Εργασία

08/08/2012 - 05:41

Απίστευτο συμβάν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης λόγω αναρρωτικής άδειας

Νοσοκομείο Μυτιλήνης Lesvosnews

yle="text-align: justify; ">Ένα απίστευτο περιστατικό καταγγέλει ο εργαζομένος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης κος Σαμαράς Στρατής (μέλος Δ.Σ εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης). Η Διοίκηση του Νοσοκομείου στέλνει υπαλληλούς -χωρίς να έχουν το δικαίωμα- να εισβάλουν σε σπίτι εργαζομένου που είχε αναρρωτική αδειά!!! 

Ο κος Σαμαράς αναφέρει:
Για ακόμα μια φορά διαπιστώνουμε ότι στο Βοστάνειο μπορούν  να συμβούν  τα πάντα. Η διοίκηση του νοσοκομείου με προφορική εντολή ζήτησε από τη νοσηλευτική υπηρεσία να επισκεφτεί κατ’ οίκον συνάδελφο με αναρρωτική άδεια για έλεγχο. Έτσι διαπιστώσαμε έκπληκτοι 2 υπάλληλους της νοσηλευτικής υπηρεσίας στους δρόμους της πόλης για να εντοπίσουν τον "εγκληματία".
Αν σκεφτεί κάνεις ότι υπάρχουν τουλάχιστον 10 αναρρωτικές άδειες μεγαλυτέρου χρονικού διαστήματος μιλάμε πλέον και για προσωπική επίθεση κατά της συναδέλφου.
Συμφώνα με τον Νόμο  3528/2007 Άρθρο 55 παράγραφος 3 και 4  ο μονός που έχει θεσμικό ρόλο και αρμόδιος να ελέγξει δημόσιο υπάλληλο που βρίσκεται σε αναρρωτική
άδεια είναι  ο γιατρός εργασίας και οι αρμόδιες Υγειονομικές επιτροπές, και κανένας άλλος. 
Οι διευθυντές  η΄ οι προϊστάμενοι απευθύνονται με έγγραφη αίτηση τους για τον σκοπό αυτό. (στο άρθρο 55 περιγράφονται επακριβώς όλες οι περιπτώσεις )
Σαφώς και είμαστε υπέρ τον έλεγχο των αναρρωτικών αδειών αλλά από τα αρμόδια όργανα.
 

 

 

Σχετικά με το θέμα η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ  αναφέρει:
 
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΑΝ 
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Δημήτρης Κατσιφαράκης μιλώντας στο «Δ», αναφέρεται σε δύο περιπτώσεις αναρρωτικών αδειών, οι οποίες εξετάζονται εξονυχιστικά, αφού πιθανότατα πρόκειται για εξόφθαλμη κοροϊδία και εκμετάλλευση κάποιων καταστάσεων. Ο Δ. Κατσιφαράκης, σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους, επισήμανε ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι όντως οι δύο αυτές νοσηλεύτριες, δεν έχουν πρόβλημα υγείας και ότι οι αναρρωτικές άδειες είναι μαϊμού, τότε θα τιμωρηθούν παραδειγματικά και θα ληφθούν αυστηρότατα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά: «Κάποιες κυρίες πήραν αναρρωτικές άδειες εξασφαλίζοντας ιατρικές βεβαιώσεις για διάφορες παθήσεις. Οι γιατροί όταν εμφανίζεται κάποιος και δηλώνει ασθένεια ζητώντας αναρρωτική άδεια, τη δίνουν, δεχόμενοι ότι ο ασθενής λέει την αλήθεια. Όπως και να έχει, δεν θα δεχθώ και δεν θα ανεχθώ σε καμία περίπτωση ορισμένοι επίορκοι υπάλληλοι να εκμεταλλεύονται καταστάσεις και να τινάζουν στον αέρα τον προγραμματισμό του νοσοκομείου μας. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι σε περίπτωση κυρίας, η οποία δεν επέστρεψε ποτέ από την άδειά της, αφού πήρε δύο συνεχόμενες αναρρωτικές. Έτσι όμως, δεσμεύεται και δεν μπορεί να πάρει άδεια μια άλλη υπάλληλος, που περίμενε να επιστρέψει εκείνη για να μπορέσει να την αντικαταστήσει. Εάν κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να εργαστούν σωστά και ευσυνείδητα, όπως κάνουν δεκάδες άλλοι συνάδελφοί τους, να ξέρουν ότι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Και επιτέλους, αν δεν θέλουν να δουλέψουν, ας παραιτηθούν. Υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι άνθρωποι, μορφωμένοι και καταρτισμένοι που παρακαλούν στην κυριολεξία για μια θέση εργασίας». 
Η περίπτωση της εξόφθαλμης κοροϊδίας, όπως χαρακτηρίστηκε από το διοικητή, αφορά σύμφωνα με όσα ανέφερε, στην αναρρωτική άδεια εργαζόμενης, η οποία πριν καιρό, αφού πήρε την κανονική της άδεια, στη συνέχεια ζήτησε αναρρωτική επειδή είχε κάποιο πρόβλημα στο πόδι. Αφού έληξε και αυτή η άδεια, ζήτησε νέα αναρρωτική, ισχυριζόμενη ότι βρίσκεται σε διαδικασία τεχνητής γονιμοποίησης, αν και η ίδια έχει ήδη παιδιά. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διοικητής ζήτησε να ελεγχθεί η αναρρωτική άδεια της συγκεκριμένης γυναίκας, στέλνοντας στο σπίτι της τη διευθύντρια και την τομεάρχη, προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι κλινήρης, όπως είχε δηλώσει. Διαπιστώθηκε ότι απουσίαζε από το σπίτι της. 
 
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ Δ.Σ.
Η περίπτωση της υπαλλήλου έχει διχάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του Βοστάνειου Νοσοκομείου, το οποίο συνεδρίασε χθες εκτάκτως μετά από αίτημα μελών του Δ.Σ. και συγκεκριμένα των Μ. Σαλταμάρα και Κ. Κουτσοβίλη, προκειμένου να καταγγελθεί η ενέργεια τού Διοικητή, να πραγματοποιήσει παράτυπο έλεγχο στο σπίτι της υπαλλήλου, αφού σύμφωνα με το Δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα μόνο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει ανάλογο έλεγχο, για να εξετασθεί περίπτωση αναρρωτικής άδειας. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, υπήρξαν αρκετές διαφωνίες και τελικά οριακά, με τη διπλή ψήφο του προέδρου, δεν πέρασε το αίτημα για καταγγελία της διοίκησης. 
Ο ίδιος ο πρόεδρος των εργαζομένων Στρατής Κλεάνθης, σε δήλωσή του στο «Δ», εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για το γεγονός και ζητά από το Διοικητή να ορίσει άμεσα γιατρό ελεγκτή, όπως ορίζει το άρθρο 55-56 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει:
«Συνιστούμε τόσο στη Διοίκηση, όσο και στους συναδέλφους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, να τηρήσουν υπεύθυνη στάση απέναντι στη σημερινή δύσκολη κατάσταση που όλοι αντιμετωπίζουμε. 
Η Διοίκηση πρέπει άμεσα να ορίσει γιατρό εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 55-56 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που αναφέρει ξεκάθαρα ότι πρέπει να υπάρχει ελεγκτής γιατρός. Από την άλλη πλευρά και οι γιατροί, θα πρέπει να είναι φειδωλοί και προσεκτικοί στις αναρρωτικές άδειες που δίνουν. 
Ο Σύλλογος δεν θα υποθάλψει μεμονωμένες πρακτικές που αποβαίνουν εις βάρος της πλειοψηφίας των συναδέλφων και στηρίζει κάθε προσπάθεια της διοίκησης να μπει φραγμός σε γκρίζες καταστάσεις». 

 

Μοιράσου το άρθρο!