Επιστήμη - Τεχνολογία

02/08/2013 - 13:11

Τεχνητό ανθρώπινο αυτί από αγελάδα και πρόβατο!

Ενα τεχνητό ανθρώπινο αυτί από ζωντανούς ιστούς αγελάδων και προβάτων, οι οποίοι αναπτύχθηκαν γύρω από ένα εύκαμπτο συνθετικό σκελετό στο κανονικό ανατομικό σχήμα του φυσιολογικού οργάνου, κατάφεραν να δημιουργήσουν επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για το τελευταίο επίτευγμα της τρισδιάστατης τεχνητής ανασύνθεσης οργάνων, με τους ειδικούς να ελπίζουν πως στο μέλλον τα συγκεκριμένα όργανα θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα φυσιολογικά που έχουν υποστεί μερική ή ολική βλάβη, ή παρουσιάζουν κάποια εκ γενετής δυσπλασία.
 
Ο σκελετός του τεχνητού οργάνου, που σχεδιάστηκε με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή και εκτυπώθηκε με τρισδιάστατο εκτυπωτή, αποτελείται από ειδική σιλικόνη με ενσωματωμένο σύρμα τιτανίου, που διατηρεί το σχήμα και την ευκαμψία του. Πάνω στο σκελετό τοποθετήθηκε συνδετικός ιστός κολλαγόνου από αγελάδα, ώστε να σχηματιστεί το πτερύγιο του αυτιού, ενώ στο πορώδες κολλαγόνο «φυτεύτηκαν» κύτταρα χόνδρου από το αυτί προβάτου, τα οποία αναπτύχθηκαν σταδιακά.
 
Οι ερευνητές ανέπτυξαν το τεχνητό αυτί σε ποντίκια και αρουραίους, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα βρισκόταν σε καταστολή, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι το συνθετικό όργανο μπορεί να αιματωθεί σωστά και δεν απορρίπτεται από τον οργανισμό του ζώου ως ξένο σώμα.
 
Οπως τονίζουν οι επιστήμονες που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Journal of the Royal Society Interface», η τεχνολογία βρίσκεται πλέον σε φάση τελειοποίησης, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν κλινικές δοκιμές με μόσχευμα σε ασθενείς.
 
Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται τεχνητό αυτί. Πριν από μερικούς μήνες, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στη Νέα Υόρκη κατάφεραν να δημιουργήσουν μέσω τρισδιάστατου εκτυπωτή, με ενέσιμο gel, ένα παρόμοιο τεχνητό αυτί, που είχε το ακριβές μέγεθος του φυσιολογικού οργάνου, δίνοντας ελπίδες σε όσους έχουν χάσει τμήμα ή το σύνολο του εξωτερικού τους αυτιού από ατύχημα ή εξαιτίας καρκινικού όγκου.
 
Πηγές: The Independent, Daily Mail

Μοιράσου το άρθρο!