Skip to main content

Ζωή για πρώτη φορά κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

Ζωή για πρώτη φορά κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
 
Στη νέα έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Nature περιλαμβάνεται μια μελέτη που αποδεικνύει για πρώτη φορά την ύπαρξη ζωντανών οργανισμών σε μεγάλα βάθη κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής.
 
Εκμεταλλευόμενοι εξειδικευμένες μεθόδους γεωτρήσεων και εξορύξεων οι επιστήμονες κατάφεραν να διεισδύσουν σε ένα ενεργό οικοσύστημα 600 μέτρα κάτω από το παγοκάλυμμα της Δυτικής Ανταρκτικής, σε μια υπόγεια λίμνη, όπου βρέθηκε ζωή απρόσβλητη από την ηλιακή ακτινοβολία και τις αέριες μάζες επί εκατομμύρια χρόνια.
 
Η ανακάλυψη ζωής σε ένα “ακραίο”, παρθένο περιβάλλον όπως αυτό αναμένεται να συμβάλλει στις προσπάθειες αναζήτησης ζωής σε αντίστοιχες συνθήκες στον πλανήτη μας ή και σε άλλους πλανήτες.
 
Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Μοντάνα, Τζον Πρίσκου, μελέτησε δείγματα υλικού κάτω από τον πάγο τα οποία περιείχαν μονοκύτταρα μικρόβια με την ονομασία Αρχαία, τα οποία επιβιώνουν και αναπτύσσονται μετατρέποντας  αμμώνιο και μεθάνιο σε ενέργεια.
 
“Μπορέσαμε να αποδείξουμε στον κόσμο χωρίς τα συμπεράσματά μας να επιδέχονται αμφισβήτησης ότι η Ανταρκτική δεν είναι μια νεκρή ήπειρος” δήλωσε ο Πρίσκου.
 
Αντίστοιχες επιχειρήσεις έχουν ανακαλύψει αντίστοιχα περιβάλλοντα μικροβιακής ζωής κάτω από τους πάγους, ωστόσο εκφράστηκαν ανησυχίες για πιθανή μόλυνση των παρθένων περιοχών κατά τη διαδικασία της γεώτρησης.
 
Υπενθυμίζονται οι ενστάσεις για τις αποστολές των Ρώσων στη λίμνη Βοστόκ και των Βρετανών στη λίμνη Έλσγουορθ.
 
Η νέα μελέτη έφερε στην επιφάνεια αδιάσειστα στοιχεία ότι κάτω από το παγοκάλυμμα της Ανταρκτικής “όχι μόνο υπάρχει ζωή, αλλά και ενεργά οικοσυστήματα, κάτι που οι επιστήμονες είκαζαν επί δεκαετίες” τονίζει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Μπρεντ Κρίστνερ.
 
“Με αυτή τη μελέτη, μπορούμε να χτυπήσουμε με σιγουριά το χέρι μας στο τραπέζι και να αναφωνήσουμε ‘Ναι, είχαμε δίκιο!’ δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
—Ζωή σε άλλους πλανήτες
 
Η ανακάλυψη ζωής κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, όπως ήταν επακόλουθο, φούντωσε τη συζήτηση σχετικά με την ύπαρξη ζωής και σε άλλους πλανήτες.
 
Ο δορυφόρος του Κρόνου, Τιτάνας είναι πολύ ψυχρότερος από τη Γη αλλά φιλοξενεί αχανείς λίμνες υγρού μεθανίου οι οποίες πιθανότατα θα μπορούσαν να θρέψουν μικρόβια όπως αυτά που ενδημούν κάτω από το παγοκάλυμμα της Ανταρκτικής.
 
Υγροί ωκεανοί που θερμαίνονται από την παλιρροϊκή κίνηση των στοιχείων που τους αποτελούν υπάρχουν επίσης κάτω από τον παγωμένο φλοιό του δορυφόρου του Δία, της Ευρώπης.
 
Σημειώνεται ότι η NASA έχει στα σχέδιά της μια αποστολή εξερεύνησης της Ευρώπης εντός της επόμενης δεκαετίας.
 
 
πηγή: www.econews.gr
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία