Εργασία

10/03/2021 - 11:38

Απολυμένη έγκυος γυναίκα στη Μυτιλήνη και... κάποιοι παίζουν με τις λέξεις!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - Καταγγελία απόλυσης συναδέλφου λόγω εγκυμοσύνης, στην ΕΦΑ Λέσβου

 Δεν θα παίζουμε με τις λέξεις, όταν κάποιοι παίζουν με τις ζωές μας!

 

Σε συνέχεια της καταγγελίας του σωματείου για την απόλυση, με έμμεσο τρόπο, της εγκύου συναδέλφου στην ΕΦΑ Λέσβου, λάβαμε τη λακωνική απάντηση από τον Προϊστάμενο ότι «δεν ήταν απόλυση, αλλά αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης»!

   Έχουμε, ήδη, καταστήσει σαφές ότι δεν μας αφορούν τα προσχήματα και οι διατυπώσεις, αλλά η ουσία. Πρόκειται για ουσιαστική απόλυση με τη μορφή της μη ανανέωσης της σύμβασης της συναδέλφου, που σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις ότι θα εργαζόταν τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, ακριβώς μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της βρέθηκε άνεργη.

     Η μόνη επίσημη ενημέρωση, που έλαβε η συνάδελφος ήταν ένα τηλεφώνημα από το λογιστήριο, την ημέρα της λήξη της τελευταίας μηνιαίας σύμβασής της, ότι αυτή δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Με τη φράση: «Έχεις ενημερωθεί ότι σήμερα είναι η τελευταία μέρα σου στη δουλειά;» και χωρίς σαφή απάντηση στην ερώτησή της «Για ποιό λόγο;». Εν συνεχεία, κατέθεσε έγγραφο ερώτημα στην υπηρεσία ζητώντας τους λόγους της αιφνίδιας παύσης της εργασίας της, για να λάβει τελικά απάντηση, μόνο αφού δημοσιοποιήθηκε η καταγγελία του σωματείου. Στην απάντηση της η υπηρεσία της παραδέχεται ότι δεν έχει λήξει ο τελευταίος χρόνος του έργου, παρόλα αυτά και ειδικά για τη θέση του συντηρητή δεν προβλεπόταν άλλη ανανέωση. Δηλαδή, μας λένε ότι το τεχνικό δελτίο προέβλεπε ότι ειδικά και μόνο οι εργασίες συντήρησης θα αφεθούν ανολοκλήρωτες και θα διακοπούν νωρίτερα (και απότομα), βάση προγράμματος, ενώ το έργο θα συνεχίζεται με όλο το υπόλοιπο προσωπικό (!).

    Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη υπηρεσία εργάζονται συστηματικά με εξαιρετικά μικρές συμβάσεις εργασίας, δήμηνες και μηνιαίες, οι οποίες ανανεώνονται συνεχώς. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό, μάλλον, δεν οφείλεται σε κακή εκτίμηση του έμπειρου προϊσταμένου, σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, τις ανάγκες και τη χρηματοδότηση ενός τόσο σπουδαίου έργου. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για τακτική ελέγχου και πίεσης των εργαζομένων, υπό τη σκιά της μη ανανέωσης της σύμβασής τους. Η επιλογή αυτής της τακτικής δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη, να παύσει αυθαίρετα, αλλά με τυπικό τρόπο, όποιον υπάλληλο θεωρήσει ακατάλληλο, για οποιονδήποτε λόγο. Η τακτική των ολιγόμηνων συμβάσεων έχει καταγγελθεί, στο παρελθόν από το σωματείο μας και τελικά επικριθεί από το ίδιο το Υπουργείο και αναρωτιόμαστε υπό ποιές συνθήκες επανήλθε στη συγκεκριμένη Εφορεία.

Δεν αμφιβάλλουμε ότι πάντα θα βρίσκουν τρόπους να είναι νομιμοφανείς, χωρίς στην πραγματικότητα να είναι νόμιμοι, καθώς ακόμα και οι δικοί τους νόμοι ορίζουν με αυστηρότητα την ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων εγκύων.

Είναι υποχρέωση του εργοδότη να προστατεύσει την εργαζόμενη, που βρέθηκε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, εξαντλώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, αντί να την πετάει στο δρόμο. Δεν έχουμε πληροφορίες για το τι κινήσεις έχει κάνει η ΕΦΑ Λέσβου και αν έχει προβεί σε αίτημα επέκτασης του οικονομικού αντικειμένου, πόσω μάλλον αναφέροντας στους λόγους την προστασία εγκύου εργαζόμενης στο έργο και αν παρόλα αυτά το Υπουργείο του την απέρριψε. Στην περίπτωση αυτή, πρώτο από όλους το σωματείο είναι έτοιμο να συνταχθεί με το δίκαιο αίτημα της υπηρεσίας και να αναζητήσει τις ευθύνες στην ανώτερη αρχή. Όμως, μετά την απαξιωτική απάντηση που λάβαμε, είναι προφανές πως ούτε σαν σκέψη δεν έχει περάσει αυτό από το μυαλό της εργοδοσίας.

Σε κάθε περίπτωση, αρμοδιότητα του σωματείου δεν είναι να υποδεικνύει με ποιόν τρόπο ή με ποιές διαδικασίες θα εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των συμβασιούχων εργαζόμενων του Υπουργείου και οι απαραίτητοι όροι εργασίας τους, αλλά να απαιτεί την πλήρη προστασία τους και την δίκαιη μεταχείρισή τους, από τους αρμόδιους.

Είναι θλιβερό και άκρως εξοργιστικό να ακούμε ένα σωρό πομπώδεις κοινοτοπίες για την «Ημέρα της γυναίκας» και ταυτόχρονα να δεχόμαστε την έμπρακτη υποτίμισή μας ως γυναίκες, τόσο σε ότι αφορά στις συνθήκες εργασίας μας, όσο και στους ίδιους τους κοινωνικούς ρόλους που μας έχουν ανατεθεί, όπως αυτού της μητρότητας, αναγκάζοντάς μας να αναλαμβάνουμε μόνες μας το κόστος της αναπαραγωγής.

Είναι απογοητευτικό και αδικαιολόγητο, τη στιγμή που όλο και περισσότερες γυναίκες σπάνε τη σιωπή, αλλά και τους μύθους της «ισότητας» και της ίσης μεταχείρισης στην εργασία, των πολύμορφων πιέσεων και άμεσων ή έμμεσων εκβιασμών που δέχονται ως εργαζόμενες, αυτά τα φαινόμενα να συνεχίζουν να υφίστανται στο Υπουργείο, που αντικείμενό του είναι να προάγει τον Πολιτισμό.

Σήμερα όπως και πάντα, το σωματείο παίρνει θέση ενάντια σε κάθε μορφή έμφυλης διάκρισης και εργασιακής βίας! 

Απαιτούμε, ως ελάχιστη κίνηση ηθικής και υλικής αποκατάστασης, την επαναπρόσληψη της συναδέλφου και τη διατήρησή της στη θέση της έως την ολοκλήρωση του έργου, καθώς και την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συνθηκών για την υγεία και ασφάλειά της και την πλήρη και ακώλυτη παροχή όλων των διευκολύνσεων και αδειών, που ορίζει ο νόμος.

Όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα, το σωματείο μας θα σταθεί δίπλα στη συνάδελφο και θα εξαντλήσει όλα τα  μέσα που έχει, μέχρι την πλήρη δικαίωσή της και ενάντια σε κάθε εκδικητική ή δυσμενή μεταχείρισή της!

 

Ομάδα για θέματα γυναικών και μητρότητας ΠΣΕΠ - ΥΠΠΟ

 

Για το Δ.Σ.   

              

  Ο Πρόεδρος                   H Γενική Γραμματέας

Μιχαήλ Ζερβός                    Μαρία Κουμτζή

Μοιράσου το άρθρο!