Εργασία

02/03/2012 - 05:00

50.000 άνεργοι σε νέα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης

yle="text-align:justify;">
Δύο νέα προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης προωθεί το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τις διαχειριστικές αρχές κάθε Περιφέρειας. Στόχος τους, η απορρόφηση και η προώθηση σε θέσεις εργασίας τουλάχιστον 50.000 άνεργων. Οι τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες ( ΤΟΠ/ΕΚΟ) είναι σε εξέλιξη, ενώ τα τοπικά σχέδια για την απασχόληση (ΤοπΣΑ) βρίσκονται ένα βήμα πριν την έναρξη υλοποίησής τους και αναμένεται να δώσουν «οξυγόνο» στις τοπικές αγορές αξιοποιώντας το ανενεργό ανθρώπινο δυναμικό και τους διαθέσιμους πόρους της κάθε περιοχής.

Μέσω των προγραμμάτων, αναπτυξιακές συμπράξεις που θα δημιουργηθούν από δήμους, αναπτυξιακές εταιρείες, δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, θα αναζητήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα ευκαιρίες και δυνατότητες απασχόλησης για ανέργους σε κάθε περιφέρεια.

Οι άνεργοι που θα επιλεγούν θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες δυνατότητες απασχόλησης που θα προκύψουν από τις αναλύσεις των τοπικών αγορών. Νωρίτερα θα συμμετέχουν σε καταρτίσεις και επιμορφώσεις, σεμινάρια στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, δράσεις εκμάθησης επαγγελματικής ορολογίας σε ξένη γλώσσα και εκπαιδευτική πρακτική άσκηση. Παράλληλα θα υποστηριχτούν ώστε να εκπονήσουν επιχειρησιακά σχέδια και θα τους παραχθεί νομική υποστήριξη σε μια σειρά θεμάτων.

Μόλις ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, θα ενθαρρυνθούν να ιδρύσουν οι ίδιοι επιχειρήσεις οι οποίες θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου.

Οι ωφελούμενοι της κατηγορίας παρέμβασης είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ ενώ δυνητικοί ωφελούμενοι μπορεί να είναι οι εγγεγραμμένοι σε ειδικό κατάλογο του ΟΑΕΔ, εκτός Μητρώου ανεργίας.

Οι Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για ευάλωτες ομάδες (ΤΟΠ/ΕΚΟ) περιλαμβάνουν παρεμβάσεις, οι οποίες απευθύνονται σε ανέργους για τους οποίους λόγω ηλικίας, τόπου διαμονής, χρόνου ανεργίας, πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων, ή άλλων κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων, απαιτούνται συνδυασμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να είναι σε θέση να ενταχθούν και να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας
Τα τοπικά σχέδια δράσης για την απασχόληση (ΤοπΣα) επικεντρώνονται στην υποστήριξη των ωφελουμένων, αλλά και των επιχειρήσεων μιας τοπικής αγοράς εργασίας, επιδιώκοντας τη σύζευξη των αναγκών και της προσφοράς εργασίας

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των έργων στα προγράμματα στήριξης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΤΟΠ/ΕΚΟ), έχει οριστεί η Δευτέρα 5 Μαρτίου. Σε επόμενο στάδιο ακολουθεί η φάση αξιολογησης ενώ έπονται οι εγκρίσεις και η υπογραφή συμβάσεων για την αναπτυξιακή σύμπραξη.

Η προκήρυξη για τα τοπικά σχέδια δράσης της απασχόλησης (ΤοπΣΑ) αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

----------------

Άρθρο στα πλαίσια της συνεργασίας  Lesvosnews  με το:

Μοιράσου το άρθρο!