Θα πάψει η Λέσβος να είναι παραμεθόριος ; Καταργούνται τα ειδικά προνόμια των υπαλλήλων;
Ερωτηματικά προκαλεί η εντολή του Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση για την αναμόρφωση του ισχύοντος καθεστώτος των προσλήψεων και μετατάξεων προσωπικού στις παραμεθόριες περιοχές.
Συγκροτήθηκε ειδική Ομάδα Εργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες και στόχο έχει τον επανακαθορισμός των γεωγραφικών τους ορίων, αλλά και των κινήτρων, τα οποία δίδονται μέχρι σήμερα στους υπαλλήλους.
Η Ομάδα Εργασίας θα πρέπει να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση ως προς τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας, όπως αυτές έχουν καθοριστεί σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού, τις μετατάξεις, τις μεταθέσεις και τα κίνητρα σε δημόσιους υπαλλήλους και να διατυπώσει προτάσεις για τον ορθολογικότερο επαναπροσδιορισμό των παραμεθόριων περιοχών της χώρας σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.
Οι υπάλληλοι που μετατάσσονται σε παραμεθόριες περιοχές έχουν ειδικά προνόμια, όπως είναι το ειδικό επίδομα παραμεθορίου, ευνοϊκούς όρους σε στεγαστικά δάνεια κ.α., με μοναδική δέσμευση να παραμείνουν στην παραμεθόριο για μία δεκαετία.
Σήμερα παραμεθόριες περιοχές θεωρούνται οι νομοί Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Σάμου, Χίου, Λέσβου, Δωδεκανήσων, Κυκλάδων, Φλώρινας, Κιλκίς, Καστοριάς, Πέλλας, Σερρών και Δράμας, ενώ στις παραμεθόριες περιοχές ανήκουν και ορισμένες περιοχές των νομών Θεσπρωτίας, Κέρκυρας και Ιωαννίνων.