Εργασία

31/07/2014 - 16:32

Mεγάλη προσέλευση στην Ημερίδα του Επιμελητηρίου για την εργασία

style="text-align: justify;"> 
Έντονο ήταν το ενδιαφέρον και μεγάλη η προσέλευση ανέργων και επιχειρηματιών, στη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου το απόγευμα της Τετάρτης 30 Ιουλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπική πλατφόρμα για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα νέων στην καινοτομία, και την καινοτομική επιχειρηματικότητα».
Στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Λέσβου που είναι εταίρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Αιολική καινοτομία στην απασχόληση - ΑΙΟΛΚΙΑ», η οποία υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, παραβρέθηκαν ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Β. Μυρσινιάς, ο  Πρόεδρος του ΚΕΚΑΠΕΛ Α.Ε. και της Α.Σ. κ. Θ. Βουνατσής,  και η κα Μ. Κωνστάντογλου, Διευθύντρια του ΚΕΚΑΠΕΛ Α.Ε. που συντόνιζε την συζήτηση.
Η Α.Σ. ΑΙΟΛΚΙΑ ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την πορεία υλοποίησης του έργου καθώς και για τις δυνατότητες απασχόλησης των ωφελουμένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Ο Διευθυντής του τοπικού ΟΑΕΔ Μυτιλήνης κ. Γιώργος Παλαιολόγου και οι εργασιακοί σύμβουλοι του Οργανισμού, κ. Ξενοφών Ψαρρός και κα Ειρήνη Κουβδή, ενημέρωσαν με αφορμή την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος απασχόλησης με την επιχορήγηση επιχειρήσεων, στα πλαίσια των τοπικών σχεδίων που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ, για τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις του προγράμματος.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις δίνοντάς τους τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση υπαγωγής τους μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) για την πρόσληψη ανέργων, οι οποίοι είναι ωφελούμενοι των δράσεων ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ και να την αποστείλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων στη διεύθυνση http://ait.oaed.gr/. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου.
 Η διάρκεια του προγράμματος είναι 4μηνη, ενώ βασική προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει μείωση προσωπικού προ τριμήνου από την υποβολή της αίτησης. Οι εγκεκριμένες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν με 18 ευρώ άνω των 25 ετών και 15 ευρώ κάτω των 25 ετών, για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης και όχι άνω των 25 ημερών εργασίας όσον αφορά τους ημερομίσθιους.
Εφόσον γίνει η ηλεκτρονική αίτηση, μέσα σε 5 ημέρες θα πρέπει η επιχείρηση να προσκομίσει την αίτηση στον ΟΑΕΔ, ο οποίος θα εκδώσει την εγκριτική απόφαση. Από την έγκριση και μέσα σε 30 ημέρες θα πρέπει να έχει γίνει η πρόσληψη του ωφελούμενου, διαφορετικά η θέση θα θεωρείται άκυρη. Με την αίτηση δίνεται αμέσως ηλεκτρονικά η εντολή κενής θέσης, μαζί με την ειδικότητα που ζητάει η επιχείρηση. Εντός διμήνου από την πρόσληψη και από τη λήξη κάθε διμήνου απασχόλησης, θα πρέπει μέσα σε 2 ημέρες να υποβάλλονται τα δικαιολογητικά για την επιδότηση. Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, στόχος του ΟΑΕΔ είναι η άμεση πληρωμή των εργοδοτών χωρίς καθυστερήσεις.
Να σημειώσουμε τέλος, πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος καταμερισμός θέσεων για την περιοχή μας, ωστόσο οι εργοδότες που θα προηγηθούν στην υποβολή των αιτήσεών τους θα ωφεληθούν του προγράμματος, καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Παλαιολόγου, σε προηγούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 10.000 ωφελούμενους πανελλαδικά, οι θέσεις καλύφθηκαν μέσα σε 15 ημέρες.
Το Επιμελητήριο Λέσβου καλεί τα μέλη του και γενικότερα όλες τις επιχειρήσεις της Λέσβου που έχουν κενές θέσεις, να αξιοποιήσουν τη σημαντική αυτή τη δυνατότητα που τους δίνει το πρόγραμμα, προς όφελος της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και κατά συνέπεια της τοπικής μας οικονομίας.
 
 

Μοιράσου το άρθρο!