Επιστήμη - Τεχνολογία

19/06/2013 - 07:38

Τηλεκατευθυνόμενο ποδήλατο που μπορεί και αιωρείται για αρκετά μέτρα πάνω από το έδαφος

Ερευνητές στην Τσεχία παρουσίασαν ένα τηλεκατευθυνόμενο ποδήλατο βάρους 95 κιλών, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αιωρείται για αρκετά μέτρα πάνω από το έδαφος για περίπου πέντε λεπτά.Το πείραμα διεξήχθη με επιτυχία στην Πράγα, με μια κούκλα στη θέση του οδηγού.

Σύμφωνα με το BBC, το ποδήλατο διαθέτει έλικες, που τροφοδοτούνται με μπαταρίες. Δύο έλικες βρίσκονται στο μπροστινό μέρος, δύο στο πίσω και από μία έλικα στα πλάγια, ενώ οι μπαταρίες διαρκούν για μια ολιγόλεπτη πτήση.

Όπως τόνισε ο Milan Duchek, τεχνικός διευθυντής της εταιρείας Duratec Bicycles, «ελπίζουμε ότι στο μέλλον το συγκεκριμένο ποδήλατο θα μπορεί να πετάει για περισσότερη ώρα καθώς η χωρητικότητα των μπαταριών διπλασιάζεται κάθε 10 χρόνια.»

Για την κατασκευή του ποδηλάτου, η Duratec συνεργάστηκε με δύο επίσης τσέχικες εταιρείες, την Technodat και την Evektor.

Στόχος της έρευνας είναι στο μέλλον το ποδήλατο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με αναπηρία, προκειμένου να αποφύγουν τα ζιγκ - ζαγκ μέσα στους μπλοκαρισμένους από την κίνηση δρόμους της πόλης.

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που κατασκευάζεται ιπτάμενο ποδήλατο. Τον Αύγουστο του 2009, ο καθηγητής John Carver από το Όξφορντσαϊρ κατασκεύασε το "Flyke", ένα ιπτάμενο τρίκυκλο, που πέταξε πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο για φιλανθρωπικό σκοπό.

Το Flyke τροφοδοτείται από διπλή έλικα, ενώ είναι εφοδιασμένο με αλεξίπτωτο, το οποίο είναι συνέχεια ανοιχτό όταν το ποδήλατο βρίσκεται εν πτήσει. Η μηχανή του χρειάζεται ανεφοδιασμό κάθε δύο ώρες, μπορεί να μεταφέρει 25 κιλά αποσκευές, ενώ η ταχύτητά του φτάνει στα 32χλμ/ώ.

Και στις αρχές του 20ου αιώνα όμως υπήρχαν «ιπτάμενα» ποδήλατα με ενσωματωμένα φτερά στο σκελετό τους. Εκείνα, ωστόσο, δεν πετούσαν αλλά ουσιαστικά αναπηδούσαν πάνω από το έδαφος ή γλιστρούσαν καθώς η λειτουργία τους βασιζόταν στο έντονο πετάλι.

Πηγή: BBC/enet.gr

Μοιράσου το άρθρο!