Εργασία

26/06/2012 - 09:07

Ανακοινωση για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας από την Περιφέρεια Β.Αιγαίου

trong>ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ     Ν.ΛΕΣΒΟΥ

 

 

Με πρόσχημα την ανάγκη εξυπηρέτησης των τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια και την οικονομική κρίση, θέλει να ανοίξει τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου

  Το συγκεκριμένο αίτημα μπαίνει και σαν θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Β.Αιγαίου στις 26 Ιουνίου 2012.

   Γεγονός είναι ότι ο τουρίστας δεν έρχεται με το κρουαζιερόπλοιο για να αγοράσει τρόφιμα, ηλεκτρικές συσκευές, ή έπιπλα την Κυριακή, εξάλλου παρέχεται και η δυνατότητα στα καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος να λειτουργούν προαιρετικά όλες τις ημέρες τις εβδομάδας και χωρίς περιορισμό ωραρίου. Είναι πλέον φανερό ότι γίνεται, με πρόσχημα τον τουρισμό, προσπάθεια απελευθέρωσης του ωραρίου και της Κυριακής Αργίας.

   Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας για τα μικρά μαγαζιά και τους εμποροϋπάλληλους. Ανοίγει δρόμο στις ορέξεις των πολυεθνικών επιχειρήσεων και τα μονοπωλίων στο χώρο του εμπορίου που στοχεύουν, αφενός στην 24ωρη λειτουργία εμπορίου και υπηρεσιών, σε αντιστοιχία με την ευρωπαϊκή οδηγία για εργάσιμη εβδομάδα 7ημερών και των 65 ωρών, αφ΄ετέρου στη συρρίκνωση έως και εξαφάνιση των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων που δουλεύουν εξοντωτικά για την εξασφάλιση όχι κερδών, αλλά του μεροκάματου.

   Ουσιαστικά, το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου μετά από αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου, καλείται να αποφασίσει για την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των καταστημάτων, για τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, τους εμπόρους της αγοράς  και τους εμποροϋπάλληλους. Άλλωστε οι ανατροπές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι άρρηκτα δεμένες με την «απελευθέρωση της αγοράς» και την επέκταση των πολυεθνικών.

  Είναι καθαρό πια ότι η ενίσχυση του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων δεν περνάει μέσα από την αύξηση των ωρών δουλειάς, που το μόνο στο οποίο τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, είναι η φυσική τους εξόντωση. Η αύξηση του τζίρου τους περνάει μόνο μέσα από την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων, που αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος για τα καταστήματά τους.

  Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου, να μην επιτρέψει την απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας.

   Η απάντησή μας θα είναι ο αγώνας, ο κοινός αγώνας με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, με τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους.

  Η Κυριακή Αργία είναι κατάκτηση εδώ και ένα αιώνα και θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια κατάργησής της.

Μοιράσου το άρθρο!