Εργασία

28/09/2010 - 00:38

Απολύσεις στην ΕΠΟΜ ?

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης

- Η «Perνod ricard» μειώνει την παραγωγή ούζου, ενώ καταργεί τις γραμμές παραγωγής βότκας και λικέρ

- Αγωνία για τους δεκάδες εργαζομένους του τοπικού εργοστασίου υπό τον φόβο ενδεχόμενων απολύσεων

«Κεραυνό εν αιθρία» για την οικονομία της Λέσβου αποτελούν οι δυσμενείς εξελίξεις αναφορικά με τη λειτουργία του εργοστασίου τις ΕΠΟΜ στη Μυτιλήνη, καθώς φαίνεται πως στα σχέδια του γαλλικού κολοσσού «Perνod ricard» (ο οποίος εξαγόρασε πριν από χρόνια την ΕΠΟΜ) είναι η μείωση του προσωπικού λόγω της δραματικής μείωσης της παραγωγής στο τοπικό εργοστάσιο.

Η «Perνod ricard»

Ήδη το τελευταίο διάστημα, η «Perνod ricard» δίνει εναλλάξ υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών στους υπαλλήλους του τοπικού εργοστασίου και τούτο καθώς οι γραμμές παραγωγής της μονάδας στη Μυτιλήνη έχουν περιοριστεί μόνο στο ούζο και μάλιστα σε μειωμένες ποσότητες σε σχέση με το παρελθόν. Να σημειωθεί ότι ο Γαλλικός Όμιλος «Pernod Ricard» μέσω της θυγατρικής του Pernod Ricard Hellas (ΕΠΟΜ ΑΒΕΕ), που δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 1999 από τη συγχώνευση των εταιρειών «ΕΠΟΜ ΑΒΕΕ» και «Λίζας & Λίζας ΑΒΕΕ» συνέβαλε σημαντικά στην τοπική οικονομία δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας στο τοπικό εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Το τελευταίο, καθώς μετά τη συγχώνευση, στην ΕΠΟΜ εκτός από το ούζο τυποποιούνταν πλέον και πολλά άλλα οινοπνευματώδη ποτά που παράγονται από τον Γαλλικό Όμιλο όπως είναι τα λικέρ, οι βότκες κ.ά. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, η «Pernod Ricard Hellas» έχει προωθήσει την τυποποίηση των παραπάνω προϊόντων σε μονάδες της εκτός Λέσβου, πράγμα το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί δραματικά το αντικείμενο του τοπικού εργοστασίου της ΕΠΟΜ. Κάτω από τις παραπάνω εξελίξεις, η εταιρεία μην μπορώντας να απασχολήσει το σύνολο του προσωπικού της έχει προχωρήσει σε υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών προς τους υπαλλήλους, οι οποίοι εναλλάσσονται. Αυτό καθώς το προσωπικό που απαιτείται για τη λειτουργία του εργοστασίου τις ΕΠΟΜ αφορά πλέον μόνο τη μονάδα παραγωγής ούζου, για την οποία ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ποσότητες που τυποποιούνται έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Το παραπάνω «βάζει ψύλλους στα αυτιά» των τοπικών παραγόντων που έχουν πληροφορηθεί τις παραπάνω εξελίξεις, καθώς μπορεί μεν η οικονομική κρίση να έχει επηρεάσει και τις ποτοποιίες με τη μείωση της κατανάλωσης, δεν θα πρέπει ωστόσο να παραβλεφθεί ότι το ούζο Μίνι που παράγεται από την ΕΠΟΜ, είναι το πλέον διαδεδομένο και προβεβλημένο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τι φοβούνται

Αυτό το οποίο φοβούνται τοπικοί παράγοντες είναι μην τυχόν η «Perνod ricard» παροπλίσει το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ παράγοντας ούζο Μίνι εκτός Λέσβου! Προκειμένου ωστόσο να γίνει αυτό, η εταιρεία θα πρέπει να καταργήσει από τις ετικέτες του προϊόντος τις λέξεις «Ούζο Μυτιλήνης», οι οποίες είναι κατοχυρωμένες για το ούζο που παράγεται σε όλη τη Λέσβο με εξαίρεση το Πλωμάρι, για το οποίο έχει κατοχυρωθεί η ονομασία «Ούζο Πλωμαρίου». Μπορεί δηλαδή κάλλιστα η «Perνod ricard» να παράγει «Ούζο Μίνι» και να μην αναφέρονται οι λέξεις «Ούζο Μυτιλήνης». Ενδεχομένως δε, να μπορεί να αναγράφει στην ετικέτα και το «Ένωσης Ποτοποιών Μυτιλήνης», δηλαδή η επωνυμία της παραγωγού εταιρείας ΕΠΟΜ ακόμα και ως προέκταση του εργοστασίου της στη Μυτιλήνη.

Κλειστά «τα χαρτιά τους»

Οι υπεύθυνοι της θυγατρικής «Perνod ricard Hellas» κρατούσαν χθες κλειστά τα χαρτιά τους αποφεύγοντας να απαντήσουν στα ερωτήματα της εφημερίδας μας. Ωστόσο ανεπίσημες πηγές, ανέφεραν στα «Νέα της Λέσβου» ότι η απορρόφηση από τον Όμιλο «Perνod ricard» άλλης μιας εταιρείας που παράγει βότκα είχε ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση εκτός του Λέσβου των γραμμών παραγωγής τόσο των προϊόντων βότκας που τυποποιούνταν στην ΕΠΟΜ, όσο και των άλλων οινοπνευματωδών όπως είναι τα λικέρ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα μας ότι η μείωση της παραγωγής ούζου από το τοπικό εργοστάσιο έχει να κάνει καθαρά με την γενικότερη μείωση της κατανάλωσης του προϊόντος και όχι με κάποιους άλλους σχεδιασμούς.

ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!