεχνολογία

07/08/2014 - 13:28

«Μια ασπιρίνη την ημέρα τον καρκίνο κάνει πέρα»

style="text-align: justify;"> 
Η καθημερινή λήψη μιας ασπιρίνης μπορεί να μείωση την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου υποστηρίζει ο καθηγητής Τζακ Κιούζακ, του Πανεπιστημίου Κουίν Μέρι του Λονδίνου, έπειτα από ανάλυση περίπου 200 παλαιότερων μελετών σχετικά με τη δράση του συγκεκριμένου φαρμάκου.
 
Οπως υποστηρίζει ο καθηγητής, η συνεχής λήψη επί δέκα τουλάχιστον χρόνια μιας ασπιρίνης καθημερινά μπορεί να μειώσει κατά 30% τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου και οισοφάγου, κατά 35% τα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου και κατά 50%, 35% και 40% αντίστοιχα τους θανάτους από αυτές τις μορφές.
 
Η συχνή κατανάλωση ασπιρίνης ωστόσο αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο διαφωνίας ανάμεσα στους επιστήμονες, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η παρατεταμένη λήψη της σχετίζεται με σοβαρές εσωτερικές αιμορραγίες.
 
Παρ' όλα αυτά ο Βρετανός καθηγητής υποστηρίζει ότι «εάν ο καθένας μας σε ηλικία 50 έως 65 ετών λάμβανε καθημερινά 75-100 mg ασπιρίνης για τουλάχιστον δέκα χρόνια, θα παρατηρούσε μείωση κατά 9% των κρουσμάτων καρκίνων, εγκεφαλικών και εμφραγμάτων συνολικά στους άνδρες και 7% στις γυναίκες».
 
Τα οφέλη της θεραπείας πάντως δεν εντοπίζονται τα πρώτα τρία χρόνια της καθημερινής λήψης του φαρμάκου, ενώ τα ποσοστά θανάτων φαίνεται να μειώνονται μετά την πενταετία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βρετανός επιστήμονας στην επιθεώρηση Annals Oncology.
 
«Παρ' ότι υπάρχουν κάποιες σοβαρές παρενέργειες που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, η καθημερινή λήψη ασπιρίνης δείχνει να είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τα κρούσματα καρκίνου μετά τη διακοπή του καπνίσματος και τη μείωση του βάρους», αναφέρει ο Κιούζακ.
 
Οποια κι αν είναι τα πιθανά, μακροχρόνια οφέλη της θεραπευτικής αυτής αγωγής, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι πριν από οποιαδήποτε έναρξή της θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον θεράποντα γιατρό καθώς υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που μπορεί να πάσχει από ασθένειες τις οποίες αγνοεί ή να διαθέτει έναν αριθμό γνωστών παραγόντων που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.
 
Πηγή: www.enet.gr
 

Μοιράσου το άρθρο!