Εργασία

07/07/2022 - 13:33

Ο εθελοντισμός στο βιογραφικό σημείωμα (CV)

Πολλοί αναρωτιούνται αν μπορούν να αναφέρουν τον εθελοντισμό στο βιογραφικό τους και αν αυτό θα λειτουργήσει θετικά.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το πώς και πότε μπορεί να συμπεριληφθεί η εθελοντική εργασία στο βιογραφικό σημείωμα.

Τι θεωρείται εθελοντική εργασία;

Αρχικά, ας κάνουμε μια σύντομη αναφορά στο τι νοείται ως εθελοντική εργασία.

Ως εθελοντική εργασία θεωρείται οποιουδήποτε είδους εργασία παρέχεται χωρίς χρηματική αποζημίωση σε άτομα και φορείς που δεν είναι μέλη του συγγενικού κύκλου του ατόμου.

Οι θέσεις εθελοντικής εργασίας μερικές φορές παρέχουν κάποια οφέλη στον απασχολούμενο, όπως διαμονή, κουπόνια ή ακόμα και ένα μικρό χρηματικό ποσό που προορίζεται για την κάλυψη κάποιων βασικών αναγκών διαβίωσης, χωρίς αυτό να επηρεάζει τον εθελοντικό χαρακτήρα της παροχής εργασίας.

Είναι όμως καλό να συμπεριλαμβάνουμε τον εθελοντισμό στο βιογραφικό;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Ειδικότερα εάν δεν έχετε πλούσια επαγγελματική εμπειρία ή αν έχετε χρονικά κενά στο βιογραφικό σας, ο εθελοντισμός μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά. Η συμπερίληψή του, λοιπόν, μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ιδιαίτερα εάν σχετίζεται με το αντικείμενο της εργασίας σας.

Μέσω του εθελοντισμού το άτομο αναπτύσσει πολύτιμες δεξιότητες, που μπορούν να φανούν μετέπειτα χρήσιμες σε πολλές θέσεις εργασίας. Φροντίστε, λοιπόν, να αναφερθείτε στην εμπειρία, τον ρόλο σας, καθώς και τις δεξιότητες που αναπτύξατε κατά τη διάρκεια της εθελοντικής σας απασχόλησης.

Παράλληλα, η παροχή εθελοντικού έργου δείχνει ένα άτομο που νοιάζεται για την κοινωνία και τον συνάνθρωπο, ενώ κατά πάσα πιθανότητα έχει αναπτύξει και την ενσυναίσθηση, μια δεξιότητα που πολλοί επιχειρηματίες τονίζουν πόσο σημαντική είναι στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.

Σε ποια ενότητα του βιογραφικού μπορείς να συμπεριλάβεις τον εθελοντισμό;

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορείς να παρουσιάσεις το εθελοντικό σου έργο στο βιογραφικό σου.

Ο πρώτος είναι να συμπεριλάβεις την εθελοντική σου εργασία στην ενότητα της προϋπηρεσίας. Αυτή η προσέγγιση προτείνεται εάν δεν έχεις πλούσια προϋπηρεσία ή/και αν η εθελοντική εργασία που παρείχες σχετίζεται άμεσα με τη θέση εργασίας που διεκδικείς.

Ο δεύτερος περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ξεχωριστής ενότητας, όπου θα απαριθμείς τις εθελοντικές δράσεις στις οποίες συμμετείχες ή συμμετέχεις ακόμη. Η συγκεκριμένη προσέγγιση προτείνεται σε περίπτωση που έχεις πλούσια προϋπηρεσία ή/και έντονη εθελοντική δράση.

Πώς να παρουσιάσεις την εθελοντική σου εμπειρία σωστά

Σε όποια ενότητα και αν αποφασίσεις να αναφέρεις την εθελοντική σου εμπειρία, φρόντισε να την παρουσιάσεις σωστά.

Ακολούθησε το ίδιο μοτίβο παρουσίασης με τις συμβατικές θέσεις εργασίας. Επομένως,  είναι καλό να αναφέρεις το χρονικό διάστημα της εθελοντικής απασχόλησης, τον φορέα, τις δράσεις στις οποίες συμμετείχες, τον ρόλο σου σε αυτές, τις γνώσεις που αποκόμισες, καθώς και τις δεξιότητες που ανέπτυξες.

Προσπάθησε να μην πλατειάσεις και κάνε χρήση bullets, για να ξεχωρίσεις τα βασικά σημεία.

Πότε είναι καλό να μην αναφέρεις τον εθελοντισμό στο βιογραφικό σου;

Τέλος, σε περίπτωση που έχεις πολύ πλούσια προϋπηρεσία και το εθελοντικό σου έργο δεν προσδίδει κάτι περαιτέρω στην εμπειρία σου, ίσως θα ήταν καλύτερο να παραλείψεις αυτό το κομμάτι, χάριν συντομίας.

Μην ξεχνάς ότι η πρώτη διαλογή των βιογραφικών εστιάζει σε μια γρήγορη ανάγνωσή τους και αν το δικό σου είναι πολύ μακροσκελές, αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά.

Σε κάθε περίπτωση, εστίασε στην ουσία, γράψε το βιογραφικό σου με προσοχή και αυτοπεποίθηση και καλή επιτυχία!

Μοιράσου το άρθρο!